19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 102. Yılını Kutladık
19 Mayıs 2021, Çarşamba - 10:26
Güncelleme: 20 Mayıs 2021, Perşembe - 10:40

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün; 19 Mayıs 1919’da kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere Samsun’a ilk adımını attığı Tütün İskelesi’nde, kente ulaşmasını temsil eden Türk bayrağı askerler tarafından karaya çıkarıldı.

Tütün İskelesi'ndeki törene; Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Garnizon Komutanı Topçu Albay İbrahim Camcı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Bangladeş Ankara Büyükelçisi Mosud Mannan ve il müdürleri katıldı.

Anıttaki törenin ardından Tütün İskelesi’ndeki tören alanına geçildi.  Tören alanında Samsun Gençlik ve Spor Müdürlüğüne bağlı sporcuların gösterileri nefesleri kesti.

Törende cimnastik, okçu, güreşçi sporcuları pandemi kuralları çerçevesinde gösterilerini yaptı.

Akabinde 2 denizci ve 2 karacı asker ile birlikte 1 denizci subay, 19 Mayıs 1919 tarihinde Atatürk ve silah arkadaşlarının karaya çıkışını canlandırdı. Askerlerin ellerinde karaya çıkarılan Türk bayrağı, Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı nezaretinde 5 izciye teslim edildi.

Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:

"Kurtuluş Savaşı’ndan Cumhuriyet'in ilanına giden süreci başlatan ve millî bir simge olması nedeniyle geleceğimizin kurucuları gençlerimize armağan edilen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nızı en samimi duygularla kutluyorum.

Gençlerimizin; bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Millî Mücadele şuuruyla aziz vatanımızı koruyacağına, Türkiye’yi muasır medeniyetlerin de üzerinde bir noktaya taşıyacaklarına inanıyoruz.

Cumhuriyet'imizin kuruluşuna giden o kutlu günün adını 46 yıldır gururla taşıyan Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz kahramanlarımızı rahmetle anıyor ve vatandaşlarımızın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyoruz."