MENU

İletişimciler Cengiz Aytmatov'u Unutmadı
15 Aralık 2017, Cuma - 11:18
Güncelleme: 15 Aralık 2017, Cuma - 18:49
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü, organize ettiği bir dizi etkinlikle dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov'u 90. yaş gününde andı. Anma etkinliklerinde “Benim Sözümü Benim Canım Bil” isimli belgesel gösterime sunularak ardından bir de söyleşi gerçekleştirildi.

Cengiz Aytmatov’un hayatını anlatan belgesel gösterimi ve söyleşi, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Layli Ükübayeva ve belgeselin yapımcısı Bekbolat Aydaraliyev’in katılımıyla İletişim Fakültesi’nin Konferans Salonu’nda düzenlendi.

"Cengiz Aytmatov Türk Dünyası için önemli bir edebiyatçı"

Etkinlikte konuşan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Niyazi Usta “Cengiz Aytmatov’un dün doğum günüydü. Bu vesileyle onu ve eserlerini yâd etmek istedik. Aytmatov’la tanışmam 1974 yılında ortaokuldayken elektriklerin kesik olduğu bir kış gecesinde,'Toprak Ana’ kitabını okumamla başladı. Bir gecede bitirdiğim kitabın kahramanlarıyla müthiş bir mizansen çizmiştim ve bu kitap bende çok büyük bir iz bırakmıştı. Kitapları, bugün okumuş gibi hala aklımda. Aytmatov’un romanlarını okurken romanların kahramanlarıyla birlikte olayı yaşıyorum ve aynı zaman dilimindeymiş gibi hissediyorum. Türk dünyası için önemli bir edebiyatçı olan Aytmatov’u rahmet ve sevgiyle anıyorum. Bu organizasyonun gerçekleşmesini sağlayan Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Çakın’a ve Kırgızistan’dan gelen konuklarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

"Kırgızların değil tüm dünya ülkelerinin edebiyatçısı"

Aytmatov’un değerli bir yazar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Layli Ükübayeva da “Aytmatov, yalnızca Kırgızların değil tüm dünya ülkelerinin önemli edebiyatçılarından biridir. Eserleri birçok dilde yayınlanmıştır.Filmde Aytmatov’un doğumundan ölümüne kadar yaptığı çalışmaları ve eserlerini, onu tanıyan kişiler ve kız kardeşi Roza Aytmatov’dan izliyoruz. Aynı zamanda belgeselde Cengiz Aymatov’un eserlerinden uyarlanan filmlerin kesitlerini de izlediniz. Cengiz Aytmatov’un doğum gününden bir gün sonra söyleşide bulunmak hoş bir tesadüf, burada olmaktan çok mutluyum.” ifadelerini kullandı.

“Belgesel çekmeden önce kısa film çekin”

Filmin yapımcısı Bekbolat Aydaraliyev ise “Aytmatov yaşasaydı filmini çekmek daha kolay olurdu. Hayatta olmayan birinin filmini çekmek çok daha zor. Belgesel, Aytmatov’un yaşadığı ve romanlarına konu ettiği yerlerde çekilmiş olup onun döneminde yaşamış insanların, onunla ilgili fikirlerini anlatıyor." diye konuştu.

Belgesel film çekmek isteyenlere önerilerde de bulunan Aydaraliyev “Belgesel filmi çekmek için, sanatsal filmlerde olduğu gibi sahneleri kullanmak gerekiyor. Bunu hangi düzende kullanacağımızı belirlemek çok zor. Belgesel çekmeye başlamadan önce kısa film çekmenizi öneriyorum.” şeklinde konuştu.

“Benim Sözümü Benim Canım Bil” adlı belgesel filmi akademisyenler ve öğrencilerin yoğun ilgisiyle izlendi. Film gösterimi ardından Prof. Dr. Layli Ükübayeva ve Bekbolat Aydaraliyev öğrencilerin sorularını yanıtladı

Söyleşi ise Prof. Dr. Niyazi Usta’nın Prof. Dr. LayliÜkübayeva ve Bekbolat Aydaraliyev’e teşekkür belgesi ve konukların da İletişim Fakültesine Kırgız motiflerini taşıyan eseri takdim etmesiyle son buldu.

X
Secure Login

This login is SSL protected