OMÜ’nün Paydaş Olduğu “Farklılıklarımızla Afette Gönüllüyüz” Projesi Dopdolu
15 Ekim 2021, Cuma - 10:22
Güncelleme: 15 Ekim 2021, Cuma - 10:22

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Engelli Öğrenci Biriminin paydaş olarak yer aldığı ve Samsun Engelliler Federasyonunun (SAMEF) başvuru sahibi olduğu “Farklılıklarımızla Afette Gönüllüyüz” projesi, 12’si engelli 30 kişinin katılımıyla devam ediyor.

Projede; 6’sı engelli olmak üzere 20 OMÜ öğrencisi de yer alıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı 2020-1 Çağrı Dönemi kapsamında desteklenen “Farklılıklarımızla Afette Gönüllüyüz” projesi, afet öncesi ve sonrası planlamalarla toplumdaki tüm bireylerin afeti en az zararla atlatabilmesi için engelli bireylere yönelik farkındalık oluşturularak daha kapsayıcı bir afet stratejisi geliştirilmesine odaklanmakta. Bununla birlikte özellikle afet sonrasında önem arz eden ve devlet-millet dayanışmasının en büyük örneği olan gönüllülük faaliyetlerine de dikkat çeken projede, gençlerin AFAD gönüllüsü olmalarına yönelik faaliyetler de yürütülüyor.

Doğal yaşamla ilgili uygulamalı eğitimler

OMÜ Engelli Öğrenci Birimi personelinin de eğitim verdiği, 5-7 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen “Doğal Yaşam Kampı” ile projede farklı engel gruplarından katılımcılar ile engelli olmayan bireyler, farklı afet türlerinde uygun davranışları öğrenerek doğada yön bulma, kamp alanı belirleme ve çadır kurma konularında uygulamalı eğitimler aldı.

Saha gezilerine çıktılar

8-9 Ekim tarihlerinde ise Samsun Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünü ziyaret eden katılımcılar, Köpek Eğitim Merkezi ile arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılan malzemeler ve Samsun ilinin afetselliği konusunda bilgilendirildi. Ayrıca, katılımcılar AFAD ekibi ile Samsun’un Kavak, Havza ve Ladik ilçelerindeki daha önce afet yaşanmış bölgelerde inceleme ve gözlemlerde bulundular.

Gerçekleştirdiği faaliyetlere toplumdaki her bireyin tam ve eşit katılımına önemseyen OMÜ, doğal afetler gibi yaşanabilecek olumsuz durumlarda çocuk, yaşlı ve engelli bireyler gibi savunmasız grupların zarar görmemeleri için gerçekleştirilecek faaliyetlere öncülük ederek desteğini esirgemiyor. Samsun’un en önemli kurumlarının başında gelen OMÜ, aynı zamanda üniversite öğrencilerinin sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ederek gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaları için onlara kılavuzluk ediyor.

Her alanda ülkemize ve dünyaya faydalı olmak için çalışan OMÜ; afet, engellilik ve gönüllülük konusunda da öğrencilerini faaliyetlere dâhil ederek öncü olmayı sürdürüyor.