OMÜ 50. Yılını Akademi Ödülü Töreniyle Kutladı
12 Mayıs 2025, Pazartesi - 16:08
Güncelleme: 12 Mayıs 2025, Pazartesi - 19:42

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar: “Türk üniversitelerinin dünya ölçeğinde daha üst sıralara çıkması ve küresel akademik marka değerlere sahip olması Yükseköğretim Kurulu’nun en öncelikli hedefleri arasındadır”

Rektör Prof. Dr. Fatma Aydın: “50 yıl önce çıktığımız ilim ve irfan yolculuğu, ilk günkü azim ve kararlılıkla devam etmektedir”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), yarım asırlık bilim, kültür ve eğitim yolculuğunu “50. Kuruluş Yılı ve Akademi Ödül Töreni” ile kutladı.

1 Nisan 1975 yılında kurulan Türkiye’nin saygın yükseköğretim kurumları arasında yer alan OMÜ’nün 50. yılına özel hazırlanan etkinlikler kapsamında gerçekleştirilen tören, akademi, siyaset, kamu ve yükseköğretim dünyasından seçkin isimleri bir araya getirdi.

Törene YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar onur konuğu olarak katıldı

OMÜ Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) başlayan “50. Kuruluş Yılı ve Akademi Ödül Töreni”, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile açıldı. Gösterilen “OMÜ 50. Yıl Tanıtım Filmi”, konuklara üniversitenin yarım asırlık serüveninden yolculuğunu çıkardı. Film gösterimini, OMÜ Devlet Konservatuvarı ve Ziraat Fakültesinden kurulu sanatçılar tarafından sunulan etkileyici bir Türk Halk Müziği dinletisi takip etti. Törenin açış konuşmalarını ev sahibi olarak OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın yaptı. Son olarak törene onur konuğu olarak katılan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, akademisyen ve öğrencilere seslendi.

2024 OMÜ Akademi Ödülleri sahiplerini buldu

Programda 2024 OMÜ Akademi Ödülleri, çeşitli akademik, bilimsel ve idari alanlarda başarı gösteren öğretim üyelerine takdim edildi. Başarıya adanmış bu ödüller, üniversitenin bilimsel üretim kapasitesini ve vizyonunu simgelemesi açısından büyük önem taşıyor.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar: “Samsun gibi tarihimizin seyrini değiştiren müstesna bir şehirde bulunmak, bizler için büyük bahtiyarlıktır”

Programda Türkiye’nin köklü yükseköğretim kurumlarından Ondokuz Mayıs Üniversitesinin 50. kuruluş yıl dönümünü kutlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Böyle bir günde, Samsun gibi tarihimizin seyrini değiştiren müstesna bir şehirde bulunmak, bizler için büyük bahtiyarlıktır. Türk yükseköğretim sistemi, özellikle son yıllarda gösterdiği kurumsal dönüşüm, nitelikli insan kaynağı yatırımları ve uluslararası görünürlük hedefleriyle küresel yükseköğretim alanında daha rekabetçi bir konuma gelmiştir. Türk üniversitelerinin dünya ölçeğinde daha üst sıralara çıkması ve küresel akademik marka değerlere sahip olması Yükseköğretim Kurulu’nun en öncelikli hedefleri arasındadır. Bu hedeflere ulaşmak; eğitim-öğretimde kalite güvencesi, bilimsel ve teknolojik araştırmalara ayrılan fonlar, mezunlarımızın ulusal ve küresel istihdamda görünürlüğü ve bilimsel yayınlarımızın çıktı ve etkileriyle mümkündür. Bunları sağlamak için yönetsel, kurumsal ve finansal alanlarda hükümetimiz ile istişare halinde daha cesur ve kararlı adımlar atacağız.” dedi.

“Türk yükseköğretimine uluslararası öğrenci hareketliliği ve akademik etkileşim bakımından ciddi bir ivme kazandırmaktadır”

Bugün gelinen noktada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgesel ve küresel vizyonu yükseköğretim sisteminin istikametine de ışık tuttuğunu belirten Prof. Dr. Özvar, “Cumhurbaşkanımızın iradesi ve destekleriyle Türk üniversiteleri bugün örneğin Asya, Afrika, Balkanlar ve Orta Doğu’da stratejik iş birlikleri kurarak farklı bir rekabet avantajı geliştirmektedir. Özellikle Türk dünyası, Balkanlar ve Afrika’da açılan akademik birimler ve ortak üniversite projeleri; Türk yükseköğretimine uluslararası öğrenci hareketliliği ve akademik etkileşim bakımından ciddi bir ivme kazandırmaktadır. Bu yönüyle Türkiye; Frankofon ya da Anglo-Sakson modellerine özenmeden, ilhamını Anadolu topraklarından alan, çok merkezli ve kültürel bağları gözeten bir uluslararasılaşma yaklaşımını benimsemekte ve bölgesel liderlik konumunu güçlendirmektedir. Bu strateji, sadece öğrenci sayısında değil, aynı zamanda akademik diplomasi, dil ve kültür aktarımı açısından da önemli kazanımlar sunmaktadır.” şeklinde konuştu.

“Ondokuz Mayıs Üniversitesi, bir eğitim kurumu olmanın ötesinde önemli bir tarihsel mirasın taşıyıcısı olmuştur”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, konuşmasına şöyle devam etti:

“Samsun, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Millî Mücadeleyi başlattığı şehir olması hasebiyle, milletimizin yeniden doğuşunun ve bağımsızlık iradesinin başta gelen sembollerinden biridir. Bu tarihî anlam, üniversitemize de adını vermiş ve bu yönüyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi, bir eğitim kurumu olmanın ötesinde önemli bir tarihsel mirasın taşıyıcısı olmuştur. Karadeniz’in en önemli liman kentlerinden biri olarak Samsun, sadece tarihsel değil, kültürel, ekonomik ve sosyal açıdan ülkemizin önde gelen şehirlerinden biridir. Tarımdan sanayiye, ulaştırmadan turizme kadar geniş bir yelpazede ülkemizin kalkınmasına katkı sunan bu şehirde, Ondokuz Mayıs Üniversitesi gibi güçlü bir üniversitenin varlığı hem şehrimiz hem de bölge açısından fevkalade mühim bir kazanımdır.”

“OMÜ’nün bu büyük kapasitenin en iyi şekilde değerlendirilmesi, ülkemize, bölgemize ve şehrimize çok ciddi bir katma değer sağlaması fevkalade önemlidir”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin, 1 Nisan 1975 tarihinde kurulmuş ve ilk olarak yalnızca 50 öğrenci ile eğitim hayatına başladığını ifade eden Özvar, “Ancak bu mütevazı başlangıç, büyük bir hikâyenin ilk satırları olmuştur. 1973 yılında Hacettepe Üniversitesine bağlı olarak kurulan Samsun Tıp Fakültesi, 1975 yılında yeni kurulan üniversiteye devredilmiş, ardından Fen ve Mühendislik Fakültesi ile Ziraat Fakültesi kurulmuştur. 1982 yılında çıkarılan 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile çok sayıda yükseköğretim kurumu Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağlanmıştır. Zamanla, bu büyük üniversite kendi bünyesinden birçok yeni üniversitenin filizlenmesine de imkân vermiştir. Amasya, Ordu, Sinop ve nihayetinde Samsun Üniversiteleri, Ondokuz Mayıs Üniversitesinden ayrılan birimlerle kurulmuş, böylece bu kurum sadece bir üniversite olarak değil, aynı zamanda bir "yükseköğretim merkezi" olarak tarihi bir misyon üstlenmiştir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, bugün çok sayıda akademik birimde öğrenim gören 52 bini aşan öğrencisi, yaklaşık 2300 akademik ve 4200 idari personeliyle her anlamda çok büyük kapasiteye sahiptir. Bu büyük kapasitenin en iyi şekilde değerlendirilmesi, ülkemize, bölgemize ve şehrimize çok ciddi bir katma değer sağlaması fevkalade önemlidir. Üniversitemizin bunu sağlayabilecek kapasite, kabiliyet ve tecrübeye sahip olduğuna yürekten inanıyorum.” diye konuştu.

“Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Araştırma Üniversiteleri Aday İzleme Programına dahil 6 üniversitemiz arasında yer almaktadır”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitelerimizi; araştırma, proje, bilimsel çalışma, nitelikli akademik yayın, sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk ve diğer alanlarda kendilerini geliştirmelerinin yanında güçlü yönlerini öne çıkaracak şekilde ihtisaslaşmaları ve farklılaşmaları yönünde sürekli olarak teşvik ediyor ve destekliyoruz. Bu bağlamda, “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı”, “Araştırma Üniversiteleri Programı”, “Araştırma Üniversiteleri Aday İzleme Programı”, “Öncelikli Bilim Alanlarında Uzmanlaşan Üniversiteler Programı”, “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi”, “Spor Dostu Kampüs Projesi” gibi çok sayıda program ve projeyi aktif bir şekilde uyguluyoruz. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Araştırma Üniversiteleri Aday İzleme Programına dahil 6 üniversitemiz arasında yer almaktadır. Bu çerçevede, akademik üretkenlikten uluslararası yayın performansına, öğretim kalitesinden proje üretme kapasitesine kadar birçok kriterde yakından takip edilen Ondokuz Mayıs Üniversitesi, gelişimini istikrarlı biçimde sürdürmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Üniversitemizin pek çok değerlendirmede üst sıralarda yer aldığını büyük bir memnuniyetle müşahede ettim”

Üniversitelerin her türlü faaliyetlerinin şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine uygun yürütülmesi gerektiği bilinciyle 2019 yılından bu yana, yıllık olarak “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu”nu kamuoyuna açık bir şekilde yayınladıklarını söyleyen Prof. Dr. Özvar, “Kurulumuz tarafından en son “2024 Yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu” kamuoyu ile paylaşılmıştır. Ziyaretimiz vesilesiyle Ondokuz Mayıs Üniversitesine ait verileri bir kez daha detaylı şekilde inceleme ve değerlendirme fırsatı bulduğumu ifade etmek isterim. Üniversitemizin pek çok değerlendirmede üst sıralarda yer aldığını büyük bir memnuniyetle müşahede ettim. Uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenen projeler, TÜBİTAK projeleri, ulusal seviyede endüstri ile ortak yürütülen projeler, yurtdışındaki üniversite veya kurum ve kuruluşlarla ortak yürütülen Ar-Ge projeleri gibi değerlendirme başlıklarının tamamında üst sıralarda yer alması, Ondokuz Mayıs Üniversitesi için son derece dikkate değer bir başarıdır.” şeklinde konuştu.

“2024 Yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporuna göre, TEKNOFEST, TÜBİTAK, TÜBA vb. kurumlar tarafından organize edilen yarışmalara en fazla öğrenci katılımını sağlamış olan Ondokuz Mayıs Üniversitesini ayrıca tebrik ediyorum”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Son dönemde üzerinde hassasiyetle durduğumuz sürdürülebilir, iklim ve çevre dostu kampüsler konusunda da Ondokuz Mayıs Üniversitesi başarılı bir görünüme sahiptir. Buna ilişkin değerlendirmede kullandığımız; iklim eylem endeksi, yoksullukla mücadele endeksi ile sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında alınan ödül sayısı gibi başlıklarda Ondokuz Mayıs Üniversitesi yine üst sıralarda kendine yer bulmuştur. Bunların dışında; kurumun kendi yürüttüğü sosyal sorumluluk proje sayısı, öğrenci kulüp sayısı, dezavantajlı gruplara yönelik düzenlenen faaliyet sayısı, yürütülen sosyal sorumluluk proje sayısı, olumlu sonuçlanan patent sayısı, istihdam edilen araştırmacı sayısı ve uluslararası öğrenci sayısı gibi başlıklarda da üniversitemizin başarılı performansını görüyoruz. Bu vesileyle, 2024 Yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporuna göre, TEKNOFEST, TÜBİTAK, TÜBA vb. kurumlar tarafından organize edilen yarışmalara en fazla öğrenci katılımını sağlamış olan Ondokuz Mayıs Üniversitesini ayrıca tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“Ondokuz Mayıs Üniversitemizin geliştirmeye açık başlıkları tespit etmesi ve bunlar üzerinde hassasiyetle çalışması fevkalade önem arz etmektedir”

20 kadar değerlendirme başlığında gösterilen performans son derece memnuniyet verici ve takdir edilmesi gereken bir başarıyı ifade ettiğini belirten Prof. Dr. Özvar, “Bu başarıda katkısı olan üniversite yönetimini, öğretim elemanlarımızı ve sevgili öğrencilerimizi içtenlikle kutlarım. Bu başarılı sonuçlar memnuniyet vericidir ama hâlâ kat edilmesi gereken uzun mesafeler vardır. Ondokuz Mayıs Üniversitemizin geliştirmeye açık başlıkları tespit etmesi ve bunlar üzerinde hassasiyetle çalışması fevkalade önem arz etmektedir. Bu şekilde önümüzdeki dönemde çok daha iyi sonuçlar elde edilmesi mümkün olacaktır. Ülkemizin 12. Beş Yıllık Kalkınma Planında ve Yükseköğretim Kurulunun Strateji Belgelerinde yer aldığı üzere 2028 yılına kadar uluslararası sıralamalarda; en az 2 üniversitemizin ilk 200’e, 10 üniversitemizin ilk 500’e ve 50 üniversitemizin ilk 1000’e girmesini hedefliyoruz. Sıralamalardaki mevcut durumun, Ondokuz Mayıs Üniversitemizin (1500+) sahip olduğu potansiyeli yansıtmaktan son derece uzak olduğunu düşünüyorum. Bu konuda çok daha iyi bir performans beklediğimizi bu vesileyle ifade etmek isterim.” dedi.

“Spor Dostu Kampüs Projesinin başlıca hedefi; üniversite kampüslerinde sporu, fiziksel aktiviteyi ve sağlıklı yaşamı desteklemektir”

Tam bir yıl önce Ondokuz Mayıs Üniversitesini ziyaret etmiş ve burada çok kıymet verdiğimiz “Spor Dostu Kampüs Projesinin” duyurusunu yapmıştım. Bu projenin başlıca hedefi; üniversite kampüslerinde sporu, fiziksel aktiviteyi ve sağlıklı yaşamı desteklemektir. Aradan geçen bir yıllık süreçte proje üzerinde yoğun bir çalışma yaptık. Üniversitelerimiz, Spor Dostu Kampüs Projesine yoğun bir ilgi gösterdi. Detaylı değerlendirmeler neticesinde Spor Dostu Kampüs unvanı kazanan üniversitelerimizi belirlemiş bulunuyoruz. Bunları 14 Mayıs’ta Rize’de kamuoyuna duyuracağız. Projenin ülkemiz ve üniversitelerimiz için hayırlı neticeler vermesini temenni ediyorum.

“Üniversitemizin, başarılarını gelecekte de artırarak sürdüreceğine olan inancımız tamdır”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Konuşmama son verirken Millî Mücadelenin ilk adımının atıldığı Samsun’dan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Kurtuluş Savaşına katılan, bugün hepsi ebedi aleme irtihal etmiş olan şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Bu vesileyle, Ondokuz Mayıs Üniversitesine kuruluşundan bugüne kadar emeği geçen tüm akademisyenlerimizi, idari personelimizi, mezunlarımızı ve katkısı olan herkesi saygıyla anıyor; ahirete irtihal edenleri rahmetle yâd ediyorum. Yükseköğretim Kurulu olarak Üniversitemizin gelişimini desteklemek adına bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Üniversitemizin, başarılarını gelecekte de artırarak sürdüreceğine olan inancımız tamdır. Siz değerli akademisyenlerimize, idari personelimize ve öğrencilerimize başarılar diliyorum. Kıymetli rektörümüz Prof. Dr. Fatma Aydın’a misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum. Ondokuz Mayıs Üniversitemizin 50. Yılını bir kez daha kutluyor, hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.”

Rektör Aydın: “Yarım asırlık eğitim, bilim ve kültür yolculuğumuzu anarken, geleceğe dair umut ve hedeflerimizi sizlerle paylaşmanın heyecanını yaşıyorum”

Ondokuz Mayıs Üniversitesinin 50. kuruluş yıl dönümünü kutlamak amacıyla bir araya gelmiş bulunduklarını ifade eden OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, “Bu anlamlı günde yarım asırlık eğitim, bilim ve kültür yolculuğumuzu anarken, geleceğe dair umut ve hedeflerimizi sizlerle paylaşmanın heyecanını yaşıyorum. Üniversitemiz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurma Derneği’nin özverili çalışmaları ve çabaları sonucu 1 Nisan 1975 tarihinde resmen kurulmuştur. 1973 yılında Hacettepe Üniversitesi bünyesinde eğiteme başlayan Samsun Tıp Fakültesi, yapılanmamızın ilk aşamasında, yeni kurulan Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağlanmıştır. 50 Tıp Fakültesi öğrencisiyle, eğitim ve öğretim hayatını üniversite zemininde yeşertecek tohumlar, böylece kurtuluş şehri Samsun’a da serpilmiştir. Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Tohum saç, bitmezse toprak utansın! Hey gidi küheylan, koşmana bak sen! Hedefe varmayan mızrak utansın! Çatlarsan, doğuran kısrak utansın!’ Dizelerinde ifade bulduğu üzere, yeşeren tohumlar, art arda meyve vermeye başlamıştır.” şeklinde konuştu.

“Ondokuz Mayıs Üniversitesi, araştırma üniversitesi olma hedefi ve uluslararasılaşma misyonuyla, ülkemizin en güçlü eğitim-öğretim ve araştırma kurumlarından biri olmuştur”

1975 yılında Fen ve Mühendislik Bilimleri Fakültesinin, 1976 yılında ise Ziraat Fakültesinin kurulmasıyla gelişimimiz daha da hızlanmıştır. 1982 yılına gelindiğinde ise Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı yükseköğretim kurumlarından, Eğitim ve İlahiyat Fakülteleri, Üniversitemize bağlanmıştır. Üniversitemiz, her geçen yıl büyüyüp gelişmiş, 2006 ve 2007 yıllarında bünyesinden ayrılan bazı birimlerle, Amasya, Ordu ve Sinop'ta 3 yeni üniversitenin kurulmasına öncülük etmiştir. Bu sürecin son halkası ise, 2018 yılında kurulan, Samsun Üniversitesidir. Günümüze gelindiğinde, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, araştırma üniversitesi olma hedefi ve uluslararasılaşma misyonuyla, ülkemizin en güçlü eğitim-öğretim ve araştırma kurumlarından biri olmuştur. 50 yıl önce çıktığımız ilim ve irfan yolculuğu, ilk günkü azim ve kararlılıkla devam etmektedir.

“Her yıl 10.000'e yakın mezun vererek, Türkiye'nin iş gücüne önemli katkılar sunuyoruz”

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Üniversitemiz bünyesinde, 20 fakülte, 1 yüksekokul, 14 meslek yüksekokulu, 3 enstitü, 1 konservatuvar ve 28 uygulama ve araştırma merkezi bulunmaktadır. Yenilikçi yaklaşımlarla zamanın ruhuna uyum sağlama çabamız devam etmektedir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi; sayısı 6000'i aşan idari ve akademik personeli, 50000'i bulan öğrencisiyle, güçlü bir potansiyele sahiptir. 108 farklı ülkeden gelen 5000'i bulan uluslararası öğrencisi, 400'ü aşkın Erasmus ve diğer değişim programı anlaşmalarıyla küresel nitelikte bir üniversite olma yolunda önemli adımlar atmaktadır. Üniversitemiz, öğrencilerinin başarısını merkeze alarak; 27 ön lisans, 98 lisans ve 393 lisansüstü programı ile, %90'ın üzerinde doluluk oranına ulaşmış; giriş puanlarımızın artışıyla, nitelikli eğitim seviyemiz, daha da yükseltmiştir. Her yıl 10.000'e yakın mezun vererek, Türkiye'nin iş gücüne önemli katkılar sunmaktadır.”

“Sağlık uygulama ve araştırma merkezlerimiz bölgenin sağlık ihtiyacını karşılamada önemli bir rol oynamaktadır”

Samsun, Kurtuluş Savaşı'nın ilk meşalesinin yakıldığı şehir olarak, son dönemde büyük ölçekli yatırımlarla üretim ve kalkınmanın öncüsü hâline geldiğini belirten Rektör Aydın, “Üniversitemiz, bu dinamik yapıda üstlendiği sorumlulukların farkında olarak şehrimizin gelişimine rehberlik edecek katkılar sağlamayı hedeflemektedir. Sağlık uygulama ve araştırma merkezlerimiz, bölgenin sağlık ihtiyacını karşılamada önemli bir rol oynamaktadır. Tıp Fakültesi Hastanelerimizde, yılda yaklaşık bir milyon hasta tedavi olurken, Diş Hekimliği Fakültesi Hastanemiz 300.000 hastaya hizmet vermektedir. Organ Nakli Merkezimiz, Karadeniz Bölgesi'nde canlıdan canlıya böbrek ve karaciğer nakli yapabilen tek merkezdir. Bugüne kadar yarısı kadavradan olmak üzere 573 hastaya böbrek, 81 hastaya ise karaciğer nakli yapılmıştır. Veteriner Fakültemizin Hayvan Hastanesi, yılda 30.000'den fazla hastaya hizmet vermekte, sadece evcil hayvanlara değil, değil, çiftlik hayvanlarına, atlara, yabani hayvanlara ve sokak hayvanlarına da sağlık hizmeti sunmaktadır.” dedi.

“Son 5 yılda, yaklaşık 1000 firmaya danışmanlık hizmeti verilmiş ve 200'ün üzerinde üniversite-sanayi projesine destek sağlanmıştır. Ayrıca, 50 patent tescillenmiştir”

Samsun'daki sanayi kuruluşlarıyla, yakın iş birliği içinde olduklarını da belirten Prof. Dr. Aydın, “Samsun Teknopark, Üniversitemiz ile sanayi iş birliği içinde, Merkez ve Ballıca olmak üzere iki yerleşkede 132 firma ile faaliyet göstermektedir. Bünyesinde, bugüne kadar 350 proje tamamlanmış olup 150 proje ise halen devam etmektedir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, üniversitemizde üretilen bilginin sanayiye aktarılıp ekonomik değere dönüştürülmesinde, önemli bir rol oynamaktadır. Son 5 yılda, yaklaşık 1000 firmaya danışmanlık hizmeti verilmiş ve 200'ün üzerinde üniversite-sanayi projesine destek sağlanmıştır. Ayrıca, 50 patent tescillenmiştir.” diye konuştu.

“Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye'nin ilk ve tek Yaban Hayatı Enstitüsü'ne de sahiptir”

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Aydın, “Ülkemizin ilk Kenevir Araştırmaları Enstitüsü, üniversitemiz bünyesinde kurulmuş olup, endüstriyel ve medikal amaçlı zengin bir genotip havuzuna sahiptir. Ayrıca kenevirden sanayi malzemeleri, yağ, gıda, tıbbi ve kozmetik ürünler üretmeye yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sayın Yüksek Öğretim Kurulu Başkanımızın açılışlarını yapmış olduğu Türkiye'nin ilk ve tek Yaban Hayatı Enstitüsü'ne de sahiptir. Bu enstitü, Kızılırmak Deltası başta olmak üzre, ülkemizde ekosistemi korumak ve sürdürülebilirliğini sağlamak için çalışmalar yürütmektedir.” diyerek konuşmasına devam etti.

“Üniversitelerin geleceğini, dinamik, adaptif ve proaktif bir yapıya sahip olmaları, toplumsal sorumluluklara ve sürdürülebilir kalkınmaya verdikleri önem belirleyecektir”

Dünyanın, yapay zekâ, büyük veri analizi ve makine öğrenimi gibi hamlelerle toplumsal, kültürel ve ekonomik değişimlerin yaşandığı, dinamik bir döneme girdiğini söyleyen Rektör Aydın, “Bu dönemde, üniversitelerden toplumsal değişime yön veren stratejik aktörler olarak rol oynamaları beklenmektedir. Üniversitelerin geleceğini, dinamik, adaptif ve proaktif bir yapıya sahip olmaları, toplumsal sorumluluklara ve sürdürülebilir kalkınmaya verdikleri önem belirleyecektir. Dijital çağ, eğitim süreçlerinde de köklü bir dönüşüm başlatmıştır. Yalnızca bilgi aktarımına dayalı geleneksel eğitim anlayışı geride kalmış; bunun yerine, öğrencilere derinlemesine uzmanlık kazandırmayı, gelişen teknolojilere uyum sağlamayı, bireyselleştirilmiş eğitim imkânları sunmayı ve yaşam boyu öğrenmeyi önceleyen bir döneme geçilmiştir. Geleneksel yüz yüze eğitim, yerini dijital araçlar ve çevrimiçi içeriklerle desteklenen hibrit modellere bırakmıştır. Bu dönüşüm, üniversitelere, uluslararası rekabet koşullarında başarılı olabilecek, dijital okuryazar ve sürekli mesleki gelişimi benimseyen bireyler yetiştirme sorumluluğu yüklemektedir. Bu doğrultuda, bizler de eğitim anlayışımızı dijital çağın gerekliliklerine uyarlamaya kararlılıkla devam ediyoruz.” dedi.

“Uluslararası düzeyde bilimsel iş birliklerimizi sürekli olarak güçlendirmekte ve araştırma kapasitemizi küresel bilgi üretim süreçlerine entegre etme yönünde, önemli adımlar atmaktayız”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi sürdürebilirliği, eğitimden araştırmaya, toplumsal katkıdan yönetişime kadar her alanda temel bir ilke olarak benimsediğini ifade eden Rektör Aydın, “Sürdürülebilirlik konusundaki duyarlılığımızı, eğitimin her alanına entegre etmeye çalışıyor ve yeşil dönüşüm hedefleri doğrultusunda çevre dostu kampüs uygulamaları, enerji verimliliği, geri dönüşüm ve karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik projeleri kararlılıkla hayata geçiriyoruz. Küreselleşme, üniversiteleri uluslararası arenada daha görünür kılmış; öğrenci ve akademisyen değişim programlarının yanı sıra, akademik ve araştırma iş birliklerinin gelişimini de hızlandırmıştır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak bizler de bu küresel dönüşüme kararlılıkla uyum sağlamakta, uluslararası düzeyde bilimsel iş birliklerimizi sürekli olarak güçlendirmekte ve araştırma kapasitemizi küresel bilgi üretim süreçlerine entegre etme yönünde, önemli adımlar atmaktayız.” dedi.

“Üniversitemiz, YÖK tarafından açıklanan 6 Aday Araştırma Üniversitesinden biri olma gurur ve sorumluluğunu taşımaktadır”

Rektör Aydın konuşmasının devamında “Üniversitemiz, YÖK tarafından açıklanan 6 Aday Araştırma Üniversitesinden biri olma gurur ve sorumluluğunu taşımaktadır. Hedefimiz; bu vizyon doğrultusunda bilimsel araştırmalara yatırım yapmaya ve akademik mükemmeliyetin standartlarını yükseltmeye devam etmektir. Elbette ki bilginin değere dönüşmesi, yalnızca teknolojik veya ekonomik çerçeveyle sınırlı değildir. Bilginin etik, ahlak, sosyal sorumluluk ve toplumsal duyarlılık gibi insani değerlerle buluşturulması, "bilgiden bilgeliğe" uzanan yolun en önemli aşamasıdır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, ürettiği akademik bilgiyle toplumsal faydayı önceleyen bir anlayışla hareket etmekte; bilgiyi irfan ve hikmetle bütünleştirmeyi kurumsal sorumluluk olarak görmektedir. Yarım asırlık geçmişimizin bizlere miras bıraktığı değerlerin farkındayız. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle şahsıma tevdi edilen bu onurlu görevi, bu büyük mirasın hassas sorumluluğunu derin bir bilinçle üstlenerek devralmış bulunuyorum. Bugüne kadar Üniversitemizde hayata geçirilen her vizyoner adımı kalıcı kılmak ve bizlere emanet edilen kurumsal birikimi, eğitim, araştırma ve toplumsal katkı alanlarında hem ulusal hem de evrensel ölçekte daha yüksek bir düzeye taşıma kararlılığındayız.” sözleriyle devam etti.

“50. yılımızın Ondokuz Mayıs Üniversitesi ailesi ve ülkemiz için sağlık, huzur ve başarı getirmesini diliyorum”

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Ondokuz Mayıs Üniversitesi Vakfı'na dönüşen derneğin ilk yıllarındaki öncülerine, Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Tahsin Tuncalı başta olmak üzere bugünlere gelmemize katkı sağlamış bütün yöneticilerimize, akademik ve idari personelimize, öğrencilerimize ve tüm üniversite ailesine şükranlarımı sunuyorum. Ahirete irtihal eden değerli mensuplarımızı rahmet, hürmet ve minnetle anıyorum. Bizlerden desteğini esirgemeyen başta Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımız olmak üzere il protokolümüze teşekkür ediyorum. 50. yılımızı onurlandıran Yükseköğretim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar'a en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Sözlerime Türkçemizin mimarlarından Yunus Emre'nin: ‘Her dem yeniden doğarız. Bizden kim usanası’ dizeleriyle son verirken 50. yılımızın Ondokuz Mayıs Üniversitesi ailesi ve ülkemiz için sağlık, huzur ve başarı getirmesini diliyor, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki programa, AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Garnizon Komutanı Tümgeneral Davut Ala, Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, Atakum Kaymakamı Kemal Yıldız, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Tören, akademisyenler ve protokolün katılımıyla gerçekleştirilen toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Öğrenci buluşması ve uluslararası kültür renkleri aynı sahnedeydi

AKM’deki törenin ardından öğle saatlerinde, OMÜ Yaşam Merkezi’nde düzenlenen “50. Yıl Öğrenci Buluşması ve Uluslararası Öğrenci Etkinliği”, 103 ülkeden gelen uluslararası öğrencilerin kültürel performanslarına ev sahipliği yaptı. Mehteran Takımı’nın görkemli gösterisiyle başlayan etkinlikte, öğrenciler kendi ülkelerinin danslarını, kıyafetlerini ve geleneklerini katılımcılarla paylaştı.

OMÜ Bilim İletişimi Ofisi açıldı

Daha sonra YÖK Başkanı Özvar ve Rektör Aydın, Samsun Valisi Orhan Tavlı'nın da eşlik ettiği OMÜ Bilim İletişim Ofisi'nin açılışını gerçekleştirdi. Üniversitenin iletişim ve topluma etki alanındaki yeni vizyonunu yansıtan OMÜ Bilim İletişimi Ofisi törenle açıldı. Bu yeni ofis, bilimsel bilginin toplumla etkili biçimde paylaşılması, araştırmaların görünürlüğünün artırılması ve akademik çalışmaların toplumsal faydaya dönüşmesi için önemli bir adım olarak değerlendirildi. 

Kutlamalar yıl boyunca sürecek

OMÜ’nün 50. kuruluş yılı kapsamında planlanan “50. Yılda 50 Etkinlik” projesi çerçevesinde akademik etkinlikler, konserler, sanatsal gösteriler, spor müsabakaları ve bahar şenlikleri yıl boyunca devam edecek.

Önemli Bilgi: 50. Kuruluş Yıl Dönümü Akademi Ödüllerini kazanan akademisyenlerin listesine ekli dosyada ulaşabilirsiniz.

Ek Dosya(lar):