MENU

“Eskinin Anormallikleri, Şimdinin Normalleri” Sergisi GSF'de
29 Kasım 2021, Pazartesi - 10:12
Güncelleme: 30 Kasım 2021, Salı - 13:30
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Resim Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Engin Güney tarafından yapılan ve "eskinin anormallikleri, şimdinin normalleri"ni anlatan 55 resim görücüye çıktı.

OMÜ Resim Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Engin Güney'in düzenlediği "Norm” isimli 7. kişisel resim sergisi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde açıldı. Sergiden elde edilen gelir, ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlar için kullanılacak.

Açılış programında konuşan Güney "Eskinin anormallikleri, şimdinin normalleri olmuştur. Sanatsal çalışmalarım; derinden hissettiğim, rahatsız olduğum bu durumların tetiklediği yorumlarla biçimlenmiştir.” dedi.

Doç. Dr. Güney “Yeni teknolojiler birçok paradoksu da içinde barındırıyor”

Sergi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Engin Güney "Yeni teknolojilerin faydaları yadsınmamakla birlikte, yanlış ve uzun süreli kullanıldığında özgür olduğumuzu, sosyalleştiğimizi düşünürken bunların, hapsolduğumuzu ve yalnızlaştığımızı göremediğimiz birçok paradoksu içinde barındırdığı söylenebilir. Dijital teknolojilere duyulan anormal güven ve bağımlılığımız, postdijital çağda normalleştirilmiş bir seyirdir. Norm hâlini alan tavır-davranış-algı birlikteliği beni rahatsız etmektedir. Günümüzde 'emanete riayet etme, güvenme, güveni suistimal etmeme, hilim (sakinlik ve serinkanlılık) sahibi olma, sözünde durma, şükretme, çıkar gözetmeme, ahde vefa, şefkatli olma, adaletli davranma, vicdanlı olma, paylaşma' gibi toplum içinde yaşanabilir bir hayatın temelini teşkil eden ve insanı insan yapan değerlerin geçmişe kıyasla giderek azaldığı, yok olduğu ve anlam değiştirdiği söylenebilir." diye konuştu.

Eski ile yeniyi kıyaslayan Doç. Dr. Güney, sözlerinin devamında "Mesela eskiden mahallelerde insanlar birbirleriyle sohbet eder, yardımlaşır, paylaşır, birlikte hareket ederdi. Diğerkâmlığı önemseyen esnaf, siftah ettiyse müşteriyi yan komşusuna yönlendirirdi, şükrederdi. Günümüz kentlerinde insanlar mobil teknolojiler sayesinde dünya genelinde her şeyden haberdar olurken, yediğini, içtiğini, giydiğini, mutluluğunu, aşkını, 'layk'lanma uğruna büründükleri tuhaf pozları mahremine varana kadar paylaşarak, milyonlara anında ulaştırıp, sosyalleşirken yan komşusunu tanımamakta, para kazanma uğruna sosyal platformlarda başkalaşmaktadır. Eskinin samimi sohbetinin, ihtiyacı gideren ve dostluğu artıran paylaşımın yerini günümüzde 'nbr', 'slm', 'kib' gibi kısaltma ve emojilerle gerçekleşen sohbet ve paylaşımlar almıştır. Y kuşağı kalenderlerinden sıkça duyulan 'Nerede o eski günler' söylemi de bu gidişattan hoşnutsuzluğa işarettir ki yakın gelecekte bu söylemden de eser kalmayacaktır. Sanatsal çalışmalarım; derinden hissettiğim, rahatsız olduğum bu durumların tetiklediği yorumlarla biçimlenmiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

58 tane çalışmanın yer aldığı serginin açılışına; Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci ve OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve katıldı.

Sergi, OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Galerisi'nde 5 Aralık'a kadar gezilebilecek.

X
Secure Login

This login is SSL protected