MENU

Hemşirelik Öğrencileri Epilepsi Farkındalık Etkinliği Düzenledi
19 Nisan 2023, Çarşamba - 09:16
Güncelleme: 24 Nisan 2023, Pazartesi - 21:31
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Hemşirelik Bölümü öğrencileri tarafından 'Toplumsal Duyarlılık Çalışmaları' dersi kapsamında "Epilepsi Farkındalık Etkinlikleri" düzenlendi.

Toplumsal Duyarlılık Çalışması; Öğr. Gör. Dr. Merve Koyun, Arş. Gör. Dr. Hatice Uzşen, Dr. Öğr. Üye. Özge İşeri, Dr. Öğr. Üye. Özge Öz Yıldırım, Öğr. Gör. Dr. Cansev Bal, Öğr. Gör. Dilek Çelik Eren danışmanlığında, Hemşirelik Bölümü öğrencileri Hayrunnisa Toygar, Zeynep Dini, Ahsen Tarakçı, Berna Çetin, Elif İnci Yüksel, Hilal Gazi, Nursena Bayraktar ve Lalenur Dursun tarafından gerçekleştirildi.

İlk etkinlikte OMÜ Vakfı Kolejinde “Bir Arkadaşım Epilepsi Nöbeti Geçiriyor, Ne Yapmalıyım?” başlıklı eğitim uygulandı. Eğitimde; öğrencilere epilepsi nöbeti sırasında sergilenmesi ve sergilenmemesi gereken davranışlar hakkında bilgi verilerek, video gösterimi yapıldı. Gönüllü olan ortaokul öğrencilerine bu hastalık hakkındaki doğru davranışlar rol-play şeklinde uygulandı. Öğrenciler mor renkli boya kullanarak yaptıkları el baskılarını okul girişinde sergilediler.

Epilepsi farkındalık etkinliklerinin bir diğerinin adresi ise Çobanlı İskelesi oldu. Etkinlikte sosyal deney için yolda yürüyen bir kadın aniden düşüp bayılarak nöbet geçiriyormuş gibi rol yaptı. Oldukça ilgi çeken sosyal deney sonucunda toplumda epilepsi nöbeti sırasında sergilenmesi gereken doğru davranışlar hakkında bilgi verildi. Ayrıca Hemşirelik Bölümü öğrencileri “Epilepsili Kardeşinden Bir Hediyen Var” şeklinde açıklama yaparak bölgede bulunan çocuklara mor balon dağıttı.

Epilepsi hakkında

Epilepsi, halk arasında 'sara hastalığı' olarak da bilinen kronik (uzun süreli) bir hastalıktır. Epilepside beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar (deşarjlar) olur. Bunun sonucunda hastada istemsiz kasılmalar, duyusal ve bilinçsel değişiklikler meydana gelir. Epilepsi, nöbetler hâlinde olan bir hastalıktır ve nöbet aralarında hasta sağlıklıdır. Hayatında yalnızca bir nöbet geçiren hasta, epilepsi hastası olarak kabul edilmez.

Dünya üzerinde yaklaşık olarak 65 milyon epilepsi hastası mevcuttur. Kesin tedavisini sağlayabilen bir ilaç şu an için mevcut olmasa da epilepsi, nöbet geçirmeyi önleyici stratejiler ve ilaçlar ile kontrol altında tutulabilen bir rahatsızlıktır.

X
Secure Login

This login is SSL protected