Samsun’da “Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı” Sergisi Açıldı
14 Mayıs 2019, Salı - 16:35
Güncelleme: 20 Ocak 2020, Pazartesi - 15:57

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yılı anısına, “Samsun’da Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı” konulu bir sergi düzenledi.

Serginin açılış törenine; sergi küratörü Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Tomak, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mezunlar Derneği Başkanı Taner Gürler, Samsun Büyük Şehir Belediyesi ve Samsun Mimarlar Odası yetkilileri akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Serginin temasını, içeriğini zenginleştirerek kitaba dönüştürmeyi planlıyoruz”

Açılış töreni öncesi konuşan Dekan Prof. Dr. Derya Oktay, Samsun Valiliği ve OMÜ Rektörlüğü tarafından başlatılan 100. yıl etkinliklerine, Fakülte olarak katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirterek şöyle devam etti “Bu sebeple bu sergi için 19 Mayıs’ın sembol şehri Samsun ile Cumhuriyeti, mimarlıkla birleştiren bir tema seçtim. Böylece bir dönemin yapı ve yerleşim alanlarının sadece anılarda ve hikâyelerde kalmaması için mevcutlarıyla ve yitirilenleriyle Samsun kent hafızasına katkı sunacak bir belge oluşturmayı amaçladım.  Dört aydır üzerinde çalıştığımız bu sergiyi oluşturmak, mimari kaynakların kısıtlı olması sebebiyle düşündüğümden de zor bir iş oldu. Çalışmalarımızın sonucunda da Samsun’da 1920’li yıllardan itibaren tasarlanıp inşa edilmiş binalar, anıtlar, iskeleler, meydanlarla ilgili öz bilginin sunulduğu; araştırma ile görselleri birleştiren bir sergi ortaya çıkardık. Sergini temasını, içeriğini zenginleştirerek kitaba dönüştürmeyi planlıyoruz.”

“19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum”

1800’lü yıllarda tütün fabrikası olarak inşa edilen ancak bu yüzyılda, ticari ve sosyal merkez olarak yeniden işlev kazanan Bulvar AVM gibi yapıları da taşıdıkları önem nedeniyle sergiye dâhil ettiklerini ifade eden Dekan Prof. Dr. Derya Oktay “Serginin hazırlanmasında ve bu noktaya taşınmasında Fakültemizdeki genç akademisyenlerden ve Fakülte dışındaki araştırmacı, arşiv sahibi ve mimarlardan yardım aldım. Hepsine yardım ve destekleri için teşekkür ediyorum. Ayrıca şimdiden hepinizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum.” dedi.

Konuşmasının ardından Dekan Prof. Dr. Derya Oktay, beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte serginin açılış kurdelesini kesti.

24 Mayıs’a kadar ziyaretçilere açık olacak sergide; özellikle 1920’li yıllardan 1960’lı yıllar arasında inşa edilen sağlık, endüstri, konut, konaklama, ulaşım, ticaret, eğitim, kültür yapıları ile idari, dini ve sosyal yapılardan önemli örnekler, açıklayıcı bilgi ve görselleriyle birlikte yerini aldı.