MENU

“İmam Hatip Okulları Yönetici Buluşmaları”nda İlk Şehir Samsun
16 Aralık 2022, Cuma - 13:41
Güncelleme: 28 Aralık 2022, Çarşamba - 10:35
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Samsun Valiliği paydaşlığında organize edilen “İmam Hatip Okulları Yönetici Buluşmaları” programı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde Samsun’da başladı.

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültüre Merkezi’ndeki programa; Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Batuk, MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Onursal Başkanı İbrahim Solmaz, Samsun İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar, Amasya, Sinop ve Tokat il millî eğitim müdürleri ve imam hatip okulları yöneticileri katıldı.

Program, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından Anadolu İmam Hatip Liseleri arasında düzenlenen Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması 2021 yılı Türkiye birincisi ve aynı zamanda TRT Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması 2022 yılı Türkiye birincisi olan Samsun Çarşamba İmam Hatip Lisesi 12. sınıf öğrencisi Hafız Mustafa Öztürk’ün Kur’an tilaveti ve arkasından tanıtım filmiyle başladı.

İl Millî Eğitim Müdürü Ağar, “İmam hatip okullarımız, ülkemizin kendi öz süreci içerisinde geliştirdiği özgün bir eğitim modelidir”

Protokol konuşmalarıyla devam eden programda ilk olarak söz alan Samsun İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar, düzenledikleri bu etkinlikler dizisinin, imam hatip okullarına hem yeni bakış açıları kazandırmak hem de eğitim kalitesini yükseltmek adına iyi bir fırsat olacağına inandıklarını belirterek “İmam hatip okullarımız, ülkemizin kendi öz süreci içerisinde geliştirdiği özgün bir eğitim modelidir.  Bu vesile ile programımıza değerli sunumları ile destek veren bütün hocalarımıza ve çalışmaya katkı sağlayan Bakanlığımızdaki çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, programın gerçekleştirilmesinde liderlik yapan Sayın Valimize, Sayın Genel Müdürümüze ve Sayın Rektörümüze şükranlarımı arz ediyorum. Programımızın özelde şehrimize, genelde ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.” dedi.

Din Öğretimi Genel Müdürü Gül, “Büyük bir dijital dünya ile iç içe olan gençlerimizin aslında büyük bir kıskaç içerisine girdiğini görüyoruz ve çözüm yolları arıyoruz”

Konuşmacılardan MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül de eğitimin, milletlerin maddi ve manevi anlamda gelişimi için önemli bir unsur olduğunun altını çizerek, “Modern zamanlarda yaşıyoruz. Hâliyle eğitim ve insanla ilgili gündemimize almamız gereken pek çok önemli husus ve güncel konular söz konusu. Büyük bir dijital dünya ile iç içe olan gençlerimizin aslında büyük bir kıskaç içerisine girdiğini görüyoruz ve çözüm yolları arıyoruz. Modern dünya; maddi unsurlara önem verirken maneviyatı ıskalamakta, es geçmekte, değersizleştirmekte ve itibarsızlaştırmakta. Biz eğitimcilere de bu anlamda çok büyük görevler düşmekte. Temennimiz o ki gençlerimize, gelecek adına İslami değerlerimizin dikkate alındığı bir dünya bırakmak. Ama yeni ortaya çıkan teknolojik gelişmeler karşısında işimizin kolay olmadığını belirtmek isterim. Türkiye’ye has bir model olarak diğer İslam ülkelerine örnek olan imam hatip okullarımızın bugün için varlığı, ülkemiz için çok kıymetlidir.” diye konuştu.

Rektör Ünal, “İmam hatip okulları dünyada model konumunda”

Etkinliğin son derece değerli olduğunu vurgulayan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise, “İmam hatip okulları bir misyon sahibi ve özellikle küresel anlamda bakıldığında dünyadaki evrilme karşısında İslam âleminin kendisine özgü misyonu, kendisine ait sözü ve yükselebilecek bir nesil yetiştirmek üzere özgün bir yapısı var. Nitekim imam hatip okulları, bu yönden dünyada model konumunda ve duruş itibarıyla da dünyadaki radikal, seküler vb. birtakım akımlar karşısında orta yolda durmayı ve orta yolu güçlendirmeyi, dışlamaktan ziyade kucaklamayı, muhabbeti güçlendiren bir yapının temsilcisi. Bu nedenle değişen süreç içerisinde gözden geçirilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Yönlendirmeye çalışan bir eğitim sisteminden ziyade kendi kendine değerlendirme yapabilen bir neslin inşasını gözeten bir perspektife sahip olmalıyız”

İmam hatip okullarının yönetim anlayışı hakkındaki fikirlerini de paylaşan Rektör Ünal, bu sürece dair şöyle konuştu:

“Burada yönetim; okulun yönetimi ve eğitimin yönetimi olarak 2’ye ayrılmalıdır. Belirlenen misyonun kimliklendirilmesi, aidiyet oluşturulması ve bireylerin bu kimlik, aidiyet, şuur ve bilinçle topluma katılması son derece önemlidir. Yani yönlendirmeye çalışan bir eğitim sisteminden ziyade kendi kendine değerlendirme yapabilen bir neslin inşasını gözeten bir perspektife sahip olmalıyız. Aksi takdirde taşınan odun gibi bilgi de artık bizler için yük olmaya başlıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Vali Dağlı, “Çocuklarımızın daha iyi eğitim almaları, nitelik ve niceliklerinin arttırılması için hep birlikte mücadele ediyoruz”

Samsun Valisi Zülkif Dağlı ise Samsun'da başlayan ve 2 gün sürecek programın okul müdürleri ve idarecilere önemli kazanımlar sağlayacağını vurgulayarak şunları dile getirdi:

“Okullarımızın hepsi bizim, çocuklarımız bizim çocuklarımız, onların daha iyi eğitim almaları, nitelik ve niceliklerinin arttırılması için hep birlikte mücadele ediyoruz. İmam hatip okulları üzerinden bakarsak okullarımızın fiziki imkânlarının arttırılması, spor alanlarının, dersliklerinin ve kütüphane ortamlarının, beceri atölyelerinin iyileştirilmesi hususunda çalışmalar var. Yine değerli öğretmenlerimizin moral ve motivasyonlarının sağlanması, okul müdürlerimiz ve müdür yardımcılarımızın yenilikleri takip edebilmeleri ve daha iyi idareci olmaları ve önlerinin açılabilmesine yönelik eğitimler devam ediyor. Güzel bir etkinlik olmasını temenni ediyorum.”

Programda protokol konuşmalarından sonra İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez “Gençliğin Anlam Arayışı ve İslam” başlıklı konferansını verdi.

Prof. Dr. Görmez, “İnsanı yetiştirmek ve ona hizmet etmek, en büyük ilahi nimettir”

Davetten duyduğu memnuniyeti ifade eden Başkan Görmez, eğitimin ve öğretmenlik mesleğinin önemine dikkat çekerek, “Muallimlik (öğretmenlik) mesleği, sıradan bir meslek değil, peygamberlik sanatıdır. Sıradan bir meslek olarak telakki edilmesi kabul edilir bir şey değildir. Demiri işlemek, taşı işlemek, toprağı işlemek de meslektir fakat insanı işlemek öyle sıradan bir iş değildir. Onun için insanı yetiştirmek ve ona hizmet etmek, en büyük ilahi nimettir. Hz. Peygamberimiz ‘Ben muallim olarak gönderildim’ derken, peygamberlikle muallimlik arasındaki ilişkiyi doğrudan ifade etmiştir.” şeklinde konuştu.

“İmam hatip liselerinde milletin alın teri, duası, gözyaşı, aşk ve sevdası var”

İmam hatip liselerinde milletin alın teri, duası, gözyaşı, aşk ve sevdasının bulunduğuna işaret eden Görmez, "Bu müesseseleri millet kurmuştur, devlet de zaman zaman kapatmak istemiştir. Millet kurmuştur, devlet kapatmıştır. Eğer millet nezdindeki ruhunu kaybederse ve millet kapatırsa, artık bir daha devlet açamaz." dedi.

“Karamsar tablolar çizerek, umutsuz konuşmalarla vakit geçirmeye zamanımız yok”

İmam hatip liselerinin binalarının güzelleştiğine, imkânlarının da genişlediğine işaret eden Prof. Dr. Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İmkânları artıp eğer ruhu zayıflarsa, biz o ilahi nimet olan muallimlik ve başmuallimlik vazifemizi hakkıyla yerine getirmiş olmayız. O ruh sadece resmî havayla inşa edilemez. O gönülleri ve kalpleri birleştirerek öğretmenler arasındaki birlikteliği güçlendirmeliyiz. Kafa kafaya, gönül gönüle vererek birlikte o ruhu inşa etmeliyiz, o ruhun zedelenmesine izin vermemeliyiz. Karamsarlığa izin vermeyelim. Muallimin bir görevi de umut muallimi olmaktır. Karamsar tablolar çizerek, umutsuz konuşmalarla vakit geçirmeye zamanımız yok. O, bizim suçumuzun itirafıdır. Onun yerine hep birlikte yeniden o umudu yeşertmek, bu millete büyük şeyler kazandıran o ruhu ayakta tutmak için büyük çaba içinde olmamız gerekiyor."

Programın öğleden sonraki bölümünde ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Onursal Başkanı İbrahim Solmaz, "İmam Hatip Okullarının Dünü, Bugünü, Yarını", Prof. Dr. Nevzat Tarhan "Liderlikte Duygusal Zekâ", Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül ise "Geleceğin İnşasında İmam Hatiplerin Rolü" konulu sunumlarıyla katılımcılara hitap ederken, yanı sıra atölye çalışmalarına da yer verildi.

23 bölgede gerçekleştirilmesi planlanan “İmam Hatip Okulları Yönetici Buluşmaları”, Samsun’dan sonra Karadeniz Bölgesi’nde Sinop, Amasya ve Tokat’ta devam edecek.

X
Secure Login

This login is SSL protected