Amerikan Eğitim Ataşeşi David Fay Eleştirel Medya Okuryazarlığını Anlattı
07 Aralık 2018, Cuma - 17:10
Güncelleme: 05 Şubat 2020, Çarşamba - 10:03

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO), düzenlediği konferansla; Amerikan Elçiliği İngilizce Eğitim Ataşesi David Fay’i konuk ederek teknolojik dönüşümün yaşandığı çağımızda eleştirel medya okuryazarlığını gündemine taşıdı.

Ataşe David Fay’in konuşmacı olduğu konferansı; Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nalan Kızıltan, akademisyenler, Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü öğrencileri ile YDYO Hazırlık Sınıfı öğrencileri takip etti. Programda ayrıca, yapılan workshop (atölye çalışması) ile de öğrenciler, İngilizce pratik düzeylerini arttırmaya yönelik etkinliklerde bulundular.

“Dijital Çağda Eleştirel Medya Okuryazarlığı” temalı İngilizce sunumunda Eğitim Ataşesi David Fay, dijitalleşmenin çok yoğun bir şekilde hissedildiği günümüz dünyasında, eleştirel medya okuryazarlığı konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair yorum ve değerlendirmelerini katılımcılarla paylaştı.

“Dijital okuryazarlık eleştirel farkındalık ve sağlıklı şüphe yaratmak için kullanılıyor”

Sunumunu örnek metin ve görseller eşliğinde detaylandıran Ataşe David Fay, geçmişteki tabletlerden günümüze uzanan dijital okuryazarlığın, iletişimde gerek metinsel gerekse görsel örneklerle eleştirel farkındalık ya da sağlıklı şüphe yaratmak için kullanıldığına dikkat çekti. Geleceğin öğretmenlerinin, yabancı dil derslerinde bu bilinç ve duyarlılıkla mesleklerine odaklanmaları gerektiğini vurgulayan Fay, yeni nesil öğretmenlerin, artık geleneksel metotlarla ders vermeyeceklerine; “neden” ve niçin” sorularının doğru cevaplarının alınmasını sağlayan görsellerle donatılmış sınıflarda yabancı dil öğretebileceklerine işaret etti.

Konuk Ataşe David Fay, konuşmasında yazılı ve görsel basında çıkan metinlerin eleştirel bir tavırla ele alınmasının gerekliliğine vurgu yaparken, bu yaklaşımın, kişiye hızla dijitalleşen dünyada toplumu ve olayları daha iyi anlayabilme ve yorumlama şansı sunduğunu dile getirdi.

İngilizce olan konferansta, öğrenciler ise bir yandan konuya dair fikirlerini İngilizce ifade etme fırsatı yakalarken, diğer taraftan dijital çağda eleştirel okuryazarlığın anlamını ve boyutlarını sorgulama şansı elde etti.