MENU

Ziraat Fakültesi Kariyer Günü Söyleşisi’nin Konuğu İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam
19 Nisan 2024, Cuma - 17:53
Güncelleme: 20 Nisan 2024, Cumartesi - 19:34
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesinin düzenlediği “Kariyer Günü Söyleşisi” etkinliğinde, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, başında olduğu kurumun faaliyetleri ile kariyer planlamasına dair düşüncelerini öğrencilerle paylaştı.
  
OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliği; Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, akademisyenler, idari personel ve çok sayıda öğrenci takip etti.

Dekan Prof. Dr. Özcan: “Tarımsal değerlerimiz sizler sayesinde gelişecek ve büyüyecektir”

Etkinliğin açılış konuşmasında söz alan Dekan Prof. Dr. Muharrem Özcan, Türkiye’deki tarımın ve gelişimin öğrencinin ellerinde olduğunu belirterek "Türkiye, tarımsal değeri yönünden dünyanın en önemli, en saygıdeğer ülkelerinden biri olma potansiyeline sahiptir. Bu potansiyeli, sizlerin katkılarıyla daha da ileriye taşıyarak belki de dünyanın en üst sıralarına yerleştirebiliriz. Bu nedenle, mesleğimizin niteliğini ve kapsamını iyi anlamalı, mesleğimize olan sevgimizi korumalı ve kendimizi değişen koşullara göre sürekli olarak geliştirmeliyiz. Bu şekilde, gelecekte kendimizi iyi bir pozisyonda bulabilir, ülkemize hizmet etmenin yanı sıra şehitlerimizin anısını da yaşatabiliriz. Bu sorumluluğu yerine getirmek hepimizin görevidir. Biz akademisyenler, sizlere bu konuda rehberlik edecek, bilgi ve deneyimlerimizi aktaracağız. Sizler ise bu bilgileri ileriye taşıyarak Türkiye'yi her zaman önde giden, hatta daha da üst sıralara çıkan bir ülke hâline getireceksiniz. Bu süreç, sizlerin gayretleriyle gerçekleşecektir.” diye konuştu.

Dekan Özcan ziraat sektöründe mevcut ne tür kariyer imkânları bulunduğuna ilişkin mesleki farkındalık sağlamayı ve iş yaşamı hakkında bir perspektif sunmayı hedeflediklerine dikkat çekerek katılımı için Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam’a teşekkür etti.

Ardından söyleşinin konuğu Samsun Tarım İl ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, İl Müdürlüğü olarak yürüttükleri faaliyetler ve sundukları destekler hakkında bilgiler aktardı.

İl Müdürü Sağlam: “Hayvancılıkta ya da üretimde kullanılan makineler için yüzde 50 oranında destek veriyoruz”

Samsun Tarım İl ve Orman Müdürlüğünün tarımdan denizciliğe kadar her konuyla ilgilendiğini vurgulayan Müdür Sağlam, devamında şunları dile getirdi:

"Samsun’da 9 şube müdürlüğümüz bulunmakta. Ürünlerin harmanda hasat edilmesinden sonra saklama koşulları dâhil, gıda olarak tüketilmesine kadar olan süreçte Gıda Şube Müdürlüğü devreye giriyor ve tüketiciye bunun bozulmadan güvenilir bir şekilde ulaştırılmasını sağlıyor. Aynı zamanda bu işi yapan bütün işçilerin almış olduğu gübrelerin sahte olup olmadığından tutun, ilaçların kaçak olup olmadığına ve uygun ilacı kullanıp kullanmadığına kadar bütün kontroller Tarım Şube Müdürlüğümüz tarafından titizlikle yapılıyor. Yine üretilen bu ürünlerin fabrikalarda işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına dair işlemlerle Kırsal Kalkınma ve Örgütleme Şubemiz ilgileniyor. Bakanlığımızın desteğiyle ürünlerin işleme, paketleme ve depolanması sürecinde işçilerimize ve küçük işletmelerde hayvancılıkta ya da üretimde kullanılan makineler için yüzde 50 oranında destek veriyoruz. Tabii bunları yaparken artan nüfusun azalan topraklarla doyurulması da var. Bugün baktığımızda 85 milyon nüfusa sahibiz, ama 3 milyona yakın turist misafirimiz de bulunmakta. Bunların beslenmesi ve korunması da yine İl Müdürlüğümüz tarafından yapılmakta. Bunların yanı sıra çiftçilerin muhasebe, veri ağları ve kâr-zarar ile ilgili eğitim çalışmaları Koordinasyon Şubemizce yürütülüyor.”

“Kendi sosyal ağlarınızı kurun”

Söyleşisinde öğrencilere seslenen Müdür Sağlam, genç beyinlerin kendi sosyal ağlarını oluşturması gerektiğine işaret edip, profesyonel bir ziraat mühendisi olma yolculuğunda kariyer planlamasının önemine atıfta bulunarak sözlerine şöyle devam etti:

“Hocalarımızı, meslek gruplarımızı ve özel sektörde bu işle ilgili olanları mutlaka o ağlar üzerinden takip edin ve teknolojiden faydalanın. Siz özel sektöre ne kadar fayda sağlarsanız, o kadar yol alırsınız. Zira özel sektörde sizi aranan eleman yapacak özellikler bunlar. Bitki sağlığıyla ilgili olan arkadaşlarımız mutlaka ilgili sınavlara girsinler. Kendinizi geliştirmenin en büyük yolu da sosyal yönünüzün güçlü olmasından geçiyor. Araştırmaktan hiçbir zaman çekinmeyin. Eskiden bilgiye ulaşmak daha zordu, fakat şimdi teknoloji dünyayı ayağınıza getiriyor. Diğer yandan araziye, sahaya çıkın ve buraları iyi tanıyın. İnsan hata yapabilir, ama cesur olun ve fikirlerinizi mutlaka dile getirin. Konu ne olursa olsun, bizlerle ve arkadaşlarımızla iletişim kurmaktan çekinmeyin, kapımız her zaman sonuna kadar açık.”

Başak Orkestrası ve Korosu, performansıyla hayran bıraktı

Söyleşinin ardından Ziraat Fakültesi Başak Orkestrası ve Korosu ise repertuvarı zengin müzik dinletisinde birbirinden güzel türkülerle programa renk katarken performansıyla katılımcıları mest etti.

Söyleşi, hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected