MENU

OMÜ’de “Millî Maarif Düşüncemizin Kuramsal Temelleri” Çalıştayı
21 Şubat 2023, Salı - 13:35
Güncelleme: 21 Şubat 2023, Salı - 15:32
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi organizasyonunda düzenlenen “Millî Maarif Düşüncemizin Kuramsal Temelleri” başlıklı çalıştayda, Türkiye’deki eğitim sisteminin mevcut şartları, iyileştirilmesi gereken noktalar ve bu yöndeki öneri ve pratikler geçmişteki İslam düşünürleri referans alınarak gündeme getirildi.

21 – 22 Ocak 2023 tarihlerinde OMÜ Konukevi'nde düzenlenen ve OMÜ’nün ulusal tanınırlığı ile bilimsel çalışmalarındaki atıf sayısına katkı sunmayı amaçlayan çalıştayda; Klasik Dönem Müslüman düşünürlerin eğitimle ilgili eser ve fikirleri tartışılırken, günümüz eğitim uygulamaları ve pratiklerine yönelik öneriler sunuldu.

4 farklı ülke ve 25 farklı üniversiteden 42 akademisyenin emeğiyle şekillendi

“Millî Maarif Düşüncemizin Kuramsal Temelleri” çalıştayı, yaklaşık 1 yıllık süreç sonunda 4 farklı ülke ve 25 farklı üniversiteden 42 akademisyenin her birinin bir düşünürü çalıştığı kitap çalışmasının bir hazırlığı olarak gerçekleştirildi.

Başkanlığını OMÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bayram Özer’in yaptığı çalıştayın Yürütme Kurulu; OMÜ Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Said Kurşunoğlu, OMÜ Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMÜÇEM) Müdürü Doç. Dr. Yaşar Barut ile OMÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümünden Doç. Dr. Yusuf Bahri Gündoğdu’dan oluştu.

Özgün ve etkili bir eğitim modeline dair arayışlar

Çalıştayın Yönetim Kurulundan yapılan açıklamada da özgün ve etkili bir eğitim modeli ile müfredatına duyulan ihtiyaç ve bu yöndeki arayışlara dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:   

Ülkemiz eğitim sisteminin içinde bulunduğu şartlar göz önüne alındığında millî ve manevi değerlerimizin içinde yer almadığı eğitim uygulama ve pratikleri, istenilen başarıyı gösterememektedir. Eğitim sisteminin iyileştirilmesi adına yapılacak çalışmalarda esinlenilen farklı kültür, gelenek ve değerlere ait eğitim politikaları ve uygulamaları, her ne kadar bulunduğu ülkede başarılı bir şekilde uygulansa ve başarılı sonuçlar verse de ülkemizde aynı başarılı etkiyi oluşturamamaktadır. Bu yüzden mevcut zamanı ve zamanın ruhunu dikkate almak suretiyle Batı ve Doğu'yu dışlamayarak güncel ve işe yarar eğitim politikalarımızın oluşabilmesi için kendi tarihimiz, kültürümüz, değerlerimiz ve inançlarımızın beslediği, tarihe mal olmuş, insanlığa umut olmuş Türk ve İslam düşünürlerinin eğitimle ilgili fikir, eser ve düşünceleri ortaya çıkartılmaya ve eğitim literatürüne kazandırılmaya çalışılacaktır.”

Çalıştaya;

OMÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bayram Özer “İslam Düşünürlerinin Eğitimle İlgili Görüşlerinin Günümüze Uyarlanması”

Afyon Kocatepe Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Ergün “Millî Maarif Düşüncemizin Kuramsal Temelleri”

OMÜ Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Said Kurşunoğlu “Manevi Düşüncemizin Felsefi Temelleri”

Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Burhan Akpınar “Gazâlî’nin Eğitimle İlgili Görüşleri”

İstanbul Rumeli Üniversitesinden Prof. Dr. Osman Çakmak “Câbir bin Hayyân'ın Eğitimle İlgili Görüşleri”

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Dursun Ali Tökel “Taşköprülüzâde Mehmet Efendi'nin Eğitimle İlgili Görüşleri”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gürkan Ergen “İmâm-ı Rabbâni”

Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Tekke ise “Ahî Evrân” başlıklı sunumlarıyla katıldı.

X
Secure Login

This login is SSL protected