MENU

Vezirköprü’nün Tarihi Gün Yüzüne Çıkıyor
05 Ekim 2022, Çarşamba - 15:43
Güncelleme: 06 Ekim 2022, Perşembe - 09:30
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öncülüğünde yürütülen “Neoklaudiopolis Antik Kenti ve Yakın Çevresi Yüzey Araştırması” başlıklı yüzey araştırma projesine, pandemi nedeniyle ara verilen 2 yılın ardından yeniden başlandı.

OMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Akın Temür başkanlığındaki ekip tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle 2018 yılında başlatılan projeyle Vezirköprü sınırları içerisindeki Roma yerleşimi olan Neoklaudiopolis Antik Kenti’nin lokalizasyon sorununu çözmek ve kentin yayılım alanını tespit etmek amaçlanıyor.

Yüzey Araştırması Başkanı Doç. Dr. Akın Temür “Çok sayıda yamaç yerleşimi, höyük, tümülüs, kale, gözetleme kulesi, kaya mezarı, nekropol alanı ve devşirme olarak kullanılmış mimari yapı elamanı tespit edildi”

Projeye dair detaylar aktaran Yüzey Araştırması Başkanı Doç. Dr. Akın Temür, toplam 5 yıllık bir çalışma takvimi hazırladıklarını belirterek “Bu yıl da bu takvimin üçüncüsü uygulandı. Önceki sezonlarla birlikte 100’ün üzerinde köye gidilerek çok sayıda yamaç yerleşimi, höyük, tümülüs, kale, gözetleme kulesi, kaya mezarı, nekropol alanı ve devşirme olarak kullanılmış mimari yapı elamanı tespit edildi. Bunların tescil fişleri hazırlandı ve Samsun Kültür Varlıkları Koruma Kuruluna iletildi. Birçok bölgede, tarihlemek amacıyla nitelikli seramiklerden örnekler toplanarak yayın çalışmaları yapıldı. 2018 ve 2019 yıllarını kapsayan 2 yıllık bir çalışma sonrasında ise 6 makale, 3 yüksek lisans tezi, 4 bildiri, 3 bilimsel araştırma projesi (BAP) hazırlanarak bilim dünyasına sunuldu.” dedi.

Söz konusu projenin kapsamında; Vezirköprü’nün tarihini araştırmak, ilçedeki arkeolojik kültür varlıklarını tespit etmek, yerinde incelemek, taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarını belgelemek, tescillemek, bilimsel sonuçlarını sunmak, yayınlamak ve etkin bir biçimde tanıtarak bilim dünyası ile ilçe turizmine kazandırılmasına katkı sunmak bulunuyor.

X
Secure Login

This login is SSL protected