MENU

2. Ulusal Samsun Meme Sempozyumu Başladı
24 Ocak 2020, Cuma - 18:00
Güncelleme: 27 Ocak 2020, Pazartesi - 09:09
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalının düzenlediği “2. Ulusal Samsun Meme Sempozyumu”, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen açılış töreniyle başladı.

Sempozyumun açılışına; Samsun Valisi Osman Kaymak ve eşi Emine Kaymak, Samsun Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç ve eşi, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in eşi Ümmühan Demir, Türk Cerrahi Derneği Başkanı Seher Demirer, Pittsburgh Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Attila Soran, kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

İki gün sürecek sempozyumda, meme sağlığı konusunda bilgi paylaşımı yapılacağını belirten Sempozyum Başkanı ve OMÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Dr. Ayfer Kamalı Polat “Meme kanseri, en önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Erken evrede kanser olgularının tespit edilmesi, hastalık ileri aşamaya ulaşmadan tedavi edilmesi, meme kanseri konusunda elde edebileceğimiz başarıdır. Meme kanseri üzerinde yapılan çalışmalarda, toplumsal farkındalığın arttırılmasına ilaveten uygulanan toplum bazlı tarama programlarıyla da bu kansere karşı elde edilen başarı artmaktadır. Ülkemizde bu imkânların, kırsaldan kente her bölgede eşit şekilde yayılmasını diliyorum.” dedi.

“Türkiye ve dünya ile etkileşim ve iş birlikleri meme kanseri tedavisindeki başarıyı arttıracaktır”

Yurtdışından ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinden sempozyuma misafir konuşmacı olarak katılan akademisyenlere de teşekkürlerini sunan Dr. Ayfer Kamalı Polat “Bu etkinlikte amaç edindiğimiz en temel konu, OMÜ olarak Türkiye ve dünya ile etkileşim içerisinde olmak, aynı zamanda Samsun’u ve tüm halkımızı bu etkileşime ortak etmektir. Meme kanseri farkındalığını güncel tutabilmek adına bunun önemi artmakta. Meme kanserinin teşhis ve tedavisinde gösterdiğimiz başarılar, sizlerle yapacağımız iş birlikleri sayesinde daha da artacaktır.” ifadelerini kullandı.

Sempozyum Başkanı Dr. Ayfer Kamalı Polat, sempozyumun gerçekleşmesinde desteği olanlara ve emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Sempozyumda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ise katılımcılara OMÜ hakkında bilgi verdi. Cumhuriyetin kuruluşuna giden yolun ilk adımının atıldığı tarihin adını taşıyan OMÜ’nün,  45 yılda çok mesafe kat ettiğini ifade eden Rektör Sait Bilgiç “Çok iyi fiziki imkânlara sahibiz. Merkez ve ilçe kampüslerimizle büyük bir alanımız mevcut. 6 bin 500 çalışanımız ve 53 öğrencimiz var. 5 bin 700 öğrencimiz ise 109 farklı ülkeden Üniversitemize gelen yabancı uyruklu öğrencilerden oluşmakta. Uluslararası öğrenci sayısı bakımından da Türkiye’de 5. sıradayız ve hâlâ bu öğrencilerimizden yoğun talep görmekteyiz. Tüm öğrencilerimize olduğu gibi uluslararası öğrencilerimize de iyi imkânlar sunarak, onları alanlarında iyi bir şekilde yetişmiş, iyi insanlar olarak ülkelerine hizmet etmelerini sağlamak adına çalışmalar ve iş birlikleri yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Üniversitemizin üstlendiği görevleri güçlü bir şekilde yerine getirmek için çalışıyoruz”

Üniversitelerin, Türkiye’nin gelişiminde önemli rol oynadığına dikkat çeken Rektör Bilgiç şöyle devam etti “Biz de Üniversitemizin üstlendiği görevleri güçlü bir şekilde yerine getirmek için insan kaynaklarımızı güçlendirmenin yanında AR-GE alt yapımızı da güçlendirmek için çalışıyoruz. Özellikle dış kaynaklı proje sayılarını arttırarak ülkemiz ve insanlık için yararlı sonuçlar doğuracak bilginin üretilmesini amaçlıyoruz. OMÜ sahip olduğu imkânlarla inşallah, ülkemizin geleceğinde önemli rol oynayacak çalışmalara imza atacaktır.”

“Başarılı insanlarımızı gördükçe geleceğe daha da ümitle bakıyoruz”

Çok değerli çalışmaları bulunan bilim adamlarının sempozyumda yer aldığını belirten Rektör Sait Bilgiç “Başarılı insanlarımızı gördükçe geleceğe daha da ümitle bakıyoruz. Biz de Üniversite olarak niteliğimizi daha da arttırmak için akreditasyonu ve kalite çalışmalarını önemsiyoruz.” dedi.

Başta Samsun Valisi Osman Kaymak olmak üzere sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, sempozyumun başarılı geçmesini diledi.

“Erken teşhis için insanların KETEM’e ulaşması çok önemli”

Konuşmasında Samsun’un sağlık kenti olduğunu vurgulayan Samsun Valisi Osman Kaymak da “Yaklaşık 20 bin insan Samsun’da geçimini sağlık sektöründen sağlıyor. Ayrıca Samsun, çevre illere de sağlık hizmeti veriyor. Bu sektörün baş aktörü de OMÜ Tıp Fakültesi. Bu tür etkinliklerle sağlık sektörünün önünü açıyorlar. İftihar ediyoruz.“ diye konuştu.

Erken teşhisin önemine de dikkat çeken Vali Osman Kaymak “Bu nedenle insanların Kanser Teşhis ve Tarama Merkezlerine (KETEM) ulaşması çok önemli. 2016 yılında başlayan KETEM taramalarında şimdiye kadar 125 bine yakın kadınımız taramadan geçmiş. Bu taramalar sonucu teşhis konulan hastaların da yüzde 70’e yakını da erken tanı sayesinde tedavi olmuş. Bu nedenle bunu toplumsal sorun olarak görüyoruz ve kurumların iş birliği içinde olmasını çok anlamlı buluyoruz. Bu toplantılar da bu algıyı oluşturacaktır. Örneğin KETEM’i bilmeyen kadınlarımızın kalmaması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Serhat Yener yönetimindeki Devlet Konservatuvarı Geleneksel Türk Müziği Anasanat Dalının verdiği mini konser, dinleyenleri keyiflendirdi.

“Meme Kanseri ve Toplumsal Farkındalık” konulu panelle devam eden sempozyumun ilk gününde; Pittsburgh Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Attila Soran, Türk Cerrahi Derneği Başkanı Seher Demirer, İstanbul Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen ve Sempozyum Başkanı ve OMÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Dr. Ayfer Kamalı Polat meme kanseri ve erken tanının önemi hakkında sunum yaptı.

Panelin sonunda Sempozyum Başkanı Dr. Ayfer Kamalı Polat, panelistlere fidan sertifikası takdim etti.

İkinci günü Grand Amisos Otel’de gerçekleşecek sempozyumda, “Meme kanserinde Preoperatif Sistemik tedavi ve Metastatik Hastalıkta Güncel Yaklaşım”  konusu akademisyenler tarafından bilimsel bakış açısıyla ele alınacak.

X
Secure Login

This login is SSL protected