MENU

OMÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim ve Uygulama Bahçesi"nde İlk Hasat
12 Ekim 2021, Salı - 15:20
Güncelleme: 06 Aralık 2021, Pazartesi - 14:23
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğrencileri ilaç sanayisinde de kullanabilen tıbbi aromatik bitki yetiştirdi. Yetiştirilen bitkilerin ilk hasadını OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal öğrencilerle birlikte yaptı.

"OMÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim ve Uygulama Bahçesinin Tesisi Projesi" kapsamında tahsis edilen bahçeye 27 tıbbi aromatik bitki ekildi. İlk tıbbi aromatik ürünlerin yetiştiği bahçede OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal'ın katılımıyla hasat etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan ve Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Şahane Funda Arslanoğlu öğrencilerle birlikte ilk hasadı gerçekleştirdi.

Proje sayesinde; OMÜ önderliğinde doğru ve ulaşılabilir bilgi kaynağı ile bölgede tıbbi aromatik bitkilerin bir tanıtım ve üretim alanında yetiştirilmesi hedefleniyor. Düzenlenen hasat etkinliğinde nane, melisa, ekinezya, kantoron, aynısefa ve biberiye hasadı yapıldı.

Rektör Prof. Dr. Ünal “Bölgemizde hangi ürünlerin ne kadar kazanç sağlayacağı ve ne kadar kullanışlı olduğu noktasında bir veri tabanı oluşturmak istiyoruz”

Projenin; hem öğrencilerin eğitimine hem de uygulamalı olarak üretim yapmasına elverişli olduğunu belirten Rektör Ünal “Bu proje, yaklaşık bir yıl önce başlayan çalışmaydı. Bölgemizdeki tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve ekstralarının çıkarılması, yanı sıra da özellikle ilaç sanayisinde kullanılması düşüncesiyle ortaya çıkan bir projeydi. Bugün ilk yıl olmasına rağmen beklenenin çok üzerinde bir hasat yapıldı. Toplamda 27 artı 10 şeklinde 37 tür burada denenecek. Bitkilerden elde edilecek verim dikkate alındıktan sonra bölgemizde hangi ürünlerin ne kadar kazanç sağlayacağı ve ne kadar kullanışlı olduğu noktasında bir veri tabanı oluşturmak istiyoruz. Tıbbi aromatik bitkilerin coğrafyamızda uygun yerde uygun türünün ekilmesi ve bunların da sanayiye kazandırılması önem taşıyor. Önümüzdeki yıl içerisinde çok daha üst düzeyde bir verim olacağını ümit ediyoruz. Daha sonra da sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacağız.” dedi.

Doç. Dr. Arslanoğlu “Temel amacımız; farmakoloji ana bilim dallarının çalışabileceği güvenilir ürünleri yetiştirmek”

Beklentinin üzerinde bir hasat yılı geçirdiklerini belirten Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Şahane Funda Arslanoğlu da “Arazimizde yaklaşık 10 tane çok yıllık bitkimiz, ağaçsı bitkimiz olmak üzere 27 tane de çok yıllık otsu bitkilerimiz ve tek yıllıklarımızdan oluşan 37 bitkimiz sayesinde üretim yapmayı ve böylelikle bu tıbbi aromatik bitkilerin tanıtımını planlıyoruz. Projemizin ilk yılı, tesis yılı ve buradaki 3-4 aylık bitkiler, ilk hasatlarımız. Asıl hasadımız, önümüzdeki dönem mayıs ayında başlayacak. Tıbbi aromatik bitkilere gerek bölgemizde gerekse ülkemizde çok fazla talep var. Tabii, temel amacımız; farmakoloji ana bilim dallarının çalışabileceği güvenilir ürünleri yetiştirmek. Ne zaman ekildiği, ne zaman hasat edildiği, hangi şartlarda kurutulduğu ve etken madde oranları belli olan ürünleri üretmek amacıyla bu projeye başladık.” diye konuştu.

Hasat edilen ürünler, tasniflendikten sonra önümüzdeki günlerde Ziraat Fakültesi satış kantinlerinde yaş ve kuru olarak satışa sunulacak.

X
Secure Login

This login is SSL protected