MENU

Ziraat Fakültesi, Nebiyan Kestanesi için Coğrafi İşaret Almaya Odaklandı
11 November 2022, Friday - 21:04
Updated: 15 November 2022, Tuesday - 15:13
Click to listenLISTEN
Share
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesinde coğrafi işaret almaya aday “Nebiyan kestanesi”nin tadım testi yapıldı.

OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanlığında gerçekleşen etkinliğe; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, 19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Civelek, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan ile Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Umut Sami Yamak ve Doç. Dr. Ahmet Öztürk, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ve akademik ve idari personel katıldı.

Etkinlikte; Rektör Ünal ve diğer konuklar, Samsun’un 19 Mayıs ilçesindeki Nebiyan bölgesinde yetişen kestaneleri tadarak puanladı.

Kestane çayı ikramı

Toplam 3 çeşidi bulunan kestanelerin puanlaması devam ederken, misafirlere kestane çayı da ikram edildi. Puanlamada kestanenin tadı, görünümü, kokusu ve rengi kriter olarak belirlendi. Nebiyan yöresinde yetişen kestaneler, tohum zarının kolay soyulabilmesi, kabuğunun ince olması ve tadıyla ön plana çıkıyor.

Nebiyan kestanesi hakkında bilgiler aktaran Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, 19 Mayıs’ın, Samsun’da en fazla kestane yetiştirilen ilçelerden biri olduğuna dikkat çekerek “Kestaneler Nebiyan dediğimiz yörede yetişiyor. Nebiyan’da kestanesinin en önemli özelliği çok lezzetli olması. Meyveler biraz küçük ama hakikaten çok lezzetli. Kabuğu ince, tohum zarı çok kolay soyuluyor. Aslında bu bölgedeki bütün sebze ve meyveler çok lezzetli. Nebiyan kestanesi ve fasulyesi zaten tescil edilecek. Nebiyan kestanesinin coğrafi işaret alması için meyve özelliklerini inceledik, bugün de tat analizini yapacağız. Ayrıca ‘Nebiyan Kestanesi Coğrafi İşaret Ormanı’ oluşturmak istiyoruz. Nebiyan yöresinin bütün ürünleri gerçekten çok lezzetli. Amacımız tabii ki coğrafi işaret almak. Bu ürünlerin içerisinde fasulye ve sahlep de var. Bizler daha önce de tescil ettirdiğimiz Erfelek kestanesini Havza’da da yetiştirdik. Bu ürünler, çeşitli ekolojik ortamlarda farklı lezzetlere sahip.” diye konuştu.

Hedefler arasında “Nebiyan Kestanesi Coğrafi İşaret Ormanı” da var

"Nebiyan Kestanesi Coğrafi İşaret Ormanı" oluşturmayı hedefleyen Ziraat Fakültesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan (TÜBİTAK) fidan temin etmek için proje başvurusunda bulundu. 20 dönümlük alana ise fidan dikimi planlanıyor.

 

 

X
Secure Login

This login is SSL protected