MENU

13 Mayıs Dünya Göçmen Kuşlar Günü Kızılırmak Deltası’nda Kutlandı
16 Mayıs 2023, Salı - 13:06
Güncelleme: 18 Mayıs 2023, Perşembe - 14:38
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

13 Mayıs Dünya Göçmen Kuşlar Günü, “Su: Kuş Yaşamını Sürdürmek” temasıyla Kızılırmak Deltası’nda kutlandı.

İlkbahar ve sonbahar göç mevsimlerinde olmak üzere yılda 2 defa Dünya Göçmen Kuşlar Günü kutlanıyor. Bu yıl söz konusu gün, 13 Mayıs'ta “Su: Kuş Yaşamını Sürdürmek” temasıyla kutlandı. 2023 Dünya Göçmen Kuşlar Günü, su konusuna ve bunun göçmen kuşlar için önemine odaklandı.

“Artan insan nüfusu kuşların göç etmesinde engel oluşturuyor”

OMÜ Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Prof. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, “Su, gezegenimizdeki yaşamın temelidir. Göçmen kuşların büyük çoğunluğu, yaşam döngüleri boyunca su ekosistemlerine ihtiyaç duyar. İç ve kıyı sulak alanları, nehirler, göller, akarsular, bataklıklar ve göletler beslenmek, yuva yapmak için ve aynı zamanda uzun yolculukları sırasında dinlenip yakıt ikmali yapmak için hayati önem taşır. Ne yazık ki, su ekosistemleri ve onlara bağımlı göçmen kuşlar da dünya çapında giderek artan bir şekilde tehdit altında. Artan insan nüfusunun su taleplerinin karşılanmasının yanı sıra artan kirlilik ve iklim değişikliği, temiz su kaynaklarına erişimde ve göçmen kuşların korunmasına doğrudan bir etkiye sahip.” şeklinde konuştu.

“Dünya Göçmen Kuşlar Günü, farkındalık yaratma kampanyasıdır”

Göçmen kuşların ekosistemdeki önemine değinen “Prof. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Dünya Göçmen Kuşlar Günü, göçmen kuşların ve yaşam alanlarının korunması ihtiyacını vurgulayan yıllık bir farkındalık artırma kampanyasıdır. Küresel bir erişime sahiptir ve göçmen kuşların karşı karşıya olduğu tehditler, ekolojik önemleri ve onları korumak için uluslararası işbirliği ihtiyacı konusunda küresel farkındalığı artırmaya yardımcı olan etkili bir araçtır. Göçmen kuşlarımızın birçoğu üreme ve üreme dışı alanları arasında binlerce kilometre yol kat etmektedir. Kuşlar yolculuklarının her aşamasında ve yaşam döngüleri boyunca suya ihtiyaç duymaktadırlar. Göçmen kuş türlerinin hayatta kalmaya devam etmesini sağlamak için bu kritik habitatları korumak ve muhafaza etmek hepimizin görevidir.”

Bu özel gün kapsamında gelen ziyaretçiler, OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi bünyesindeki Cernek Kuş Halkalama İstasyonu'nda görev yapan lisanslı tecrübeli halkalamacı Nizamettin Yavuz tarafından kuş göçleri, halkalama ve sulak alan ekosistemi konusunda bilgilendirildi.

X
Secure Login

This login is SSL protected