MENU

Uganda ve OMÜ Arasındaki İlişkiler Derinleşiyor
14 Mayıs 2023, Pazar - 17:33
Güncelleme: 15 Mayıs 2023, Pazartesi - 13:21
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

1895 yılında kurulan ve Uganda’nın en eski okulu olan Mengo SS Lisesinin Kariyer Rehberliği Birimi Başkanı William Edward Ssettuba ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Giriş Sınavı’nın (OMÜ-YÖS) Uganda’daki organizasyonuna katkılarda bulunan iş adamı David Lugya Sserunkuuma, Kurupelit Yerleşkesi’ndeki farklı birim ziyaretleriyle OMÜ’yü daha yakından tanıdı.

OMÜ’nün 2023 Şubat ayında Uganda’da gerçekleştirdiği tanıtım faaliyetlerinde edindikleri bilgiler üzerine Samsun’a gelen William Edward Ssettuba ve David Lugya Sserunkuuma, ilişkileri geliştirmek adına OMÜ’de ziyaret turuna çıktı. 
 
Ziyaret programının ilk durağında Ugandalı misafirler, Öğr. Gör. Tolga Arslan’ın rehberliğinde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Batuk’u makamında ziyaret etti.

Konuklar, Rektör Yardımcısı Batuk ile pek çok başlığı değerlendirdi

Ziyarette; Uganda ve Afrika tarihinden Uganda eğitim sistemi ile gün geçtikçe gelişmekte olan Türkiye – Afrika ilişkilerinin tarihsel ve güncel boyutlarına, OMÜ’nün Uganda ve Afrika’ya verdiği önemden eğitim ve sağlık alanlarında sağlayacağı katkılar ve bu katkıların uzun vadeli sonuçlarına kadar birçok konu ele alındı.

OMÜ’nün Afrika vizyonu doğrultusunda Uganda’daki tanıtım faaliyetleri karşılık buldu 

Görüşmede ayrıca Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Batuk ve konuklar, bu yılın şubat ayında Uganda’da gerçekleştirilen tanıtım faaliyetlerinin kısa zamanda büyük bir etki yaratması sonucunda OMÜ’nün bölgede artan görünürlüğü ve bunun sonuçları ile olası iş birlikleri ve bu iş birliklerinin ülkeleri yakınlaştırıcı yönlerini de mercek altına aldı.

Samsun’a OMÜ-YÖS ile Uganda’dan daha çok öğrenci çekmek amaçlanıyor

Ziyaret turunun ikinci ayağında Ugandalı heyet, Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hasan Atsız ile bir araya geldi. UZEM’deki ziyarette; Uganda’da gerçekleştirilecek OMÜ-YÖS’le ilgili detaylar ve son planlamalar, şubat ayında Uganda’daki OMÜ-YÖS tanıtım faaliyetlerinin olumlu etkileri, OMÜ-YÖS’ün Uganda’daki etkisinin arttırılması ve dolayısıyla daha çok Ugandalı öğrenci çekmeye yönelik gelecek planları, Afrika tarihi ve Uganda eğitim sistemi görüşüldü.

Rektör Ünal, konukları kabul etti

Ugandalı heyet, ardından Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal tarafından Rektörlük makamında ağırlandı.

Ziyarette OMÜ’yü genel hatlarıyla tanıtan Rektör Ünal, Üniversitenin Afrika kıtası ve Uganda’ya verdiği öneme atıfta bulunarak bölgede planlanan faaliyetlerle ilgili bilgileri paylaştı.

Kariyer Rehberliği Birim Başkanı Ssettuba “OMÜ’nün sunacağı kaliteli eğitim Uganda’nın geleceği açısından çok değerli”

Buluşmada konuklardan Mengo SS Lisesi Kariyer Rehberliği Birimi Başkanı William Edward Ssettuba, İngiliz kolonizasyon döneminin Uganda eğitim sisteminde yarattığı hasarlar ve olumsuzlukları anlattıktan sonra OMÜ’nün Ugandalı gençlere sunacağı kaliteli eğitimin ülke geleceğine sağlayacağı katkılar açısından çok değerli olduğunu dile getirdi.

Rektör Ünal “Kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi adına OMÜ ailesi olarak elimizden geleni yapacağız”

Türk ve İslam tarihinde sömürgeciliğin olmadığını vurgulayan Rektör Ünal da “Bizler İslam inancımız gereği tüm insanları dil, din, ırk, mezhep gibi kavramlara ayırmadan eşit olarak görüyoruz. Bu bağlamda ülkemiz, Afrika halklarını kardeşleri olarak kabul etmekte ve bu kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi adına OMÜ ailesi olarak elimizden geleni yapacağız.” dedi.

“En kısa sürede Uganda’yı ziyaret edeceğim”

Uganda’da OMÜ’yü tanıtan Öğr. Gör. Tolga Arslan’a ve bu tanıtım faaliyetlerine yaptığı katkılardan dolayı iş adamı David Lugya Sserunkuuma’ya teşekkür eden Rektör Ünal, devamında şöyle konuştu:

“Söz konusu faaliyetlerin güzel bir başlangıç olduğunu söylemeliyim. Ben de en kısa sürede Uganda’yı bizzat ziyaret ederek 2 ülke arasında gelişmeye başlayan kardeşlik bağlarının olabildiğince güçlenmesi için çalışacağım. Tabii bu noktada hedefimiz; OMÜ’nün Uganda da çok daha aktif rol alması. Bunun için gerek eğitim gerekse sağlık alanlarında bölgeye yönelik kapsamlı planlarımız var. OMÜ olarak iş birliği, dayanışma ve ortaklaşma gibi kavramları ilkeleştirip uluslararası ve kültürlerarası çalışmalarımızı bütün gücümüzle sürdürüyoruz.”

İş adamı Sserunkuuma “OMÜ’nün Uganda’da önemli bir marka hâline geleceğini düşünüyorum”

İş adamı David Lugya Sserunkuuma da OMÜ’nün tanınırlığının Uganda’da büyük bir hızla arttığını ve kısa bir sürede ülke genelinde önemli bir marka hâline geleceğini düşündüğünü ifade etti. Uganda’ya gösterdikleri önem dolayısıyla Rektör Ünal’a teşekkürlerini sunan Sserunkuuma, Uganda’daki eğitim ve sağlık alanlarındaki handikaplar hakkında bilgiler paylaştı. OMÜ’nün söz konusu sorunları giderebilecek güçte olduğunu bildiklerini belirten Sserunkuuma, özellikle eğitim ve sağlık alanlarında OMÜ’nün bölge halkı için büyük bir şans ve fırsat olduğunu dile getirdi.

Samimi bir ortamda gerçekleşen görüşme, hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle tamamlandı.

'Eğiticilerin Eğitimi' programı gündeme geldi 

Öte yandan Ugandalı heyet, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Nalan Kızıltan ile buluşurken başta Mengo SS Lisesi olmak üzere başkent Kampala'daki liselerin öğretmenlerini kapsayan bir 'Eğiticilerin Eğitimi' programı hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Rektörlük ziyareti sonrasında Ugandalı konuklar, Diş Hekimliği Fakültesi ve Hastanesini inceleme fırsatı buldu. Konuklar, Diş Hekimliği Fakültesi Hastane Müdür Yardımcısı Kemal Soylu’nun rehberliğinde Fakülte ve Hastane hakkında detaylı bilgi alırken, Hastane birimleri ile Fakülte derslik ve laboratuvarlarını gezdi.

“Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi, donanım ve dinamizmiyle örnek alınacak bir merkez özelliği taşıyor”

Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesinin ileri teknolojik altyapı ve imkânlara sahip olduğunu vurgulayan Ugandalı heyet, bu donanım ve dinamizmiyle örnek alınacak bir merkez özelliği taşıdığını söyledi. Konuklar ayrıca, Hastanede diş temizliği işlemini bizzat deneyimledi.

Merkez Kütüphane, OMÜ’nün marka değerini yansıtıyor

Ziyaret turunun diğer gününe Merkez Kütüphane’yi ziyaret ederek başlayan Ugandalı heyet, kütüphanenin, koleksiyon ve arşiviyle kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir düzeyde olduğuna ve OMÜ’nün marka değerini yansıttığına dikkat çekti.

Tıp Fakültesi Hastanesindeki çoğu teknolojik donanıma ilk kez tanık oldular

Ugandalı konukların ziyaret dizisinin bir sonraki durağı Tıp Fakültesi Hastanesi oldu. Hastane Müdürlerinden Osman Gül eşliğinde Erişkin Hastanesini gezen konuklar, Tüp Bebek Merkezi, yoğun bakım üniteleri, ameliyathaneler, Radyoloji Birimi, Özel Servis, Doğumhane ve poliklinikleri inceledi. Müdür Gül ve ilgili birim personelinden detaylı bilgiler alan Ugandalı konuklar, Hastanedeki çoğu teknolojik donanıma ilk defa tanık olduklarını dile getirdi.

Hastane ziyaretinin akabinde Ugandalı heyet, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Çokluk ile makamında buluştu. Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Davut Güven’in de eşlik ettiği görüşmede; Türk sağlık sistemi, tıp eğitimi, OMÜ’nün Afrika kıtası ve Uganda’ya sağlık alanında sağlayabileceği katkılar, Ugandalı doktorlara uzmanlık eğitimi verilmesine yönelik iş birlikleri gibi hususlar istişare edildi.

“OMÜ, Uganda’da acil çözüm bekleyen eğitim ve sağlık sektörlerinde önemli bir rol alabilir”

Konuklardan David Lugya Sserunkuuma, Uganda’da acil çözüm bekleyen sektörlerin eğitim ve sağlık olduğunun altını çizerek OMÜ’nün bu alanlarda yaşanan sorunların azaltılmasında önemli bir rol alabileceğini belirtti. Sserunkuuma, bu konuda öncelikli eylemin ise OMÜ’nün görünürlüğünü Uganda’da arttırmak suretiyle söz konusu alanlarda vatandaşların bir alternatifleri bulunduğunu fark etmelerini sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.

Kibuli Muslim Hospital bünyesindeki Tüp Bebek Merkezi OMÜ tarafından planlanıyor

Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Davut Güven ise hâlihazırda Uganda’nın önde gelen hastanelerinden Kibuli Muslim Hospital bünyesinde faaliyete geçecek Tüp Bebek Merkezi’nin OMÜ tarafından planladığını ve Uganda ile iş birliklerinin artarak devam etmesi için çalıştıklarını kaydetti.

Dekan Prof. Dr. Cengiz Çokluk da tıp eğitimi ile ilgili genel bilgiler paylaştıktan sonra Ugandalı doktorlara uzmanlık kazandırmaya yönelik eğitimlere değinerek bölgeye katkı sağlama yönünde gayretleri olduğunu vurguladı.

Son ziyaret noktaları: İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Fen Fakültesi ve Hayvan Hastanesi

Ziyaretler kapsamında Ugandalı konuklar, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ile Fen Fakültesinin derslikleri ve laboratuvarlarını da gözlemledi.

Ziyaret serisi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi ile sona ererken Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Serhan Serhat Ay eşliğinde Hastaneyi gezen Ugandalı konuklara, buradaki bölümler ve kliniklerle ilgili detaylı bilgiler aktarıldı.

X
Secure Login

This login is SSL protected