MENU

Yazar Sadık Yalsızuçanlar, OMÜ’lü Öğrencilerle Buluştu
17 Mart 2022, Perşembe - 09:53
Güncelleme: 17 Mart 2022, Perşembe - 09:53
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Türk Edebiyatı ve Şiiri Araştırmaları Topluluğu tarafından düzenlenen ve Yazar Sadık Yalsızuçanlar'ın konuşmacı olarak katıldığı "Edebiyattan İçeri, Sözün Gizemi" konulu söyleşi programı OMÜ AKM'de gerçekleştirildi.

Programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Eren, Topluluk Akademik Danışmanı Prof. Dr. Bekir Şişman, Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Prof. Dr. M. Said Kurşunoğlu, Yaratıcı Yazarlık Merkezi Müdürü Doç. Dr. İlknur Tatar Kırılmış, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selçuk Çıkla, Sınıf Öğretmenliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, Türkçe Öğretmenliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, öğrenciler ve edebiyata ilgi duyan çok sayıda davetli katıldı.

Yazar Sadık Yalsızuçanlar tarafından sunulan edebiyat söyleşisinde edebiyatın geniş bir çerçevesi çizildi ve "ne ararsan bulunur, derde devadan gayrı" sözüne atfen edebiyatın pekçok alanla ilişkili olduğu vurgulandı. Bu bağlamda edebiyatın tarih, felsefe, sosyoloji, dil, müzük, sanat ve sinemayla olan ilişkisi üzerinde örneklerle duruldu. Edebiyat tarihinden, tarihteki önemli edebi şahsiyetlerden örnekler verildi. Yazar, kendi eserlerine de göndermeler yaptı. Özellikle Demokrat Parti iktidarı yıllarında Ulaştırma ve Milli Eğitim Bakanlıkları da yapmış olan Samsun Milletvekili Tevfik İleri'den, onun kişiliğinde, çilesinden, fikirlerinden, hizmetlerinden ve örneklik teşkil eden ailesinden bahsetti.

Türk Edebiyatının önemli edebi temsilcilerinden özdeyişler aktaran Yalsızuçanlar bu sözlerden bazılarını da şerh etti. Mevlana'nın "Dost acı söyleyen değil, açıyı tatlı söyleyendir." Yunus Emre'nin"Benim bir karıncaya ulu nazarım vardır." Hasan Harakani'nin "Dergahımıza gelene dinini, inancını sormayın. Onu yedirin, doyurun." sözlerini hatırlattı.

Yalsızuçanlar, dostluk ve aşk kavramları üzerinde durdu. Fethi Gemuhluoğlu'nun "Gerçek dost, öldürüleceğini bile bile dostunun yerine yatandır." sözünü yineledi ve "Bazı insanlarla yıllarca görüşseniz de  birşey olmaz." dedi.

Yazar Yalsızuçanlar, Ömer Hayyam'a ait olmayan birçok rubainin ona aitmiş gibi gösterildiğini ve Hayyam'ın şiirlerinde kullandığı sâki ve meyhane metaforlarının yanlış yorumlanarak ona iftirada bulunulduğunu; kendisinin esasen üst düzey bir mutasavıf olduğunu örneklerde açıkladı.

Program soru-cevap bölümü,  teşekkür belgesi takdim töreni ile devam etti ve yazarın kitaplarını imzalaması ile nihayetlendi.

X
Secure Login

This login is SSL protected