Samsun Cerrahi El Aletleri Sağlık Müzesi Açıldı
04 Aralık 2019, Çarşamba - 14:49
Güncelleme: 13 Ocak 2020, Pazartesi - 17:21

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç; Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ve Samsun Medikal Sanayi İnovasyon Kümesi Derneğinin (MEDİKÜM) iş birliğinde yapılan ve Samsun Valisi Osman Kaymak’ın başkanlığında gerçekleşen ‘Samsun Cerrahi El Aletleri Sağlık Müzesi' toplantısına katıldı.

Samsun Cerrahi El Aletleri Sağlık Müzesi'nde gerçekleşen toplantıya ayrıca; Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Arkeolojik Eser Koleksiyoncuları Derneği Başkanı Haluk Perk, cerrahi el aletleri firmalarının yetkilileri ve iş insanları katıldı.

Toplantının açılışında İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, yapılan çalışmalar hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Ardından MEDİKÜM Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, derneğin yaptığı çalışmalar ve düzenlediği faaliyetler hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir yaptığı konuşmada “Bu yapının kendisi tarihî önemi bakımından da zaten müze niteliğindedir. Sağlık Bakanlığımızın öncülüğünde birçok paydaşla birlikte biz de Belediye olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız.” dedi.

Samsun Valisi Osman Kaymak ise “Bu bina, atıl duran TCDD Samsun eski Bakım Onarım Atölyesi, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) kaynakları ile onarılarak şimdiki hâline getirildi. Buranın gençler ve öğrenciler açısından yaşayan müze olmasını istiyoruz. MEDİKÜM bünyesinde faaliyet gösteren yaklaşık 50 firmanın, pazarı ve müşterileri ile buluşacağı bir ortamın oluşmasını sağlayacağız. Samsun; bir tarih, kültür ve turizm kenti. İnsanlarımız artık deniz turizminden çok kültür turizmi arayışı içerisindeler. Samsun’da da kültür turizmine yönelik Bandırma Vapuru, Atatürk Anıtı, Gazi Müzesi ve Kent Müzemiz var. Bunlara bir müzemizin daha eklenmesi, ilimizin dışardaki algısını büyük bir ölçüde etkileyecektir. Bu yönüyle Samsun Cerrahi El Aletleri Sağlık Müzesi'ni çok önemsiyoruz.” şeklinde konuştu.

Bina için Orta Karadeniz Ajansı (OKA) tarafından kaynak tahsis edildiğini belirten Vali Kaymak “Bu tahsis hakikaten çok önemli, o yüzden emeği geçen arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bu şehir gerçekten Belediyemiz ve kurumlarımızla birlikte bir sağlık kentidir. MEDİKÜM'deki arkadaşlarımızın yaptığı işler, gerçekten şehir için bir iftihar kaynağıdır. Onların daha çok üretmesi, ürettikleri cerrahi el aletlerini kamu hastanelerine daha rahat ve kolay satmaları konusunda Sağlık Bakanlığımız ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bugün hemen hemen bütün paydaşlarla buradayız. Şimdiden Müzemiz hayırlı olsun diyor, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından ‘Samsun Cerrahi El Aletleri Sağlık Müzesi' inşaatı ve restorasyon çalışmaları aşamasında gösterdikleri özverili çalışmalarından dolayı emeği geçenlere, plaketleri Vali Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi.