MENU

OMÜ’de Amaç; Bafra Kampüsü’nde Altyapı ve Organizasyonel Kapasiteyi Güçlendirmek
06 Temmuz 2021, Salı - 09:05
Güncelleme: 06 Temmuz 2021, Salı - 13:15
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi; bünyesinde Bafra Turizm Fakültesi, Bafra İşletme Fakültesi, yeni kurulan Eczacılık Fakültesi ve Bafra Turizm Meslek Yüksekokulunu bulunduran yerleşkede, altyapı ve organizasyonel kapasiteyi güçlendirmek ve sürdürülebilir kılmak için Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı’nın başkanlığında İstişare Toplantısı düzenledi.

Bafra’daki bu kampüsünde; yapılacak yatırım ve iyileştirmelerle akademik eğitim ve uygulamaların yanı sıra, sosyal, kültürel ve sportif etkinlikleri desteklemeyi hedefleyen OMÜ üst yönetimi, düzenlediği İstişare Toplantısı’nda Bafra protokolü ile Bafra Kampüsü’ne katkıda bulunan bağışçı Arslan ailesinden Saffet ve Akif Arslan’ı bir araya getirdi.

Bafra İşletme Fakültesi Seminer Salonu’ndaki geniş katılımlı İstişare Toplantısı’nda; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fehmi Yazıcı ve Prof. Dr. Recep Sancak, Üniversite Genel Sekreteri Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep, Bafra Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Uzun, Bafra İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Mutlu, Bafra Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Cüneyt Çırak, Bafra Turizm Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Seyfullah Gül, Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Göksel Başar, siyasi parti temsilcileri ile fakülteler ve meslek yüksekokullarının yetkilileri yer aldı.

Toplantının başında Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Uzun, içeriğinde; kampüs, yerleşke planı, akademik yapı, öğrenci profili, engelliler için mevcut altyapı, fiziksel iyileştirmeler, ihtiyaçlar ve planlanan çalışmalar gibi başlıkların olduğu sunumla katılımcıları aydınlattı.

Turizm İşletmeciliği Bölümü TURAK tarafından 2019 yılı itibariyle akredite edildi

Akreditasyon çalışmalarından da bahseden Dekan Prof. Dr. Uzun, 2019 yılı itibariyle Turizm İşletmeciliği lisans programının; Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Yükseköğretim Kalite Kurulunun (YÖKAK) turizm alanı için yetkilendirdiği tek akreditasyon kuruluşu olan Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (TURAK) tarafından akredite edildiğine dikkat çekti.

Rektör Prof. Dr. Ünal “Bafra’da bir kampüs kimliği ve kültürü oluşturmak niyetindeyiz”

Ardından Bafra Kampüsü ile ilgili katettikleri aşamalar ve bu doğrultudaki hedef ve planlamalar hakkında bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal “Kampüsün ana yola çıkmasıyla alakalı bir çalışmamız vardı ve bu süreç tamamlandı. Bizim burada kampüs kültürü ve kimliği oluşturmak adına bir öngörümüz söz konusu. Yurtlar kampüsün içinde değil, dışında. Bu nedenle öğrenciler, erişim sorunu yaşıyorlar. Hedefimiz; yurtların kampüs içerisine dâhil edilmesi ve bundan sonraki süreçte olabilecek yapılanmayı da dikkate almak suretiyle kütüphane, spor alanları, sosyal donatı ve yurt gibi ihtiyaçları bir vaziyet planı çıkararak tesis etmek, dolayısıyla bir kampüs kimliği ve kültürü oluşturmak ve sonrasındaki çalışmaları bu bağlamda sürdürmekti. Bunlarla ilgili birinci etap çalışmaları bitti.” dedi.

“Üniversitenin stratejik hedefi, nitelikli akademisyenlerle nitelikli öğrenciyi buraya çekebilmek”

Hazırlanan kampüse dair “vaziyet planı”nı Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç ile birlikte Vali Zülkif Dağlı’ya sunan Rektör Ünal, 917 dönümlük alanı ihya etmek için kararlı olduklarını vurgulayarak “Bizim şu anda yapmayı hedeflediğimiz; kampüsün sınırlarını belirlemek, nizamiyesini oluşturmak ve bununla ilgili vaziyet planını hayata geçirmek. Şu noktayı da ifade etmeliyim ki öğrenciler arasında aktif ve pasif olarak bir ayrım yapıyoruz. Burada öğrenci memnuniyetini arttırarak pasif öğrenci sayısını azaltmaktan yanayız. Çünkü kayıt yaptırıp gelmeyen öğrenciler var yahut bir dönem gelip tekrar sınava girenler oluyor. Bizler, öğrenci bilinçli olarak buraya gelsin ve öğrenimine burada devam etsin arzusundayız. Bu yönde de Üniversitenin stratejik hedefi, nitelikli akademisyenlerle nitelikli öğrenciyi buraya çekebilmek. Öte yandan, yeni kurulan fakültelerde özellikle yüksek lisans ve doktora programları açılmazsa bu öğrenci sayısıyla bu kampüsün yaşama şansı yok. Öğrenci sayısının arttırılması ve piramidal bir yapıyla bunun sürdürülmesi gerekiyor. Buranın kampüse dönüşebilmesi için kütüphane, laboratuvarlar ve diğer sosyal donatılar olmazsa olmaz unsurlardır.” diye konuştu.

“Eğer yetiştirebilirsek ve şartlar olgunlaşırsa önümüzdeki yıl Eczacılık Fakültesine öğrenci almayı planlıyoruz”

Konuşmasında yeni kurulan Eczacılık Fakültesi ile ilgili gelişmeyi de aktaran Rektör Ünal şu bilgileri paylaştı: “Eczacılık Fakültesinin yönetim kurulu, dekanı, dekan yardımcısı ve sekreteri atanmış durumda. Süreç başladı ve bundan sonra Üniversitenin kendi prosedürü içerisinde kadro tahsisi yapılacak. Bu noktada yeter sayıda akademik personeli temin etmeye çalışacağız. Eczacılık Fakültesinin öğrenci alabilmesi için YÖK’ün; kütüphane, laboratuvarlar vb. ihtiyaçları kapsayan bazı kriterleri var. Bunlar karşılandığında, eğer yetiştirebilirsek ve şartlar olgunlaşırsa önümüzdeki yıl öğrenci alınabilecek şekilde bir hazırlık içerisine girmeyi planlıyoruz. Nitekim bu sürece ilişkin prosedür ve gereksinimler karşılandı.”

Bafra ve Çarşamba’da OMÜ Vakfı şubeleri açılacak

OMÜ Vakfını, kampüslere sahip Bafra ve Çarşamba’da şubeleşme yoluyla temsil etmeyi amaçladıklarını belirten Rektör Ünal, bu sürece dair ise “OMÜ Vakfı Genel Kurulunda aldığımız karar doğrultusunda Bafra ve Çarşamba gibi kampüslerimiz olan yerlerde Vakfın birer şubesini açmayı düşünüyoruz. Şubeleşmeye giderek kentin hem kültürüne hem de ekonomisine katkı sağlamayı umuyoruz. Yani OMÜ Vakfı merkezdeyken Bafra ve Çarşamba’da da şubeleri açılacak, böylesi bir yapılanma bizler için de çok rahatlatıcı olacak. Burada amaç; Vakfı merkezden değil de kendi mahallinden yönetmek. Bafra’nın ileri gelenlerinden de katılımcı sağlamak suretiyle var olan enerjiyi toplamak istiyoruz. Kısacası, kullanamadığımız dağınık enerjiyi bir araya getirmek ve kısa sürede yol almak, hedeflerimiz arasında. Mesela, Vakıf üzerinde birtakım projeleri üretilebilir ve dolayısıyla ihtiyaçların karşılanmasında Vakıf aracılığıyla daha kısa sürede ve daha kolay hareket edebiliriz.” sözlerine yer verdi.

Fizik tedavi ya da diyaliz merkezi

Toplantının ilerleyen bölümlerinde Bafra Meslek Yüksekokulu karşısındaki geçmişte tütün deposu olarak kullanılan binaya ilişkin konuşan Rektör Ünal, bu yerle ilgili tasarladıkları projeyi de şu sözlerle dile getirdi: “Bu binayı da bir şekilde ihya edebilir miyiz diye bir çalışma yaptık. Çalışmamız sonunda burayı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi ya da diyaliz merkezi şeklinde hayata geçirebileceğimize dair kanaat oluştu. Kaldı ki fizik tedavi ve rehabilitasyon, bölgede ciddi bir ihtiyaç olarak görünüyor. Ümit ediyoruz ki buradan da bir sonuç alırız.”

Bafra Kaymakamı Ertürkmen “Bafralılar her zaman elini taşın altına koymuştur ve bundan sonra da bu fedakârlığı yapmaya devam edecektir”

Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen de gelinen aşama için Rektör Ünal ve bağışçılar Saffet ve Akif Arslan’a teşekkür ederken, yerel yönetimler olarak bu sürecin her zaman içinde olacaklarını belirterek “Biz öncelikle şehir merkezindeki Meslek Yüksekokulunun, buraya taşınmasını istiyoruz ki bu süreçte de destek olacak bir hayırseverimiz var. Ancak pandemi sürecinde bu süreç maalesef sekteye uğradı. Yine Kredi Yurtların mevcut yurdu da ihtiyaçları karşılayacak durumda değil, o yüzden yurt da kampüse taşınmalı. Ayrıca kampüste akademisyenler için lojmanlar yapılabilir ve imkânlar arttırılabilir. Bahsettiğimiz diğer donatılarla birlikte burası daha canlı hâle getirilebilir. Öğrencilerin geceyi bile kampüste geçirebilecekleri alanlar, buranın cazibesini yükseltecektir. Bafralılar her zaman elini taşın altına koymuştur ve bundan sonra da bu fedakârlığı yapmaya devam edecektir, yeter ki Sayın Rektörümüz bize yol göstersin. Zaten desteğini, sağ olsunlar esirgemiyorlar.” ifadelerini kullandı.

Vali Dağlı “Bafra’da gerçekten güzel gelişmelere tanık oluyoruz”

Toplantı sonunda Vali Dağlı ise sürecin takipçisi olacaklarını kaydedip, katılımcılara teşekkür ederken Bafra İşletme Fakültesi önünde basın mensuplarına şu demeci verdi: “Bafra’da gerçekten güzel gelişmelere tanık oluyoruz. Hayırseverler tarafından kampüsümüzde yapılan bu güzel binalarımıza işlevlik kazandırılması amacıyla Rektör Hocamızın yaptığı çalışmaları dinledik. Kendisi, güzel çalışmalar yapılıp pozitif gelişmeler kaydedildiğini bize ifade etti. Burada hem Bafra'nın yöneticileri hem de hayırseverleri buna tanıklık etti. Eczacılık Fakültesi de Bafra’mız için önemli bir beklentiydi. Dekan görevlendirilmesi, değerli Rektörümüzün teklifiyle YÖK tarafından yapıldı. Dekan yardımcılığı ve yönetim atamaları da belli oldu. Hocalarımız sistem kurmak üzere burada göreve başlayacaklar. Tabii burada bize de düşen görevler var. Kabul etmeliyiz ki Eczacılık Fakültesi çok kolay bir fakülte değil, eğitimi de sadece bir binayla yapılamayacak kadar kapsamlı. Bu manada YÖK'ün belirlediği kriterler ve olmazsa olmaz koşullar var. Laboratuvarlar ve diğer donatıların yapılması için de bundan sonra elimizden geldiği kadar hep birlikte çalışarak, Bafra'daki iş insanları ve hayırseverlerle buluşmak suretiyle adımlar atacağız. Buraya öğrenci alınması adına depar atmamız, hızlanmamız lazım. Bunu da inşallah yapacağız.”

X
Secure Login

This login is SSL protected