55 yaş üstü bireyler Yaşam Boyu Öğrenme Üniversitesi ile kampüsle buluşuyor
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) iş birliğinde hayata geçirilen ve 55-75 yaş aralığındaki bireyleri kampüs yaşamıyla buluşturacak Yaşam Boyu Öğrenme Üniversitesi (YBÜ), düzenlenen törenle açıldı.
İlk döneminde 30 öğrencinin eğitim alacağı YBÜ’de dersler 13 Ekim 2026 tarihinde başlayacak.
Yaşam Boyu Öğrenme Üniversitesi bahçesinde düzenlenen açılış törenine; Rektör Prof. Dr. Fatma Aydın, SBB Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Çamaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Alper Kesten, Prof. Dr. Ayşe Pınar Sumer, Prof. Dr. Çetin Kurnaz, Genel Sekreter Prof. Dr. Erhan Burak Pancar, YBÜ Koordinatörü Doç. Dr. Senem Gürkan, fakülte dekanları, MYO müdürleri, akademisyenler ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Dünyada yaygınlaşan “Üçüncü Yaş Üniversitesi” yaklaşımından ilhamla OMÜ’nün akademik birikimi ve kurumsal kapasitesiyle geliştirilen YBÜ, bireylerin öğrenmeye, sosyalleşmeye ve üretmeye devam etmelerini destekleyen bir eğitim programı olarak tasarlandı.
Rektör Aydın, “Öğrenmenin ve gelişmenin yaşı yok”
Açılış töreninde konuşan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, Yaşam Boyu Öğrenme Üniversitesinin önemine dikkat çekerek, “Yaşam Boyu Öğrenme Üniversitemiz, Eğitim-Öğretim Koordinatörlüğümüzün Yaşamboyu Öğrenme Çalışma Grubu tarafından yürütülen ve Samsun Büyükşehir Belediyesiyle iş birliği içerisinde hayata geçirilen bir sosyal sorumluluk projesidir. Üçüncü Yaş Üniversitesi yaklaşımından ilham alarak Üniversitemizin akademik birikimini, kurumsal gücünü ve topluma katkı anlayışını bir araya getiren, Samsun’a ve OMÜ’ye özgü bir eğitim programı oluşturduk. Projemizi 25 kişi olarak planlamıştık ancak yoğun ilgi üzerine kontenjanımızı 30’a yükselttik. 23 kadın ve 7 erkek öğrencimiz, 63 yaş ortalamasıyla eğitimlerine başlayacak.” dedi.
“Kuşaklararası diyaloğu güçlendirmeyi amaçlıyoruz”
Programın içeriğine ilişkin bilgi veren Rektör Aydın, “İlk dönemimiz 13 Ekim’de başlayacak. Kişisel gelişim, sosyal hayat ve yeni beceriler; sağlıklı yaşam ve spor; dijital yetkinlikler ile kültür, sanat ve doğa modüllerinden oluşan iki dönemlik bir eğitim programı sizleri bekliyor. Ayrıca OMÜ öğrencileriyle YBÜ öğrencilerinin bir araya geleceği etkinliklerle kuşaklararası diyaloğu güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bu projenin hayata geçirilmesinde gönüllülük esasıyla emek veren proje ekibimize ve süreç boyunca bizlerle uyum içerisinde çalışan Samsun Büyükşehir Belediyesi ekibine teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
SBB Genel Sekreter Yardımcısı Çamaş, “Eğitiminiz ve tecrübeniz hep sizinle beraber”
Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Çamaş, Yaşam Boyu Öğrenme Üniversitesinin Samsun için önemli bir proje olduğunu belirterek, “Ben de yüksek lisansımı 50 yaşından sonra yaptım. O dönemde duyduğum ve hiç unutmadığım bir söz var: Gün gelir, hayattaki herkes ve her şey sizi terk eder ama iki şey sizi asla terk etmez; eğitiminiz ve tecrübeniz. Bunlar hep sizinle beraber.” dedi. Projenin eğitimin ve tecrübenin hayatın her döneminde devam ettiğini gösterdiğini vurgulayan Çamaş, emeği geçenlere teşekkür ederek programın Samsun’a, Türkiye’ye ve OMÜ’ye katkı sağlaması temennisinde bulundu.
YBÜ Koordinatörü Gürkan, “Öğrenmenin yaşı yok, merakın emekliliği yok”
YBÜ Koordinatörü Doç. Dr. Senem Gürkan, Yaşam Boyu Öğrenme Üniversitesinin 55-75 yaş arasındaki bireylere yönelik bir yetişkin eğitimi projesi olduğunu belirterek, “Üçüncü Yaş Üniversitesi yaklaşımından yola çıkarak üniversitemize özgü, yeni ve yenilikçi bir model tasarladık. Burada hayatın ilerleyen dönemlerinde de öğrenmeye, sosyalleşmeye, üretmeye ve kendini geliştirmeye devam etmeyi hedefliyoruz. Projemizin önemli amaçlarından biri de OMÜ öğrencileri ile YBÜ öğrencileri arasında kuşaklararası dayanışmayı ve etkileşimi güçlendirmek. Farklı kuşakların bir araya gelmesinin bilgi ve deneyim aktarımının yanı sıra karşılıklı anlayışı ve birlikte üretmeyi de güçlendireceğine inanıyoruz. Öğrenmenin yaşı yok, merakın emekliliği yok.” dedi. Gürkan, projenin hayata geçirilmesine katkı sağlayan Üniversite yönetimine, akademisyenlere ve Samsun Büyükşehir Belediyesi ekibine teşekkür etti.
İlk dönemde 30 öğrenci eğitim alacak
YBÜ’nün ilk döneminde 23 kadın ve 7 erkek olmak üzere toplam 30 öğrenci eğitim alacak. Yaş ortalaması 63 olan katılımcılar için kişisel gelişim, sosyal hayat ve yeni beceriler; sağlıklı yaşam ve spor; dijital yetkinlikler ile kültür, sanat ve doğa başlıklarında hazırlanan dersler 13 Ekim 2026’da başlayacak.
İki dönemden oluşan programda, OMÜ öğrencileri ile YBÜ öğrencilerinin ortak etkinliklerde bir araya getirilerek kuşaklararası etkileşimin güçlendirilmesi de hedefleniyor. İkinci dönemin tamamlanmasının ardından öğrenciler için mezuniyet töreni düzenlenecek.



