“YÜZDE 100” Sergisi Sivas’ta
18 Eylül 2019, Çarşamba - 12:30
Güncelleme: 16 Ocak 2020, Perşembe - 12:30

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Eker’in; Millî Mücadele’nin 100. yılı için hazırlamış olduğu 45 eserden oluşan YÜZDE 100 adlı kişisel resim sergisi, ulusal kurtuluş mücadelesinin başlangıç güzergâhının bir diğer durağı olan Sivas’ta Kongre Müzesi binasında sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

16 Eylül Pazartesi günü Kongre Müzesi'ndeki serginin açılışını; Sivas Valisi Salih Ayhan, Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürü Teoman Karaca ve şehir protokolü gerçekleştirdi.

"YÜZDE 100" sergisi gelecek ay TBMM'de

Serginin açılış konuşmasında Prof. Dr. Metin Eker “Millî Mücadele'nin ilk adımının atıldığı şehrin mensubuyum. 19 Mayıs 1919’un 100. yılı benim sanatımda önemli bir yıl olmaktadır. Burada sergilenen kişisel sergi projemin içeriği; Millî Mücadele, Kurtuluş Savaşı, Türk milletinin destansı kahramanlıkları, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile Millî Mücadele şehirleridir. Böyle bir kapsam ile mahiyetini de biçimlendiren serginin en önemli özelliği, Millî Mücadele'nin başlangıç şehirlerini ve Mustafa Kemal Atatürk’ün güzergâhını takip etmesidir. Ekim 2018’de İtalya-Ostuni, Aralık 2018’de İstanbul, Nisan 2019’da Samsun, Haziran 2019’da Amasya, Temmuz 2019’da Erzurum ve bugün 16 Eylül 2019’da Sivas’ta açılan “YÜZDE 100”, inşallah gelecek ay Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) binasında finalini yapacaktır. Vatana, millete, mukaddesata, millî iradeye, kahraman şüheda ve gazilere bağlılığımızın simgesi ve yüzyıl sonra bile değişmeyen oranı olan YÜZDE 100, bu serginin başlığı ve sloganı olarak belirlenmiştir. Serginin bir başka özelliği de ilk adım, kongre, tamim tarihlerinde ve mekânlarında açılarak ayrıca bir empatiyi işlemesidir. Sivas sergimizi sahiplenen ve katkı sunan Sivas Valimiz Sayın Salih Ayhan’a, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Teoman Karaca’ya burada tekrar teşekkür ediyorum.” dedi.

Sergi açılışını gerçekleştiren Sivas Valisi Salih Ayhan ise “Nisan ayında ziyaretime gelip sergi projesinden bahseden Prof. Dr. Metin Eker hocaya bir kez daha teşekkür ediyorum. Sanatçılarımızın bu gayreti ve niyetine destek olmaktan çok mutluyum. Sivas Kongresi’nin 100. yılı için bu serginin çok anlamlı olduğuna inanıyorum. Bu sergiyi Sivas’ta halkımıza takdim etmek mutluluk verici. Kongre Müzesi’nde açılmış olması da ayrıca önemli olmuştur. Bu vesileyle Metin Hocama şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.

Sivas Kongre Müzesi’nde sergilenen ve 45 eserden oluşan “YÜZDE 100” sergisi, 21 Eylül 2019 tarihine kadar gezilebilecek.