MENU

OKTAM’dan Şiddet Mağduruna Yaklaşım ve Müdahale Teknikleri Eğitimi
31 Mart 2022, Perşembe - 15:23
Güncelleme: 31 Mart 2022, Perşembe - 15:33
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Samsun Kadın Konukevi ve Ondokuz Mayıs Kadın Konukevinde görev yapan yönetici ve meslek elemanlarına “Şiddet Mağduruna Yaklaşım ve Müdahale Teknikleri” konusunda Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın ve Toplum Uygulama ve Araştırma Merkezi (OKTAM)  Müdürü Prof. Dr. Hatice Kumcağız tarafından eğitim verildi.

Samsun Kadın Konukevi toplantı salonunda gerçekleşen eğitimde; mağdurların yanlarında olacak ve onları destekleyecek kişilere ihtiyaç olduğunu söyleyen Kumcağız, şiddetin sorumlusu, her zaman şiddeti uygulayanlar olduğunu belirtti.

Şiddet mağduruyla ilk karşılaşmanın önemli olduğuna dikkat çeken Kumcağız, “Bu süreçte, güvenilir ve rahat bir görüşme ortamı yaratılmalı,  müracaatçının sorununu anlatması için cesaretlendirilmeli, konuya odaklanılmalı ve görüşmenin öneminin bilincinde olunmalı, konuşurken müracaatçıya yönelmeli ve rahatsız etmeden göz teması kurulmalı, duygularını göstermesi için cesaretlendirilmedir. Görüşmelerde müracaatçının sözünü kesmemeli,  anlatacaklarını sonuna kadar dinlenmeli ve ‘ben dili’ ile iletişim kurulmalı, güçlü yanlarına vurgu yapılmalıdır.” dedi.

Prof. Dr. Kumcağız, “Müracaatçının sorunuyla ilgili yeterli ve doğru bilgiler toplanmalıdır. Daha sonra toplanılan bilgiler analiz edilerek daha sonraki aşamalarda yapılacak uygulamalarla ilgili planlama yapılmalıdır. Bireylerin amaç ve hedeflerine ne derece ulaşabildiği, hangi amaç ve hedeflere ulaşılamadığı, ulaşılamama nedeni ve çözüm yolları değerlendirilmelidir. Güven duygusu geliştirilmesi ve güçlenmeleri durumunda müracaatçıya mesleki yardım süreci sonlandırılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Müracaatçı ile görüşmede izleme aşamasının önemine vurgu yapan Kumcağız, “İzleme aşamasında, uygulamalarda ve verilen hizmetlerde başarıya ulaşılıp ulaşılmadığının denetlenmesi gerekmektedir.  Eski sorunların, benzer şekilde veya başka bir biçimde ortaya çıkma olasılığının değerlendirilmesi gerekmektedir. İzleme aşaması, çalışma sonunda ulaşılan amaç ve hedeflerin sürekliliğini sağlamak açısından önem taşımaktadır.” diye konuştu.

Şiddet mağdurları ile birlikte grup çalışmasının etkililiğine de vurgu yapan Kumcağız, “Grup çalışması, müracaatçının şiddet mağduru olan tek kişinin kendisi olmadığını fark etmesini sağlar. Düşünme grupları ve özel temalı gruplar müracaatçıların çeşitli konuları tartışması için ortam sağlar. Burada sadece şiddet konuları değil, müracaatçıları ilgilendiren her konu tartışılabilir. Grup çalışmaları müracaatçıların kendi kendilerinin ve toplumsal çevrenin farkına varmalarına yardım eder.” diyerek eğitimi tamamladı. 

Katılımcıların sorularına yanıt verilerek eğitim sonlandırıldı.

X
Secure Login

This login is SSL protected