MENU

TEKNOFEST 2022’de Derece Yapan OMÜ ve SAMÜ’lü Ekiplerle Ufuk Turu
11 Ocak 2023, Çarşamba - 17:02
Güncelleme: 11 Ocak 2023, Çarşamba - 21:24
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Geçen yıl Samsun’un ev sahipliğinde düzenlenen dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’te dereceye girerek ödül alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Samsun Üniversitesi (SAMÜ) ekipleri, “Samsun Gençleri ile Hedefe Doğru” söyleşisinde bir araya geldi.

Samsun kent merkezindeki Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon’da organize edilen söyleşi programına; AK Parti Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, SAMÜ Rektörü Mahmut Aydın, AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu, İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

AK Parti Samsun Milletvekili Karaaslan “Bu ruh, Türkiye'nin geleceğine yönelik güçlü altyapıyı ve inancı temsil ediyor”

Programın başlangıcında konuşan AK Parti Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, TEKNOFEST 2022’nin Samsun’a yönelik kazanımlarına ve yarattığı heyecana vurgu yaparak “Fikrin kıvılcımını yakan genç arkadaşlarım ve onlara destek olan Rektör Hocalarım, İl Başkanım, değerli akademisyenlerimiz ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Özdemir Bayraktar ve ailesinin başlattığı ve evlatlarının devam ettirdiği misyonu ve vizyonu çok önemsiyoruz. Bu büyük buluşmanın önemini Samsun’da bir kez daha görmüş olduk. TEKNOFEST sayesinde bu şehrin ve ülkenin en ücra köşesinde teknolojik gelişmeye şahitlik etmemiş, hiçbir uçağa dokunmamış çocukların coşku ve heyecanına tanık olduk; yeni teknolojik araçlara, sizlerin tasarladığı roketlere dokunduğunda neler hissettiğini gördük. Bu çocuklarımız, içlerindeki ruhu keşfetmeli. İşte asıl bu ruh, Türkiye'nin geleceğine yönelik güçlü altyapıyı ve inancı temsil ediyor.” diye konuştu.

“Türkiye yüzyılı vizyonumuz bu yüzyılda vücut bulacak”

Cumhuriyet’imizin 100. yılına atıfta bulunan Çiğdem Karaaslan, gençlere olan inançlarının daimî olduğunu ve Türkiye’nin bugünü ve yarınını onlarla kurguladıklarını belirterek devamında “2023; verilen büyük mücadelenin, zaferin ve ardından Cumhuriyet’imizin kuruluşunun 100. yılı olması bakımından büyük önem taşıyor. Bu yıl, Türkiye yüzyılı vizyonumuzun başladığı ve vücut bulacağı yüzyıl olması açısından da çok değerli. Bugün bu ülkeyi emanet edeceğimiz gençlerimize, sözde değil, samimi ve gönülden destek veriyoruz. Bütün imkânlarımızla onların yanındayız. Pek çok projeyi gençlerimiz için hayata geçirmeye gayret eden ve gençlerimize ‘Bu ülkenin sadece geleceği değil, aynı zamanda bugünüsünüz’ diyen bir vizyona sahibiz. Gençlerimize ifade alanlarını genişletip devletin bütün imkânlarını erişilebilir kılan, genç girişimcilerin önünü açan, savunma sanayisi ve millî sistemlere dair inovasyon ile üretim konusunda gençleri destekleyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a huzurlarınızda sizin adınıza teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

“TEKNOFEST’te Samsun, 600 bin gencin başvurusuyla potansiyelini gösterdi”

TEKNOFEST’e ilginin her geçen yıl katlanarak arttığını belirten Milletvekili Karaaslan, bu sürece ilişkin “Her zaman başardığınız değil, başaramadıklarınız da sizlere bir şeyler öğretir. Bu sebeple başaramadıklarınız için vazgeçmeyin zira birlikte yürüyeceğimiz çok yol var. Siz gençlerin isteyip yapamayacağı hiçbir şey yok. 2018’de 4 bin 300 öğrenci ile başlayan TEKNOFEST’te Samsun, 600 bin gencin başvuruyla sayıyı arttırarak potansiyelini gösterdi. Herkes Vecihi Hürkuş’a, Nuri Demirağ’a yapamazsınız dedi, ama size bunları kimse söyleyemeyecek, umudunuzu kaybetmeyin. 60 yıl önce Devrim otomobilinin benzini bitti denilerek bu serüveni yarım bırakmışlardı. Yıllar sonra sokaklarda göreceğimiz otomobil devrimini elektrikli Togg üreterek başardık.” sözlerine yer verdi.

Konuşmasında iklim krizine de değinen Karaaslan, dünyanın küresel ısınma tehdidi altında olduğuna dikkat çekerek şunları dile getirdi:

“İklim değişikliği, son dönemdeki adıyla iklim krizi; küresel ölçekte Sanayi Devrimi’nin ardından yaşanan aşırı üretim ve sanayileşme ve özellikle Batı dünyasının hunharca doğaya, tabiata, yaşama ve kendinin dışındaki herkese hükmetme arzusu, sonsuz üretme ve kazanma çabası nedeniyle dünyaya çok büyük zarar verdi. Türkiye olarak tarihî sorumluluğumuz yok denecek kadar az olmasına rağmen çok ciddi inisiyatif alıyoruz, çok büyük liderlik gösteriyoruz. İklim krizi; dünyada mevsimsel değişiklikleri, aşırı hava olayları ve afetleri tetiklerken ne yazık ki kaynaklarımızın hızla tükenmesine neden oluyor.”

“Buzulların erimesinin Türkiye'de, Ankara'da, İstanbul’da etkisi varsa iklim krizi kapımıza dayanmış demektir”

İklim krizinin kapıya dayandığına işaret eden Karaaslan, "Bir taraftan susuzluğu, bir taraftan da Türkiye'nin bir bölgesinde afetleri konuşuyorsak, dünyanın bir yerinde olan afet Türkiye'de etkisini gösteriyorsa, buzulların erimesinin Türkiye'de, Ankara'da, İstanbul’da etkisi varsa iklim krizi kapımıza dayanmış demektir." ifadelerini kullandı.

OMÜ Rektörü Ünal “TEKNOFEST Samsun’da kalıcı iz bıraktı, rekabet edecek gençlere de yol açıp fırsat oldu”

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal da TEKNOFEST’in Samsun’a dair yansımaları üzerinde durarak “Yarışa katılma hazzını yaşamış bir kitleyle çok güzel bir etkinlikte beraberiz. TEKNOFEST, Samsun’da kalıcı iz bırakmış, rekabet edecek gençlere yol açıp fırsat olmuştur. Herkesin beraber çalışmasına imkân sağlamış ve sahada görünürlüğünü arttırmıştır. Asıl başarı birinci olmak değil, katılmadaki cesaretinizdir. Yaşınız, enerjiniz ve ülkenin şu an içerisinde bulunduğu ekosistem son derece önemli. Gençlerimizin yeni teşebbüsleri, rutin olmayan birtakım düşünceler üretme, deneme ve projeleri geleceğe dönük umudumuzu besliyor. Bilgi teknolojileriyle proje üretmek ve bunu ülkemizin ve insanlarımızın yararına sunmak çok değerli. TEKNOFEST, Samsun için tarihî bir başarıya vesile olmuştur. TEKNOFEST, Samsun’a çok şey kattığı gibi kentimiz de TEKNOFEST’i önemli bir düzeye çekti. Bu noktada bize düşen görev, sizin projelerinize ön ayak olmak, bunları desteklemek ve projelendirmede imkân sunmaktır. Dolayısıyla bizler bu noktada bütün tekliflere açığız.” şeklinde konuştu.

SAMÜ Rektörü Aydın “TEKNOFEST’in geleceğin Türkiye’sine ne kazandırdığını çok iyi tahlil etmeli, bu devasa organizasyonun ülkemiz için nitelikli eleman yetiştirmede büyük bir rolü olduğunu kavramalıyız”

Konuşmacılardan SAMÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun’daki TEKNOFEST’in 900 bin ziyaretçiyi ağırladığını belirterek şunları kaydetti:

“TEKNOFEST 2018 yılında kapılarını açtı. Zamanla dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivaline dönüştü. 2020’de Anadolu’da, 2021’de İstanbul’da ve 2022’de ise Samsun’da gerçekleşti. Tüm paydaşların katılımı, herkesin büyük emek ve desteğiyle şehrimiz, 900 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. TEKNOFEST’in geleceğin Türkiye’sine ne kazandırdığını çok iyi tahlil etmeli, bu devasa organizasyonun ülkemiz için nitelikli eleman yetiştirmede büyük bir rolü olduğunu kavramalıyız. Bu bir bayrak yarışıdır. Teknoloji değişip dönüşerek sürekli ilerliyor ve bu sürece hızlı bir şekilde adapte olmalıyız. Sizlere inanıyoruz ve Türkiye’nin geleceğe yürüyüşünü siz gençlerin devam ettireceğini biliyoruz.”

AK Parti İl Başkanı Aksu “Samsun kurtulan değil, kurtaran şehirdir”

Programda söz alan AK Parti İl Başkanı Ersen Aksu ise duygu ve düşüncelerini “Şehrimizi temsil eden finalistler, TEKNOFEST 2022’ye büyük bir gayret ve altyapıyla hazırlandılar. Sizlerle çalışmalar üretmek, bizler için çok değerli. Samsun kurtulan değil, kurtaran şehirdir. Şehrimizde düzenlenen TEKNOFEST’te ülkemiz için neler yapabileceğimiz konusunda güzel bir yol aldınız. TEKNOFEST’in millî teknoloji hamlesi, en kırsaldaki vatandaşımızın uçağa dokunmasındaki öz güveni tanımlayan ve yarınları inşa eden gençlerin adıdır, bugünün Türkiye’sini emanet ettiğimiz gençlerimizin öz güvenini kazanmasının adıdır. Yanı sıra, ‘Bu ülke yapamaz, edemez’ cümlesini tersine çevirmektir. Tam bağımsız Türkiye'nin inşası sizlerle olacaktır. Verdiğiniz emekler ve kazandığınız başarılar için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” sözleriyle aktardı.

İl Millî Eğitim Müdürü Ağar “Bu başarılar Samsun’a değer katıyor”

İl Millî Eğitim Müdürü Murat Ağar da Samsun adına elde edilen bu başarıların kente değer kattığını belirterek gençleri “Proje ve çalışmalarıyla bize gurur verdiler, hepsine başarıları için teşekkür ediyorum. Bu çalışmalar çok önemli ve Samsun’a değer katıyor. Çalışmalarda emeği geçen öğrenci ve akademisyen arkadaşlarımız ile katılan herkesi kutluyor, kendilerine başarılarının devamını diliyorum.” sözleriyle selamladı.

Söyleşi, sonrasında soru- cevap formatında etkileşimli olarak devam etti.

X
Secure Login

This login is SSL protected