MENU

OMÜ’de 19 Mayıs Gençlik Haftası Etkinlikleri Coşkuyla Başladı
16 Mayıs 2022, Pazartesi - 16:47
Güncelleme: 16 Mayıs 2022, Pazartesi - 23:07
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Bandırma Vapuru'yla Samsun’a ayak bastığı tarih olan ve Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı kabul edilen 19 Mayıs 1919'un 103. yıl dönümünde Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri büyük coşkuyla başladı.

Kurtuluş meşalesinin tutuşturulduğu şehir olan Samsun ve bu mücadeleyi ruhunda taşıyan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), bu tarihî günü 19 Mayıs Gençlik Haftası kapsamında düzenlenen 16. OMÜ Tanıtım Günleri'nde birçok etkinlikle kutluyor.

16 - 19 Mayıs 2022 tarihleri arasını kapsayan 4 günlük etkinliklerde; fakülte ve meslek tanıtımları, söyleşi, konser, dinleti, gösteri ve spor karşılaşmaları ile eğlenceli birçok etkinlik yer alacak. Etkinliklerde gençlerin sosyal, kültürel, zihinsel, sportif ve sanatsal gelişimlerine katkıda bulunulması hedefleniyor.

OMÜ Yaşam Merkezi'nde düzenlenen açılışa; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Prof. Dr. Recep Sancak, Prof. Dr. Selim Eren, Üniversite Genel Sekreteri Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep, fakülte dekanları, meslek yüksekokulu müdürleri, üniversite öğrencileri ve lise öğrencileri katıldı.

“19 Mayıs’ı bir bayram olarak kutlamak, 19 Mayıs ruhunu diri tutmak her şeyden önce OMÜ’ye yakışacaktır”

OMÜ Tanıtım Günleri'nin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, etkinliklere katılan herkesin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutlayarak Türk milletinin özgür, bağımsız ve istikbal kaygısı olmayan bir millet olmasının müjdecisi bugünün coşkuyla anılması gerektiğini ifade etti. Rektör Ünal, öncelikle OMÜ’nün adını bugünden aldığını ve bugünün anlamıyla da kendi duruşu ile kendi geleceğini anlamlandıran bir kurum olduğuna dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi: “19 Mayıs’ı bir bayram olarak kutlamak, 19 Mayıs ruhunu diri tutmak her şeyden önce OMÜ’ye yakışacaktır.”

“Devletimizin kurulmasını sağlayan bu bilinci yükseltmeyi ve güçlendirmeyi amaçlıyoruz”

19 Mayıs haftasındaki etkinliklerle Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını sağlayan bu bilinci yükseltmeyi ve güçlendirmeyi amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Ünal “Fakültelerimizin ve birimlerimizin kendilerini tanıtmaları, geldikleri noktayı ortaya koymaları ve gelecekle alakalı ufuklarını göstermeleri açısından kurulan stantlar son derece önemli. Fakat 19 Mayıs’ın geleceğini konuşmak açısından geçmişine bakmak gerekiyor. Millet olarak ümidin tükendiği bir yerde 19 Mayıs’la birlikte Samsun’da bir ruh ateşleniyor. Öncü şehir olan Samsun, kurtuluşun başladığı zamanda da kurtarıcı bir şehir olarak öne çıkıyor. Samsun’dan ateşlenen bu kurtuluş meşalesi Havza Genelgesi, Amasya, Erzurum ve Sivas Kongreleri'yle devam ederken Mustafa Kemal Atatürk’ün yolculuğu ve faaliyetlerinin ardından bir bilinç inşa edilerek devletimiz kuruluyor.” dedi.

“Kurtuluş bilincini gençlerimize iyi anlatmamız gerekiyor”

Rektör Ünal, 19 Mayıs’ın öncesine ve sonrasına bakıldığında kaybolan ümitlerin, yeni bir ufuk inşa edilmek suretiyle bir daha kaybolmamak üzere yeşerdiğini ve gelecek neslin bu bilinçle yetişerek bugünü bayram olarak kutlamaya devam edeceğini vurgulayarak “Özellikle 19 Mayıs söz konusu olduğunda bayram olarak kutlamak, öncelikle bizim hakkımızdır. Ama bundan sonra bir daha 19 Mayıslara ihtiyaç olmaması için kurtuluş bilincini gençlerimize iyi anlatmamız gerekiyor.” diye konuştu. 

“Adını 19 Mayıs'tan alan Üniversitemiz, öncü olmak zorunda olduğunu hissediyor”

Rektör Ünal konuşmasına şöyle devam etti: “Adını kurtuluş mücadelesinin başlangıcı olarak kabul edilen 19 Mayıs’tan alan OMÜ, öncelikle bölge açısından ve ardından bütüne bakıldığında ülke açısından kendisini öncü olarak tanımlıyor. Öncü olmak zorunda olduğunu hissediyor, dolayısıyla Üniversitemizde eğitim, araştırma geliştirme (AR-GE), topluma hizmet ve diğer bütün hizmetlerde bu bilincin ortaya çıkması gerekiyor. Daha doğrusu taşıdığı ismin kendisini baskıladığının farkına varması gerekiyor.”

“Gençlerin bu ruhu taşıması ve güçlendirmesi gerekiyor”

Kutlamaların geçmişi unutturacak etkinlikler olmaması gerektiğini söyleyen Rektör Ünal, devamında “19 Mayıslarda sevincin paylaşıldığı ve bayramın kutlandığı ama gelecek noktasında da ümitlerin dirileştiği bir gelecek inşa etmek için gençlerin bu ruhu taşıması ve güçlendirmesi gerekiyor. OMÜ olarak biz buna talibiz ve bu bilinci canlı tutmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bütün fakültelerimizdeki öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz bu bilincin farkında olarak eğitimlerini tamamlayacaklar ve meslek hayatlarında da bu bilinci canlı tutacak, bilimsel çabalar ve topluma hizmet etkinlikleriyle bunu sürdüreceklerdir. Bu duygu ve düşüncelerle Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nızı tekrardan kutluyorum.” ifadelerini kullandı.

Rektör Ünal, konuşmasının ardından fakülte ve meslek yüksekokullarının tanıtım amacıyla kurdukları stantları inceleyerek görevlilerden bilgi aldı.

Kutlamalar birçok etkinlikle devam etti

Semazen gösterileriyle başlayan etkinlikler; Ziraat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen ve Devlet Konservatuvarı, Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesinin yetenek sınavlarıyla ilgili bilgilendirmelerin yapıldığı programla devam etti. Ardından OMÜ Psikolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (PUAMER) tarafından öğrencilere sınav kaygısı temalı seminer verildi. 

OMÜ Modern Müzik Topluluğu ve Kültür Bakanlığı Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu konseriyle doruğa çıkan etkinliklerin temposuna gençler de ortak oldu.

Yaşam Merkezi'nde düzenlenen etkinliklerin yanı sıra Güzel Sanatlar Kampüsü'nde ise Sanatsal Cam Çalıştayı'nın açılışı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Batuk’un katılımıyla gerçekleştirildi. Çalıştay’ın ilk gününde A. Barış Can Aksakal ve Gülin Algül, 'Sıcak Cam Atölyesi' çalışmalarında hünerlerini sergiledi.

17, 18 ve 19 Mayıs’ta devam edecek etkinlikler hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için: https://bit.ly/3yFNJbS

X
Secure Login

This login is SSL protected