MENU

OMÜ, Alan Bazlı Yetkinlik Analizinde 132 Alt Alandan 99’unda Yer Aldı
08 Haziran 2023, Perşembe - 12:04
Güncelleme: 23 Ekim 2023, Pazartesi - 08:58
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından oluşturulan ‘Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi’ çalışması yeni dönem verileri ile güncellenerek yayımlandı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), 45 alanda 1’inci bölgede yer alarak hem hacim hem kalite bakımından ülkemizin en başarılı üniversiteleri arasına girmeyi başardı.

21 ana araştırma alanı ve 132 alt araştırma alanının dâhil edildiği 2023 raporunda Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 132 alt alandan 99’unda yer almayı başardı.

132 alt alandan 99’unda yer aldı

Alan ve üniversiteler bazında en az 6 veriye sahip olanlar için hacim ve kalite eksenlerine sahip yetkinlik grafiklerinin çizildiği raporda; 2018 ve öncesi kurulan 200 üniversiteden 177 tanesi değerlendirmeye girebildi. 21 ana araştırma alanı ve 132 alt araştırma alanının dâhil edildiği raporda OMÜ Ondokuz Mayıs Üniversitesi ise 132 alt alandan 99’unda yer aldı.

Alan değerlendirmelerinde ülkemizin en başarılı üniversiteleri arasına girmeyi başardı

Güncel yetkinlik analizi çalışması kapsamında, yayın ve atıflarla ilişkili veriler için 2019-2021; projelere ilişkin veriler için 2019-2022 dönemi değerlendirildi. Bu değerlendirmelerde OMÜ 45 alanda 1’inci bölgede yer alarak hem hacim hem kalite bakımından ülkemizin en başarılı üniversiteleri arasına girmeyi başardı. OMÜ kalite boyutunda ortanca değerin üzerinde bulunan 14 alanla 4’üncü bölgede konumlanırken, 24 alanla hacim bakımından ortanca değerin üzerinde bulunan 2’inci bölgede yerini aldı.

Araştırmada bölgesel ve ulusal kalkınmayı önceliklendiren, sunmuş olduğu tüm hizmetlerde toplumsal refahı artırmayı hedefleyen OMÜ; araştırma odaklı üniversite olma yolunda kararlı adımlar atıyor.

Rektör Ünal: “Araştırma üniversitesi olma hedefine kararlı adımlarla ilerliyoruz”

TÜBİTAK Alan Bazlı Yetkinlik Analizinde OMÜ’nün başarısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Araştırma üniversitesi olma hedefine kararlı adımlarla ilerlerken ulaştığımız başarıyı sürdürmek, daha ileriye taşımak ve Üniversitemizi dünyanın en saygın üniversiteleri arasına taşımayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda Üniversitemizin gerek bölgesel gerek ülke çapındaki durumunu değerlendiren önemli araştırmalardan biri olan Alan Bazlı Yetkinlik Analizinde ortaya konan bu başarılı performansı önemsiyorum. Bu başarıda emeği geçen tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyorum. Ayrıca destek ve teşvikleri için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a ve TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal’a ve tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Ulusal politikaların, bölgesel planların, kurumsal stratejilerin belirlenmesine katkı sağlıyor

‘Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi’ çalışmasının amacı üniversitelerin araştırma alanları bazında performanslarının birbirlerine karşılaştırmalı olarak değerlendirilebilmesini sağlamak. Rapor, herhangi bir üniversitenin kendi bünyesinde araştırma faaliyeti yürüttüğü tüm araştırma alanlarından hangilerinde; görece daha yetkin olduğunun analiz edilebilmesine imkân tanıyor. Bu bağlamda çalışma, ulusal politikaların, bölgesel planların, kurumsal stratejilerin belirlenmesi gibi çeşitli kritik süreçlerde veriye dayalı karar alma mekanizmalarının desteklenmesine yönelik gerçekleştiriliyor.


Değerlendirmede çeşitli ölçütler esas alındı

Üniversitelerin alan bazlı yetkinlik kriterlerinde; yayın sayıları ve bu yayınlara yapılan atıf sayıları, üniversitelerin bu yayınlara katkı sağladığı akademisyen sayıları, üniversitelerin atıf açısından dünyada en fazla atıf alan ilk yüzde 10’luk dilime girmiş yayın sayıları ve üniversitelerin uluslararası iş birliği yayın sayıları gibi çeşitli ölçütler esas alındı.

Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi hakkında detaylı bilgi için

https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/2023-yetkinlik-rapor.pdf

X
Secure Login

This login is SSL protected