MENU

Kenevir Araştırmaları Enstitüsünün Bitkisel Sütünü Veganlar Rahatlıkla Kullanabilir
08 Şubat 2021, Pazartesi - 12:18
Güncelleme: 09 Şubat 2021, Salı - 09:19
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü tarafından geliştirilen ‘kenevir sütü’ hayvansal gıdalar tüketmeyen veganlar için de ayrı bir besin kaynağı olmaya aday.

Anavatanı Orta Asya olan kenevir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da tavsiyeleri üzerine devlet kontrolü altında Türkiye’de de üretiliyor. Gıda, tekstil, sanayi, sağlık ve ilaç sektörü gibi birçok alanda kullanılan ve diğer bitkilere göre oldukça dayanıklı ve sağlıklı olan kenevir bitkisinin birçok farklı alandaki araştırmaları OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsünde devam ediyor.

OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü, kenevirin kullanım alanlarını çoğaltmak ve farkındalık oluşturmak adına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Samsun ziyaretinde açılan sergide ürünlerini tanıttı. Bakan Pakdemirli ve ziyaretçilerin büyük ilgi gösterdiği stantta ‘kenevir krokanı’, ‘kenevir poğaçası’nın yanı sıra en çok dikkat çeken ürün ‘kenevir sütü’ oldu. Kenevir adına birçok çalışmanın yer aldığı stantta, kenevir sütünü tadanlar ürüne tam not verdiler.

“Kenevir sütünü veganlar çok rahatlıkla kullanabilir”

Kenevir sütünü veganların da kullanabileceğini ifade eden OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, “Kenevir sütü tamamen kenevir tohumlarından elde edilmektedir. İçerisinde kenevir tohumu, su  ve tatlandırıcı olarak da bal veya şeker  bulunmaktadır. Asla başka bir katkı maddesi katılmamıştır. Bu şekilde elde edilen kenevir sütü tüketime sunulabilir. Hayvansal bir süt değildir, tamamen bitkisel bir süttür. Özellikle veganlar çok rahatlıkla kullanabilir. Ben çok severek tüketiyorum. Kenevir sütü bitkisel kökenli olduğu için bitkisel bir tadı veya havası vardır ama nihayetinde bu olay tamamen damak tadıyla alakalı bir şey.” ifadelerini kullandı.

“Kenevirin çok geniş bir kullanım yelpazesi var”

Kenevirin birçok alanda kullanıldığının altını çizen Aytaç, şu sözleri kaydetti: “Kenevir krokanı da kenevir tohumundan elde edilmiştir. Bar ve krokan şeklinde tüketime sunulabileceğini göstermek amaçlı yaptık. Kenevir krokanının lezzet olarak Türk halkının damak tadına uygun olacağını düşünüyoruz. Kenevirin, tohumundan köküne kadar her kısmı kullanılabilir. Kenevir gıda sektöründe, tekstil sektöründe, otomotiv sanayiinde, inşaat sektöründe, ilaç sanayiinde kullanılabilir. Kenevirin çok geniş bir kullanım yelpazesi var. Amaca göre kullanılan kısmı farklıdır. Genel olarak baktığımız zaman çiçek, yapraklar, tohum, sap ve lifleri kullanılır.”

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

OMÜ ISIRGAN BELGESELİ

X
Secure Login

This login is SSL protected