OMÜ’de Dünya Basınç Yaralanmasını Önleme Günü Etkinliği
19 Kasım 2021, Cuma - 10:19
Güncelleme: 19 Kasım 2021, Cuma - 10:24

Yara Ostomi İnkontinans Hemşireleri Derneği ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğretim elemanları Dr. Öğretim Üyesi Seval Ağaçdiken Alkan, Öğr. Gör. Dr. Zeynep Sağlam, Öğr. Gör. Cansev Bal ve Arş. Gör. Tuğba Kavalalı Erdoğan iş birliği ile “Dünya Basınç Yaralanmasını Önleme Günü” farkındalık etkinliği gerçekleştirildi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferans Salonunda düzenlen etkinliğe; Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Mehtap Ünlü Söğüt ve Dr. Öğr. Üyesi Afitap Özdelikara, Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlknur Aydın Avci ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasında Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlknur Aydın Avci, basınç yaralanmasının önlenmesinde, hemşirelik bakım kalitesinin önemli olduğunu vurguladı. Avci, basınç yaralanmasının hem bireye hem de primer bakım vericisinin yaşam kalitesini ve konforunu olumsuz yönde etkilediği, bu yüzden hastane, toplum sağlığı birimleri, evde sağlık hizmetleri gibi sağlık bakım hizmeti sunulan her basamakta görev alan hemşirelerin basınç yaralanmalarının önlemede sorumlulukları oldukça fazla olduğunu söyledi

Basınç yaralanmasına neden olan faktörler, basınç yaralarının evreleri, basınç yaralanmasını önlemeye yönelik hemşirelik girişimlerine dair hemşirelik öğrencilerini bilgilendiren Dr. Öğretim Üyesi Seval Ağaçdiken Alkan ise öğrenci hemşirelerin lisans eğitimi sırasında ve sonrasında bu konuda duyarlı olmalarının önemini vurguladı. Basınç yaralanmasının tanılamasını yapabilmek için kullanılan güncel ölçüm araçlarını değerlendiren Alkan, maket, afiş ve broşürler ile basınç yaralarının evrelerini anlatarak basınç yaralanması hakkında farkındalık oluşmasını sağladı.