MENU

Eğitim Fakültesi'nde “İstiklâl Mücadelemiz ve Mehmet Akif Ersoy” Paneli
17 Mart 2022, Perşembe - 09:33
Güncelleme: 17 Mart 2022, Perşembe - 10:26
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 107. ve 12 Mart İstiklâl Marşı’nın kabulünün 101. yılı münasebetiyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi'nde Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinin konuşmacı olduğu “İstiklâl Mücadelemiz ve Mehmet Akif Ersoy” paneli düzenlendi.

Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Aydın “Çanakkale Savaşı’nın Türk ve Dünya Tarihi Açısından Önemi” başlıklı konuşmasında Çanakkale Zaferi’ne giden yolda destansı bir mücadelenin varlığına işaret ederek Mustafa Kemal’in tanınırlığının artmasını ve elde edilen zaferin milli mücadeleye ilham kaynağı olmasını savaşın önemli sonuçları olarak değerlendirdi.

Prof. Dr. Yavuz Bayram ise “Çanakkale’den Milli Mücadeleye İstiklâl Şairimiz” başlıklı konuşma yaptı. Prof. Dr. Yavuz Bayram, konuşmasında Türk toplumunun Mehmet Akif’e hak ettiği teveccühü gösterme gerekçelerini hatırlatarak Akif’in, çağdaşı aydınlardan çok farklı bir duyuşa ve duruşa sahip olduğunu belgelerle ortaya koydu. Bayram, ayrıca “Çanakkale Şehitleri’ne” şiiri ile İstiklâl Marşı’nda geçen birçok imgenin ortaklığına işaret ederek bu ruhun aynı ruh olduğunu belirtti.

Panelin yönlendiriciliğini üstlenen Dr. Öğretim Üyesi Mediha Mangır, konuşmacı akademisyenlerin verdiği bilgilerden hareketle Millî Mücadele’yi aslında Çanakkale’de uyanan ruhun kazanmış olduğunu; Çanakkale’yi anlamadan Millî Mücadele’yi, Âkif’in Çanakkale Destanı’nı anlamadan da İstiklâl Marşı’nı anlamanın zor olduğuna işaret etti.

Türkçe Eğitimi Bölümü birinci sınıf öğrencilerinin Çanakkale Türküsü ve İstiklâl Marşı’nı söyleyerek katkı verdikleri panelde Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Çalışıcı, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Aydın ve çok sayıda öğretim üyesi ile öğrenciler hazır bulundular.

X
Secure Login

This login is SSL protected