6. Karadeniz Kitap Fuarı Samsun’da Açıldı
15 Şubat 2020, Cumartesi - 16:30
Güncelleme: 21 Şubat 2020, Cuma - 16:47

Bu yıl Samsun’da altıncısı düzenlenen Karadeniz Kitap Fuarı kapılarını kitapseverlere açtı.

Tekkeköy’de bulunan TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve 9 gün sürecek Karadeniz 6. Kitap Fuarı’nda açılış töreni gerçekleşti.

Törene; Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun İl Millî Eğitim Müdürü Coşkun Esen, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Hızır, Türkiye Yayıncılar Birliği 2.Başkanı Koray Seçkin, TÜYAP Kurumsal İletişim Müdürü Cemran Öder ve TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Gökdemir, protokol üyeleri, çok sayıda sektör temsilcisi ve yayıncı katıldı.

Yazarlar ve yayıncılar Samsun’da olmaktan çok mutlu

Açılış konuşmasını yapan TÜYAP Kurumsal İletişim Müdürü Cemran Öder “Bizler burada altıncı kez kapılarımızı kitapla okurlara açmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Geçen sene 9 gün boyunca Samsun halkının yoğun ilgisiyle karşılaştık. Bir önceki seneye göre yüzde 20’lik bir ziyaretçi artışı oldu. Samsun halkının ilgisi, heyecanı ve katılımı çok yüksekti. Samsunlular bizi çok güzel ağırladı. Yazarlarımız ve yayıncılarımız buradan çok mutlu ayrıldılar. Bu sene de katılımın yüksekliğinden bunu gözlemliyoruz. Samsun, her yıl kitap fuarında büyüyerek yoluna devam ediyor.” şeklinde konuştu.

TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Gökdemir, Türkiye Yayıncılar Birliği 2. Başkanı Koray Seçkin, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Hızır, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın; kitap fuarlarının, Samsun şehrine ve bölgenin gelişmesine önemli katkı sağladığını. Kitap okumanın yaygınlaşması ve öneminin kavranması için yapılan faaliyetleri desteklediklerini dile getirdiler.

Kitaplar, gelişmenin ve iyi bir geleceğe giden yolun önemli mihenk taşıdır

Açılış konuşmalarının ardından, kitapların ve kütüphanelerin gelecek için önemli rol oynadığını ifade eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç “Kitaplar, gelişmenin ve iyi bir geleceğe giden yolun önemli mihenk taşıdır. Kitapla ilgili nerede bir söz söyleniyorsa, nerede kitabı değerli kılan bir etkinlik varsa orada gelişmeye ve iyi bir geleceğe dair önemli bir adım vardır. Bu nedenle kitap fuarlarını önemli buluyorum. Samsun, okuma kültürünün gelişmesine öncülük eden bölgedeki önemli şehirlerden birisidir. Son 3 yılda sayın valimiz önderliğinde Samsun’da kitap okumaya teşvik kampanyaları yürütülüyor. Son bir yıl içinde valimiz tarafından, ‘Samsun Okuma Vakti Projesi’ bir milyon kitap hedefiyle başlatılan kampanya yürütüldü. Bu konuda Samsun halkı için önemli adımlar atıldığını düşünüyorum. Kitaplar ve kütüphaneler üniversitelerin vazgeçilmezidir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi de bu şehrin en önemli markalarından birisi olarak kütüphanesini geliştirmek adına önemli adımlar atmaktadır. Bizler kütüphanelerin geliştirilmesi ve ülkemizin geleceği adına bu çabayı sürdürüyoruz. Ülkemizin gelişmesi adına kitap okumak dünü bilmek, dünün bilgisini bugüne taşımak ve geleceğe aktarmak için önemli bir araçtır. Kitabı yazma, basma, dağıtma ve okuma basamaklarının her safhasında yer alan bütün insanların ülkenin gelişmesi adına önemli katkılar sağladığını düşünüyorum. Emeği geçen herkesi kutluyorum, teşekkür ediyorum.” dedi.

Rektör Bilgiç’in ardından Samsun Milletvekili Bedri Yaşar ise “Ülkelerin gelişmişlik seviyelerine baktığımızda okuryazar oranlarıyla doğru orantılı olduğunu görüyoruz. Bilimde, sanatta, kültürde gelişme göstermenin başı da okumaktan geçiyor. Yazarlarla okurları buluşturan bu etkinlikler ülkemizin gelişmesine önemli katkılar sağlıyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde ifade etti.

Son olarak Samsun Valisi Osman Kaymak “Değerli Misafirler, Karadeniz 6. Kitap Fuarı’na hoş geldiniz. Ben fuarda bulunmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Samsun’a biz vizyonlar biçiyoruz. İlk adım şehri olan Samsun tarım, sağlık, turizm ve sanayi kenti diyoruz. Bugünde eğitim kenti Samsun’un özelliğini görüyoruz. Bu fuar bu anlamda Samsun için çok önemlidir. Bu fuarın kurulması şehrimizdeki ortak aklın ürünüdür. Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Sanayi Odası bir araya gelerek fuar binası oluşturuldu. Bu fuar ve kongre merkezinde her yıl 5-6 fuarımız burada gerçekleştiriyoruz. Arkadaşlar bir önceki kitap fuarını 220 bine yakın kişi ziyaret etmiş. Bu sayı geçen sene için rekordu. Biz inşallah bu sene bu rekorun kırılacağına inanıyoruz. Biz 3 yıl önce ‘Samsun Okuma Vakti’ projesini başlatmıştık. Okuma etkinlik projelerimizi geliştirerek devam ediyoruz. Ülkemizin kalkınması ve huzuru eğitime bağlı bunun için de kitap okumayı önemsiyoruz. Biz köklü bir medeniyetin temsilcileriyiz. Bizler Türk milleti olarak örnek olacağız ve okumanın erdemini önce kendimize daha sonra bütün milletlere göstermeliyiz. Fuarımızın bölgemize, ,ilimize, okullara ve yayıncılara hayırlı olmasını diliyorum. ”dedi.

Açılış törenin ardından Samsun Valisi Osman Kaymak ve protokol üyeleri stantları gezerek yetkililerden bilgi aldı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi standını da ziyaret eden Vali Kaymak ve protokol üyeleri, Rektör Bilgiç’le hatıra fotoğrafı çektirdi. Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Vali Osman Kaymak ve protokol üyelerine OMÜ’nün hediyelerini takdim etti.

Bölgenin kültürel yaşamına önemli katlılar sağlamayı amaçlayan Karadeniz 6. Kitap Fuarı’nda, aralarında pek çok değerli yazar, şair ve bilim insanı kitapseverlerle buluşacak. Kitap Fuarı, 23 Şubat saat 19:30’a kadar ziyaret edilebilecek.