MENU

OMÜ’de Azerbaycan “Kanlı Ocak” Katliamının Kurbanları Anıldı
17 Ocak 2022, Pazartesi - 15:38
Güncelleme: 24 Mart 2022, Perşembe - 11:04
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Azerbaycanlı Öğrenciler Topluluğu tarafından Azerbaycan’da 20 Ocak 1990’da Sovyet güçlerinin Bakü’ye girmesi sonucu yaşanan “Kanlı Ocak” katliamında ölenler, 32. yılında düzenlenen programla anıldı.

20 Ocak’ta yaşananların ve şehitlerin yer aldığı fotoğraflara ilişkin serginin de yer aldığı programda; 20 Ocak’ta yaşanan katliama ilişkin bilgilendirme konuşması ve video tanıtım gösterimi yapıldı.

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen anma törenine; OMÜ Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Said Kurşunoğlu, Azerbaycan Büyükelçiliği Başkâtibi Elxan Zeynalov, OMÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Azer Kasımzade, Azerbaycanlı Öğrenciler Temsilcisi Mikayil Müşvik, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Program Azerbaycan Müzik Topluluğunun günün anlam ve önemine ilişkin şarkıları seslendirmesiyle son buldu.

20 Ocak Katliamı

Azerbaycan’ın bağımsızlık için mücadelesi sırasında 20 Ocak 1990’da Bakü’de, Azerbaycan’a karşı toprak iddiaları ileri süren Ermenistan’ın işgalci girişimlerine ve eski SSCB yönetiminin buna göz yummasına karşı sokak ve meydanlara çıkan halka karşı SSCB ordusunun askeri güç ile karşı koyması büyük facia ile sonuçlanmıştı. 19-20 Ocak 1990 gecesi önceden olağanüstü hal ilan edilmeden SSCB ordusu Azerbaycan’a karşı askeri operasyonlara başlamıştı. 137 kişi hayatını kaybetmiş, 744 kişi ağır yaralanmış, 841 kişi ise yasa dışı şekilde gözaltına alınmıştı.

X
Secure Login

This login is SSL protected