MENU

‘Fraktallar ve Uygulama Alanları’ Konulu Konferans Düzenlendi
05 Nisan 2022, Salı - 13:33
Güncelleme: 05 Nisan 2022, Salı - 13:34
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Zuhal Ünan tarafından sunulan ‘Fraktallar ve Uygulama Alanları’ konulu konferansa akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Eğitim Fakültesi B Blok Konferans Salonunda gerçekleşen programın açılış konuşmasını yapan İlköğretim Matematik Öğretmenliği üçüncü sınıf öğrencisi Sümeyye Saydam,  fraktalların babası kabul edilen Benoît B. Mandelbrot’un akademik geçmişi hakkında genel bilgi verdi. Mandelbrot yazmış olduğu “The Fractal Geometry of Nature”  isimli kitabında yer alan “Ne bulutlar küredir, ne dağlar konidir, ne kıyı şeritleri dairedir, ne ağaç kabuğu pürüzsüzdür, ne de yıldırım düz bir çizgide ilerler.” ifadesine vurgu yapan Saydam, doğada Öklid geometrisine ait kavramları doğrudan görmenin mümkün olmadığını, bunun yerine fraktalların karşımıza çıktığını ifade ederek sözü Dr. Öğretim Üyesi Zuhal Ünan’a bıraktı.

Ünan, konferansın içeriğini Mandelbrot’un eserleri arasında yer alan “Fractals: From, Chance and Dimension”  ve   “The Fractal Geometry of Nature”  kitaplarının oluşturduğunu ifade ederek ilk kez fraktalların 12. Yüzyılda dini mekân ve kitap kapağı süslemelerinde karşımıza çıktığını belirtti. Ünan, Matematikte ise Karl Weierstrass, Georg Cantor, Waclac Sierpinski,  Giuseppe Peano, David Hilbert,  Niels Fabian Helge Von Koch gibi matematikçilerin çalışmalarında rastlandığını fakat teknoloji yeterince gelişmediği için üzerinde yeterince çalışılamadığına vurgu yaptı.

Fraktal nedir sorusuna katılımcılara etkinlik yaptırarak cevap arayan Ünan, doğadaki fraktallar, geometrik fraktallar ve cebirsel fraktalları örneklerle açıkladı. Ünan, günümüzde fraktalların bilgisayar, astronomi, mühendislik, ekonomi, tekstil, mimarlık, biyoloji, fizik, kimya, sağlık bilimleri, meteoroloji, akışkan mekaniği, güzel sanatlar gibi birçok alana yenilikçi bir yaklaşım sunduğunu örnekler üzerinden yorumladı. Dr. Öğretim Üyesi Ünan, Öklid’in “Elements” isimli eseri ile Mandelbrot’un“The Fractal Geometry of Nature” isimli eserinin içeriğini karşılaştırıp, günümüzde her iki geometrinin önemine vurgu yaparak konferansı tamamladı.

Konferans, ilgi ve beğeniyle izlendi.

X
Secure Login

This login is SSL protected