Hemşirelik Bölümünden Madde Bağımlılığı ve Bağımlılıkla Mücadelede Farkındalık Eğitimi
22 Nisan 2021, Perşembe - 13:54
Güncelleme: 23 Nisan 2021, Cuma - 23:00

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı tarafından düzenlenen “Madde Bağımlılığı ve Mücadele” konulu eğitim çevrim içi (on-line) gerçekleşti.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Figen Çavuşoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı ve moderatörlüğünü Arş. Gör. Alaattin Altın’ın yaptığı eğitim, Hemşirelik Bölümü öğrencileri ve öğretim elemanlarından yoğun ilgi gördü.

Eğitimde yaptığı sunumda bağımlı hastaların özellikleri ve iyileşme süreçleri hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Figen Çavuşoğlu; bağımlılığın tanımı, madde kullanım bozuklukları, mücadelede bağımlı bireylerin bırakma döneminde olanlara yönelik yapılması gerekenler ve mücadele yaklaşımları konularını ele aldı.

Dr. Öğr. Üyesi Çavuşoğlu "Bağımlılık kronik bir beyin hastalığıdır; iradesizlik olarak tanımlanmamalı"

Sunumunda Dr. Öğr. Üyesi Figen Çavuşoğlu bağımlılığın kronik bir beyin hastalığı olduğunu, iradesizlik olarak tanımlanmaması gerektiğini, yeniden başlama ve bırakma dönemlerinin bağımlılığın doğasında var olduğunu açıkladı. Çavuşoğlu ayrıca, bağımlı bireylerin, madde kullanımının olumsuz yanlarını düşünerek hayatlarına olan etkilerine odaklanmalarının bu süreçte önemli bir aşama olduğuna işaret ederken bırakmış olanların ise riskleri iyi tanımalarını ve bu risklerle etkin bir şekilde baş etme yöntemleri geliştirebilmelerinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

“Başlama, Başladıysan Bırak, Bıraktıysan Başlama” mesajıyla konuşmasını tamamlayan Dr. Öğr. Üyesi Çavuşoğlu’nun katılımcılardan gelen soruları cevaplamasıyla eğitim sona erdi.