Yeni Akademik Yılın Açılış Töreni Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Gerçekleşti
07 Ekim 2021, Perşembe - 13:34
Güncelleme: 15 Aralık 2021, Çarşamba - 23:17

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen “2021-2022 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni”ne Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal da katıldı.

Toplu akademik yıl açılış törenine; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra; TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve devlet erkânının yanı sıra Bakanlar, YÖK üyeleri, ilgili Kurum Başkanları, Büyükelçiler ve bütün üniversite rektörleri ile öğrenciler katıldı.

YÖK Başkanı Özvar: “Türk yükseköğretimi, küresel iddia taşıyan üniversiteleri İçinde barındırmaktadır”

Törenin açılış konuşmasında teknolojik dönüşümlere dikkat çeken Prof. Dr. Özvar, bu dönüşümlere seyirci kalınmaması gerektiğini söyleyerek YÖK olarak büyük veri kullanımına özen göstereceklerini ifade etti. Uluslararasılaşmanın aynı zamanda bilimsel üretkenliği geliştirmenin en etkin ve stratejik yollarından biri olduğuna dikkat çeken YÖK Başkanı Özvar konuşmasına şu şekilde devam etti: “Gururla ifade etmek isteriz ki Türk Yükseköğretim sistemi, bugün küresel iddia taşıyan üniversiteleri ve aynı zamanda üstün nitelikli bilim insanlarını içinde barındıran bir konuma ulaşmıştır. Üreten, nitelikli yayın yapan ve kalite güvencesi sağlayan kurumlarımız inanıyoruz ki gelecek süreçte de pek çok bakımdan küresel ölçekte saygınlıklarını artıracaktır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Eğitim ile kalkınma arasındaki güçlü ilişkiyi kurduk”

Açılış konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Koronavirüs salgını nedeniyle 2020 yılı Mart ayından beri pek çok alanda olduğu gibi eğitim-öğretim hizmetlerinde de büyük zorluklar yaşandığını anımsatarak, uzaktan da olsa eğitimin devam ettirilmesinin önemli olduğunu belirtti. Ancak uzaktan eğitimin yüz yüze eğitim-öğretim tecrübesinin yerini tutmayacağının açık olduğunu ifade eden Erdoğan, hükûmet olarak her kademedeki eğitim kurumlarını belirlenen vakitte faaliyete geçirmek için her türlü tedbiri aldıklarını söyledi.

Eğitim ile kalkınma arasında güçlü bir ilişkinin olduğuna inandıklarını ve bu ilişkiyi kurduklarını hatırlatan Erdoğan “İnsanlarımızın eğitim seviyesi yükseldikçe, bilgi ve kabiliyetleri arttıkça, ülkemizin siyasi, sosyal ekonomik gelişmesi de aynı oranda hızlanmaktadır. Yaygın ve güçlü eğitim kurumlarına sahip ülkelerde refah da artıyor. Yükseköğretim kurumlarının ülke geneline yayılması bu şekilde ortaya çıkacak refahın da adil ve dengeli dağılması anlamını taşımaktadır.” diye konuştu.

Açılış programının ardından, üniversitelerdeki bilimsel araştırma ile gerçekleştirilen çalışmaları, projeleri, tezleri ve topluma hizmet faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla YÖK tarafından ilk kez 2017 - 2018 eğitim öğretim yılında verilen “YÖK 2021 Üstün Başarı Ödülleri”, ödül almaya hak kazanan akademisyenlere ve üniversitelere verildi.