MENU

OMÜ Ev Sahipliğinde SABDEK Toplantısı Düzenlendi
23 Mayıs 2023, Salı - 10:38
Güncelleme: 26 Mayıs 2023, Cuma - 10:34
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

15’inci Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlar Konseyi (SABDEK) Toplantısı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

OMÜ Atatürk ve Kültür Merkezi'nde 19 – 20 Mayıs 2023 tarihleri arasında düzenlenen programa; OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Başoğlu, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Terzi, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Kürşad Daş, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tütüncü, Havza Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ercan Tural, Türkiye'nin farklı üniversitelerinden 46 sağlık bilimleri fakültesi dekanı, dekan yardımcıları ve SABDEK Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

Prof. Dr. Mahmut Başoğlu: “Çözüm önerileri getirecek çalışmalar yapılmasını diliyorum”

Müzik dinletisiyle başlayan SABDEK Genel Kurulu’nda konuşan OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Başoğlu, “Sağlık bilimleri fakültelerinin sorunlarını bilimsel verilerle değerlendirmek, fakültelerin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile topluma hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesine katkıda bulunmak amacı doğrultusunda bu toplantıları düzenliyoruz. Akreditasyon çalışmalarının idari, hukuki ve eğitsel altyapısını oluşturmak, sağlık bilimleri fakültelerinin ulusal ve uluslararası gelişmelerini izlemek ve bu yönde stratejiler geliştirmek için burada birçok ana başlıkta sunumlar düzenlenecek. Sağlık alanındaki eğitim, istihdam ve çalışanların güncel sorunlarına bu toplantı vesilesiyle çözüm önerileri getirecek çalışmalar yapılmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Murat Terzi: “Tüm bölümlerimizin akreditasyon sürecini başarıyla tamamlamayı hedefliyoruz”

Ardından söz alan OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Terzi, “Son 4 yıl içinde Fakültemizdeki bölüm sayısını 5’ten 13’e yükselttik. Konuşma Terapisi Bölümü bu sene ilk mezunlarını verecek. Yeni bölümlerimizden olan Gerontoloji, Ergoterapi ve Acil Yardım Afet Yönetimi ile birlikte toplamda 13 bölümü tamamlayacağız. Ayrıca Fakültemiz Hemşirelik Bölümü, akreditasyon sürecini tamamladı. Beslenme ve Diyetetik Bölümünün ise akreditasyon süreci devam ediyor. İlerleyen süreçlerde tüm bölümlerimizin akreditasyon sürecini başarıyla tamamlamayı hedefliyoruz.” dedi.

“SADBEK, Topluma hizmeti daha da etkin verimli bir biçimde yürütmek amacıyla kuruldu”

Konuşmasında SABDEK'in kuruluş amacından ve kurumun işleyiş biçiminden bahseden SABDEK Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hülya Gökmen Özel, sözlerine şöyle başladı:

”Sağlık Bilimleri Dekanlar Konseyi, Özellikle sağlık bilimleri alanında çalışan fakültelerin karşılaştığı zorlukları bilimsel veriler ışığında değerlendirmek ve bu fakültelerin eğitim-öğretim, araştırma, yayın ve topluma hizmet faaliyetlerini daha da etkin ve verimli bir biçimde yürütebilmelerine yardımcı olmak amacıyla 27 Mayıs 2015'te Ankara Hacettepe Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşmiştir.”

“Konseyin çalışmalarını yürüten 7 kişilik bir yürütme kurulu bulunmaktadır. Sağlık Bilimleri Dekanlar Konseyi, görevini daha etkin şekilde yerine getirebilmek için bir dizi alt komisyon oluşturmuştur. Şu anda dört alt komisyon aktif olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Konseyin en sonuncusu, 2022 yılında Çukurova Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Adana toplantısında beşinci komisyon da eklenmiştir. Bu yeni komisyonun eklenmesi, Konseyin sürekli olarak çalışmalarını genişletme ve sağlık bilimleri alanındaki farklı sorunlara çözümler getirme taahhüdünü göstermektedir. Bu çerçevede, Sağlık Bilimleri Dekanlar Konseyi'nin bu tür toplantılar ve komisyonlar aracılığıyla, Türkiye'deki sağlık bilimleri fakültelerinin karşılaştığı sorunları çözme ve bu fakültelerin hizmetlerini geniş bir ölçekte iyileştirme konusunda önemli bir rol oynadığı görülmektedir.” şeklinde ifade etti.

Prof. Dr. Hülya Gökmen Özel: “Sağlık bilimleri fakültelerine ait kontenjan sayısı 58 bin 615”

“Türkiye'de 127 devlet ve 79 vakıf üniversitesi var. Bu üniversitelerin yüzde 76,3'ünde sağlık bilimleri alanında eğitim veren fakülteler bulunuyor. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2022 sonuçlarına göre sağlık bilimleri fakültelerine ait kontenjan sayısı 58 bin 615 ve bu kontenjan, toplam YKS kontenjanının yüzde 12'sini oluşturuyor.” bilgisini paylaştı.

2 gün süren programda; ‘Sağlık Bilimleri Programlarındaki Karşılaştırmalı Mevcut Durum Analizi’ ‘Sağlık Meslek Mensuplarına İlişkin Hukuki Düzenlemeler, Bilimsel Yayın Etiği ve Hukuki Düzenlemeler’ ‘SABAK İyi Uygulama Örnekleri’ ve ‘ÇEP Güncellemelerinde Gelinen Nokta: Yeni Fırsatlar ve Yetkinlikler’ ile ‘Harmanlanmış Öğrenme için Tasarım Süreci’ konuları ele alındı.

Bilimsel programın yanı sıra sosyal programda ise katılımcılar ‘Türk Yıldızları ve Solotürk Gösterisi’ izleyerek Amazon Köyü, Gazi Müzesi, Tütün İskelesi, Bandırma Gemi Müzesi ve Cerrahi El Aletleri ve Sağlık Müzesi'ni gezdi.
Gezilerin ardından program, hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected