“Yüzde 100” Sergisi Sanatseverlerle Buluştu
24 Kasım 2018, Cumartesi - 16:08
Güncelleme: 05 Şubat 2020, Çarşamba - 14:04

Metin Eker, Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100’üncü yılında Millî Mücadele'yi resimlerle anlattı.

19 Mayıs 1919’un 100’üncü yıl dönümü kutlamaları dolayısıyla Prof. Dr. Metin Eker’in “Yüzde 100” isimli sergisi İstanbul'da sanatseverlerle buluştu. 42 eserin yer aldığı sergide; Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Mustafa Kemal Atatürk ve kahramanlık temaları resimlerle anlatıldı.

19 Mayıs 1919’un 100’üncü yıl kutlamaları kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Resim Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Eker’in “Yüzde 100” isimli sergisinin açılışı gerçekleştirildi. UNIQ İstanbul’da gerçekleşen açılışa Eker’in yanı sıra Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ve çok sayıda sanatsever katıldı. 42 eserin yer aldığı sergide Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, yeniden doğuş, Mustafa Kemal Atatürk, halk, kahramanlık temaları renklerle tuvale yansıtıldı. Hazırlanması yaklaşık 1 yıl süren sergiyi sanatseverler de dikkatle inceledi. Eker, sanatseverlerin sergide Atatürk’ün Samsun’a çıkışına dair kesitleri görebileceğini ifade ederken herkesi sergiyi görmeye davet etti.

“Milliyetçi ve manevi duyguları resme yansıtmış bir sergi”

Sergideki resimlerin çok önemli çalışmalar olduğunu ve gençlerin özellikle sergiyi ziyaret edip görmelerini isteyen Samsun Valisi Osman Kaymak “Sergiyi gezdim ve gerçekten çok etkilendim. Özellikle Kurutuluş Savaşı’nın savaş anlarını canlandıran, milliyetçi ve manevi duyguları resme yansıtmış bir sergi. Gerçekten bütün sanatseverlerin bu sergiyi görmesini istiyorum.” dedi.

“Hazırlamış olduğu resimler çok kayda değer”

Sergideki çalışmaları çok anlamlı bulduğunu ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin de “Bundan sonra Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas Kongreleri'yle beraber Ankara’ya kadar bu proje devam edecek. O yılları yaşatma, unutturmama adına hocamızın hazırlamış olduğu resimler çok kayda değer. Samsun’un tanıtılması açısından ve 100’üncü yılın en iyi şekilde icra edilmesi adına bu başlangıcı ben çok önemli buluyorum.” diye konuştu.

“Serginin esas amacı mahiyetini de biçimlendiriyor”

Sergideki her eserin kendisi için çok özel olduğunu belirten Prof. Dr. Metin Eker ise “Sergide, büyüklü küçüklü 42 eser var. Yaklaşık 1 yıllık bir süreç içerisinde sonuçlanan resimler oldu. Serginin esas amacı mahiyetini de biçimlendiriyor. Amaç; 19 Mayıs ve Atatürk’ün Samsun’a çıkışının ve Millî Mücadele’nin başlangıcının 100’üncü yılının vurgulanması. İçeriğe baktığımızda, Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, yeniden doğuş, Mustafa Kemal Atatürk, halk, kahramanlık nitelikleri gibi ana konular işlenmiş durumda.” ifadelerini kullandı.

Sergi, 30 Aralık tarihine kadar UNIQ İstanbul’da sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Haber - İhlas Haber Ajansı (İHA)