MENU

Dr. Öğr. Üyesi Mortaş: Kenevirli Ürünler Alternatif Omega Yağ Asitleri Kaynağı
29 Ocak 2024, Pazartesi - 10:48
Güncelleme: 29 Ocak 2024, Pazartesi - 10:48
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Mortaş, kenevir tohumundan elde edilen ürünlerin, yüksek omega yağ asidine sahip olduğunu ve günlük tüketimde kullanılabileceğini söyledi.

OMÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Mortaş, kenevir tohumundan elde edilen gıda ürünlerinin omega oranının yüksek olduğunu söyledi. Kenevir tohumunun sağlıklı bir beslenmenin parçası olarak tüketildiğinde içerdiği protein miktarının yüksek olmasından dolayı günlük proteinin karşılanmasına katkı sağladığını belirten Mortaş, içeriğindeki yüksek orandaki glutamik asit ve arjinin ile kalp sağlığının korunmasına da katkı sağladığını ifade etti. Kenevir tohumundaki omega 3 ve omega 6 yağ asidi oranlarının günlük tüketim için gerekli altın orana sahip olduğunu söyleyen Mortaş, "Omega 3 balıklarda, omega 6 ise kuruyemişte fazlaca bulunuyor. Kenevir tohumundaki bu iki yağ asidi de yüksek oranda mevcut. Balık yağı gibi besleyici ve takviye edici ürün olarak kullanılabilir." dedi.

“İçerisindeki omega yağ asitleri altın orana sahip”

Kenevir tohumunun içeriğinde bulunan glutemik asit ve arjininin, kalp sağlığını koruyan amino asitler olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Mortaş, "Ülkemizde kenevir tohumu ekimi günden güne artıyor. Kenevir tohumunun bir sonraki yıl ekiminde arta kalan mahsulleri, işlenme sürecine tabi tutulmaktadır. Söz konusu işlenme içerisinde kenevir tohumunun bünyesinde halk sağlığını tehdit edecek herhangi bir psikoaktif madde bulunmamaktadır. Bundan dolayı da rahatlıkla tüketilebilir bir tohum olup, bünyesinde yüzde 20-25 oranında protein, yaklaşık yüzde 35 oranında yağ bulunduran değerli bir tohumdur. Ülkemizde işlenmesine yönelik çalışmalar akademik camiada da devam ediyor. Kenevir tohumunun içerisinde bulunan protein, vücut tarafından sentezlenemeyen ama dışarıdan alınması gereken 9 amino asiti barındırıyor. Bunların başında da glutemik asit ve arjinin bulunuyor. Bunlar kalp sağlığı için ön plana çıkan amino asitler olup, vücut sağlığını da destekleyici pozisyondadır. Bünyesinde yüzde 20-25 oranındaki yağ ise doymamış yağ asitleri barındıran, özellikle omega 3 omega 6 yağ asitlerini ve tekli yağ asidi olan omega 9'u barındırıyor. Omega 3 ve omega 6 oranı ikiye bir, üçe bir oranında altın orana sahip kenevir tohumu, yağının alınması sırasında herhangi bir işleme tabi tutulmadan soğuk sıkım yöntemi ile elde edilmektedir. Rahatlıkla da tüketime tabi tutulmaktadır." diye konuştu.

“Kenevir içeceği laktoz alerjisi olanlar için alternatif”

Kenevir tohumundan üretilen ürünlerin sektörel anlamda piyasaya çıkmaya başladığını belirten Mortaş, "Kenevir yağı ile balık yağını karşılaştırdığımızda kenevir tohumunun içerisinde bulunan alfa linolenik asit balık yağına göre daha fazla. Balık yağında da DHA ve EPA fazla bulunmaktadır. Kenevir tohumunun içerisinde herhangi bir ağır metal ya da kimyasal bir ekstraksiyon söz konusu değil. Ayrıca tat ve aroma açısından da rahatlıkla tüketilebilir. Omega 3 açısından ön planda olan kenevir tohumu yağı, kenevir yağından farklılaşıyor. Protein oranı yüksek kenevir tohumundan elde edilen kenevir sütü ya da kenevir içeceği, yurt dışında çokça üretilen ancak ülkemizde şu anda üretimi gerçekleştirilmeyen içeceğin içeriğinde protein oranının yüksek olduğunu görüyoruz. Bundan dolayı da omega 3 açısından da desteklendiğini görüyoruz. Laktoz intoleransına sahip kişilerin de tüketebileceği alternatif bir içecek olarak karşımıza çıkmaktadır. Sektörel anlamda seri üretime geçildiğinde bu durum akademik çalışmalara da yansıyacaktır

X
Secure Login

This login is SSL protected