OMÜ’de Sıfır Atık Seferberliği
13 Aralık 2018, Perşembe - 12:29
Güncelleme: 13 Ocak 2020, Pazartesi - 17:55

Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ); sahip olunan kaynakların doğru ve verimli kullanılması ve atıkların ekonomik olarak değerlendirilmesi, yeniden ekonomiye kazandırılması, israfın önlenmesi, çevre ve doğaya karşı farkındalık ve duyarlılığın geliştirilmesi amacıyla destek verdiği “Sıfır Atık Projesi” kapsamında Üniversite çalışanlarının eğitimlerine de öncelik veriliyor.  OMÜ bu doğrultuda Üniversite yerleşkesinin, atıkların özelliğine ve türüne göre ayrılması ve biriktirilmesini sağlayacak kumbaralarla donatılması,  geçici depolama alanların yapılması  çalışmalarına ve lisanslı geri dönüşüm firmalarıyla görüşmelerine devam ediyor.

Bu gelişmeler paralelinde OMÜ'ye, Güven Geri Dönüşüm firması tarafından bin adet atık kumbarası bağışlandı. Firma Yöneticisi Abdullah Coşkun, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı’yı ziyaret ederek bağışladıkları kumbaraları en kısa sürede teslim edeceklerini söyledi.

Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı ise bunun uzun bir süreç olduğunu, bu zaman diliminde Üniversitenin projelerle sürece katkısının önemli olduğunu ve Türkiye ekonomisine destek olmak için el birliği ile çalışmamız gerektiğini belirterek "Üniversitemiz 'Sıfır Atık Projesi'ni  uygularken farkındalık yaratarak öncü olacaktır." dedi.

Temizlik görevlilerine sıfır atık eğitimi

“Sıfır Atık Projesi” kapsamında Rektörlük binasında görev yapan temizlik görevlilerine ve sorumlularına; atığın oluşumunun önlenmesi, yeniden kullanılması, özelliğine ve türüne göre ayrılması, biriktirilmesi, taşınması ve geri dönüşümü ile kontrol ve denetim faaliyetleri hakkında eğitim verildi.

Çevre Mühendisi Osman Aydın tarafından verilen eğitimden önce konuşan OMÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yüksel Ardalı “Sıfır Atık Projesi'nin başarıya ulaşması için sistemin tam kurulmasını sağlamaya çaba gösteriyoruz. Aksi hâlde sürdürülebilirliğinin  sağlanması  konusunda sıkıntılar yaşanabilir." dedi.

Genel Sekreter Yardımcısı Serap Sivrioğlu Sezer ise bu çalışmaların mihenk taşının temizlik görevlileri olduğuna vurgu yaparak projenin başarıya ulaşmasında onların eğitiminin çok önemli olduğunu dile getirdi.