MENU

Rektör Ünal, ‘Türkiye Bursları’nı Kazanan Uluslararası Öğrencilerle Buluştu
01 Haziran 2023, Perşembe - 15:39
Güncelleme: 01 Haziran 2023, Perşembe - 20:08
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) koordinasyonundaki ‘Türkiye Bursları’nı kazanan uluslararası öğrencilerle kahvaltı programında bir araya geldi.

OMÜ Konukevi'nde gerçekleşen programa; Rektör Ünal’ın yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Batuk, Genel Sekreter Prof. Dr. İdris Varıcı, YTB İl Temsilcisi ve Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yener Aksoy, Uluslararası İlişkiler Birim Başkan Yardımcısı ve ERASMUS Kurum Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü, idari personel ve uluslararası öğrenciler katıldı.

“Türkiye Bursları, bölgesel ve küresel kalkınmaya katkı sağlıyor”

Programda konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, uluslararası öğrencilerle tanışma programında Türkiye Bursları’nın, ülkemizin uluslararası öğrencilere yönelik yürütmekte olduğu yükseköğrenim burs programı olduğunu hatırlatarak “Türkiye Bursları’nın öncelikli amacı, dünya genelindeki başarılı öğrencilere fırsat eşitliği sağlayarak uluslararası standartlarda burslu eğitim almalarını sağlamak. Ayrıca, bu burslar sayesinde Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki karşılıklı iş birliğinin gelişmesi ve akademiden sanata, ekonomiden edebiyata, teknolojiden mimariye kadar pek çok alanda bölgesel ve küresel kalkınmaya katkı sağlanması amaçlanmaktadır.” dedi.

“Uluslararası öğrenciler, Türkiye’de bulunma amaçlarını unutmamalı”

Uluslararası öğrencilerin Türkiye’de bulunma amaçlarını unutmamaları gerektiğini belirten Rektör Ünal, “Hepiniz değerlendirme sürecinden geçerek OMÜ’ye geldiniz. Önemli olan husus; sizin ülkenize geriye döndüğünüzde ülkenizde dolduracağınız boşluk. Ülkenin gelişimi ve geleceği açısından tarım, teknoloji, sağlık ve sosyal bilimler gibi alanlarda duyulan ihtiyacı karşılamak için buradasınız. Size düşen görev; burada bulunduğunuz sürece burayı hayatınızın kampı gibi değerlendirmenizdir. Burada çok yönlü olarak kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Sadece bölümünüz için değil insanlık açısından da kendinizi geliştirmelisiniz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Ülkenizin ve ailenizin sizlere ihtiyacı var”

Öğrencilerin kişisel gelişimleri için kendilerine yatırım yapması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ünal konuşmasını şöyle tamamladı:

“OMÜ’den alabileceğiniz en üstün düzeyde eğitimi aldıktan sonra ülkenize döneceksiniz, çünkü ülkeniz ve ailenizin sizlere ve eğitim alanlarındaki edindiğiniz bilgilerinize ihtiyacı olacak. Eğer kendimizi göstermek istiyorsak bu fedakârlığı yapmak zorundayız. Gününüzün önemli bir kısmını kişisel gelişiminize ayırmalısınız. İnsanı, toplumu tanımak zorundasınız. Yanı sıra, mümkün olduğu kadar farklı okumalar yapın. Ülkenize döndüğünüzde insanlar sizi her şeyi biliyormuşsunuz gibi karşılayacak. Bu noktada talepte bulunursanız büyüğünüz olarak her türlü desteği vermeye hazırım.”

Ardından OMÜ’de eğitim alacak öğrencilere İl Göç İdaresi Müdürlüğü çalışanı Gürhan Kazanhan, 'Öğrenci İkamet İzni' hakkında sunum yaparken YTB Öğrenci İşleri Ofisi personeli Zeynep Bilgin ise genel bilgilendirmede bulundu.

Kahvaltı programı, günün anısına fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Türkiye bursları hakkında

Türkiye Bursları, ülkeler arasındaki sosyal, kültürel, politik ve ekonomik bağları genişletme ve geliştirme vizyonuyla uluslararası öğrencilere Türkiye'nin en prestijli üniversitelerinde eğitim ve burs imkânı sağlamayı amaçlıyor.

Türkiye Bursları'nda 2012 yılında 42 bin civarında başvuru alınırken, 2022 yılında 171 farklı ülkeden 165 bin 500 başvuruya ulaşılarak yıllar boyunca başvuru sayısında hızlı bir artış yaşandı. Türkiye Bursları kapsamında her yıl yaklaşık 5 bin uluslararası öğrenciye burs verilmekte. Türkiye Bursları'ndan yararlanıp hâlihazırda eğitimine devam eden 15 bin bursiyer bulunuyor.

X
Secure Login

This login is SSL protected