MENU

‘I. Ulusal Gerontoloji Sempozyumu’ OMÜ Ev Sahipliğinde Gerçekleşti
07 Mart 2024, Perşembe - 13:18
Güncelleme: 07 Mart 2024, Perşembe - 14:11
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Gerontoloji Bölümü tarafından düzenlenen “I. Ulusal Gerontoloji Sempozyumu” Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

OMÜ Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen I. Ulusal Gerontoloji Sempozyumuna; OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Eren, OMÜ Rektör Yardımcısı Murat Terzi, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Necmettin Aygün, Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, çeşitli üniversitelerdeki akademisyen ve öğrenciler, alanda çalışan meslek elemanları ve uzmanlar katıldı.

“Öğrencilerimiz de bu sempozyumdan faydalanmalı”

Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek sözlerine başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Eren, “Öncelikle sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. Her zaman güncel konuların tartışılması noktasında OMÜ'nün bölgenin merkezi haline gelmesini arzuluyoruz ve çalışıyoruz. Sevgili öğrencilerimizin de bu sempozyumdan faydalanmasını ümit ediyorum.”

“Yaşlı sorunlarının çözümü için interdisipliner ve multidisipliner çalışmaların yapılması gerekiyor”

Sempozyumda konuşma yapan sempozyum başkanı Dr. Öğr. Üyesi Esra Erdoğan yaşlanan nüfusun sayısına ve yaşlanmanın getirdiği sorunların çözümü için interdisipliner ve multidisipliner çalışmaların gerekliliğinden bahsederek konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:
"Her zaman deneyim ve tecrübelerinden yararlandığımız yaşlılarımıza, sevgi ve saygıyı dile getirmek için tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de her yıl 18-24 Mart tarihleri arasında 'Yaşlılara Saygı Haftası' olarak belirlenmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle Yaşlılar Haftası'nı kutluyor, tüm büyüklerimize sağlık ve esenlik temennisiyle saygılar sunuyorum."

Programın açılış konferansı, 2006 yılında Akdeniz Üniversitesi bünyesinde Türkiye'nin ilk Gerontoloji bölümü kurucusu olan Prof. Dr. İsmail Tufan’ın konuşması ile devam etti. Sayın Tufan, konuşmasında Türkiye’de yaşam boyu eğitimi destekleyen ilk üçüncü yaş üniversite modeli olan 60+ Tazelenme Üniversitesi'ni, Tazelenme Üniversitesi öğrenci deneyimlerini ve Gerontoloji bölümünün önemini vurguladı.

Sempozyumun açılış programının ardından Prof. Dr. Hatice Kumcağız moderatörlüğünde gerçekleşen "Saha da Gerontolog ve Geriatrist İşbirliği" başlıklı oturumda, katılımcılarla bir araya geldi. Dr. Öğr. Üyesi Ali Ekrem Aydın "Geriatri Uzmanın Bakış Açısı", Gerontolog Fatmagül Şen "Özel Bakım Merkezinde Gerontolog Deneyimi", Gerontolog Hatice Akbulut "Kamu da Gerontolog Deneyimi", ve Prof. Dr. Bernd Seeberger ise "Avusturya da Gerontolog Bakış Açısı" başlıklı sunumları ile izleyicilere bilgi aktardı.

Sempozyumun ikinci oturumuna Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünden Şube Müdürü Bülent Karakuş başkanlık etti. Oturumda, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Yaşlı Hizmetleri Birim Sorumlusu Oğuz Bircan "Yaşlılara Yönelik Sosyal Hizmet Politikaları" konusunda, Samsun Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmet Daire Başkanı Ömer İdris Akdin "Yerel Yönetimlerde Yaşlı Hizmetleri Süreci: Samsun Örneği" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi. Doç. Dr. Emre Birinci ise "Sosyal Hayata Katılım: 60+ Tazelenme Üniversitesi Anadolu Kampüsü" hakkında bilgi verdi.

Üçüncü oturum Doç. Dr. Yaşar Barut tarafından yönetildi ve "Yaşlı Hakları ve Yaşlı Ruh Sağlığı" başlığı altında gerçekleşti. Prof. Dr. Ömer Böke "Yaşlılıkta Ruhsal Hastalıklar", Avukat Orhan Öz "Yaşlı Hakları", Öğr. Gör. Hande Kırışık "Türkiye'de Gerontolog Mesleğinin Gelişmesi ve Meslek Örgütlenmesi: Uygulamalı ve Akademik Gerontoloji Derneği", ve Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Aydın Doğmuş "Yaşlı Hakları ve Uluslararası Projeler" konularında sunumlarını gerçekleştirdi.

Sempozyumun son oturumu Prof. Dr. Ercümend Ersanlı moderatörlüğünde "Gerontolojik Danışmanlık, Rehabilitasyon ve Sosyal Hizmet" başlığı altında gerçekleşti. Prof. Dr. Gamze Alaylı "Yaşlılarda Egzersiz: Kime, Ne Kadar?", Doç. Dr. Mahmut Yaran "Yaşlılık ve Ergonomi", Prof. Dr. Hatice Kumcağız "Yaşlılarda Psikolojik Danışma", Dr. Öğr. Üyesi Ali Erman Kent "Yaşlılık Döneminde İşitme Kaybına Yaklaşımlar", ve Prof. Dr. Gülsüm Çamur ise "Gerontolojik Sosyal Hizmet" konularında sunumlarını gerçekleştirdi.

Program, Sempozyum başkanı Dr. Öğr. Üyesi Esra Erdoğan’ın kapanış konuşması sonrası belge ve hediye takdiminin ardından sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected