MENU

OMÜ'de Bugüne Kadar 700 Organ Nakli Gerçekleştirildi
02 Ekim 2023, Pazartesi - 09:39
Güncelleme: 02 Ekim 2023, Pazartesi - 09:39
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Organ ve Doku Nakli biriminde bugüne kadar 700 nakil yapıldı.

Açıldığı 2002 yılından bu yana kadavra ve canlıdan nakil ameliyatları yapılan OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Organ ve Doku Nakli biriminde, 700'üncü nakil başarıyla gerçekleştirildi.

Rektör Ünal “Karadeniz Bölgesi'nde canlıdan canlıya böbrek ve karaciğer naklinde tek merkez biziz”

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, 700'üncü organ naklinin yapılması dolayısıyla düzenlenen programda, organ nakillerinin, ihtiyacı bulunan insanlara ümit oluşturduğunu söyledi.

Üniversitede organ naklinin ve organ bağışının hem teşvik edildiğini hem de alınan organların başarılı şekilde nakledildiği aktaran Ünal, "İnsanların ihtiyaç duyduğunda, sağlık sorunu yaşadığında organ nakli gibi bir ümidin var olduğunu bilmesi, başlı başına başarıdır. Karadeniz Bölgesi'nde canlıdan canlıya böbrek ve karaciğer naklinde tek merkez biziz." dedi.

Prof. Dr. Ünal, bugüne kadar 700 organ nakli yapıldığını belirterek "Farkındalık oluşturulması, öncelikle bize emanet edilen organlarımızın sağlığının korunması önemli bir husus. Bunu, bize yaşam sevinci veren, çalışma azmimizi güçlendiren bir başarı olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

“Kadavradan nakil yapan merkezlerin başındayız”

OMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu, "Üniversitemizde böbrek, karaciğer ve kornea nakilleri gerçekleştirilebilmekte. Türkiye'de şu an 24-25 bin kadar özelikle de böbrek nakli bekleyen hastamız var. Türkiye'deki en fazla kadavradan organ nakli yapan merkezlerin başında Ondokuz Mayıs Üniversitesi gelmektedir. Organlar bizlere emanet. Dolayısıyla ihtiyacı olanlara zamanı geldiğinde devretmekte hiçbir sakınca yok. Bunu yaptığınızda binlerce hastaya şifa olacaktır. İnsanlara ümit ışığı olmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

'Gerekli ve hayat kurtarıcı bir süreç'

Nakil merkezinde ekibi ile birlikte 60 ameliyat gerçekleştirdiğini söyleyen OMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Özşay, "Karaciğer nakli, hasta için de hekim için de kurum için de zor bir süreç. Fakat çok gerekli ve hayat kurtarıcı bir süreç. Son dönem karaciğer yetmezliği dediğimiz hastanın yaşamak için başka şansının olmadığı dönemde hayat kurtarıcı bir işlem. Kadavra ve canlı vericili nakil söz konusu. Biz de ekip olarak 2019 yılından itibaren 60 nakil gerçekleştirdik. Karadeniz bölgesinde bu işi rutin olarak gerçekleştiren tek ekip olmanın haklı gururunu yaşadığımızı söyleyebilirim" dedi.

'Yaşam o kadar güzel ki'

3 yıl önce yakalandığı siroz hastalığı sonrasında, 9 ay önce karaciğer naklinin gerçekleştiğini söyleyen 58 yaşındaki Adnan Kavas, "Bütün arkadaşlarım bana öldü gözüyle bakıyordu. OMÜ'nün kahramanları sayesinde şu an güzel bir hayatım var ve yaşıyorum. İnsanlara şunu söylemek istiyorum, alkolden, sigaradan uzak dursunlar. Yaşam o kadar güzel ki. 2 sene boyunca çektiğimi bir ben bir de Allah biliyor. Zayıfsın ama karnın şişmiş ve önde. İnsan içine çıkamıyorsun, toplum içine çıkamıyorsun. 9 aydır çok güzel bir hayat yaşıyorum. Yediğimden, içtiğimden, gezdiğimden zevk alıyorum" diye konuştu.

'Yeni doğmuş gibiyim'

Böbrek nakli olan Burhan Polat (52) nakil sonrasında huzurlu ve çok mutlu olduğunu, kendini yeni doğmuş gibi hissettiğini söyledi. Siroz hastalığı nedeniyle karaciğer nakli olan Hasan Saraç (58) ise "3 yıldır siroz tedavisi görüyordum. 3 ay önce karaciğer nakli oldum. Ondan sonra çok iyiyim. Herhangi bir rahatsızlığım yok. Nakilden sonra 17 kilo aldım. Çok kötüydüm, şimdi yeni doğmuş gibiyim. İnsanların bağış yapmasını isterim. Ben de kendi organlarımı bağışlayacağım. İnsanlara tavsiye ederim" ifadelerini kullandı.

Daha sonra 700'üncü nakil, pasta kesilerek kutlandı.

X
Secure Login

This login is SSL protected