“VI. Bitki Koruma Öğrenci Kongresi” Başarı ile Tamamlandı
05 Mayıs 2017, Cuma - 11:17
Güncelleme: 05 Mayıs 2017, Cuma - 20:33

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nün, son sınıf öğrencileriyle beraber organize ettiği “VI. Bitki Koruma Öğrenci Kongresi”, OMÜ Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Fahrettin Tosun Konferans Salonu'nda yapıldı.

İki gün süren kongreye; Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Tuncer, kamu kurum yöneticileri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Mezun durumundaki Bitki Koruma Bölümü öğrencilerinin, bölüm öğretim üyeleri danışmanlığında yürüttükleri çalışmaları bir araya getirerek hazırladıkları kongrede, 2 gün boyunca 7 oturum düzenlenerek toplamda 28 sözlü bildiri sunuldu. Sunulan 28 sözlü bildirinin 15’i Fitopatoloji, 13’ü ise Entomoloji çalışma alanlarında yapıldı.

Fitopatoloji alanının sunumunda, özellikle Samsun ve bölge illerini kapsayan fungal, bakteriyel, viral kaynaklı hastalık etmenleri ve bu hastalıkların başta sebzeler olmak üzere bazı hububat ve meyve ağaçlarında meydana getirdiği zararların belirlenmesinin önemi vurgulanarak bunlara karşı uygulanacak mücadele yöntemleri hakkında geniş bilgiler verildi. Sunumda ayrıca çeltik, buğday gibi önemli tarım ürünü alanlarında problem olan yabancı otlar anlatılarak bu otlarla nasıl mücadele edilmesi gerektiği gösterildi.

Entomoloji alanındaki bildirilerde ise, Samsun'da ve Karadeniz iklim kuşağında yaygın olarak üretimi yapılan bitkiler konumundaki fındık, elma, kiraz, kivi, Trabzon hurması, çeltik gibi bazı bitkilerde sıklıkla karşılaşılan belli başlı zararlı böcek, akar ve nematodlar hakkında katılımcılar bilgilendirildi ve bu organizmalar ile mücadele stratejileri ve biyolojik mücadele gibi farklı yaklaşımlar değerlendirildi.

Kongrede ayrıca, günümüz ve ülkemiz tarımsal üretiminde önemli bir yer tutan Bitki Koruma Hizmetleri üzerinde stratejik düşünme becerilerinin kazandırılması ve öğrencilerin bunu meslek hayatlarında prensip hâline getirmesi gerektiğinin altı çizilerek çağımızın gerektirdiği teknik bilgi ve birikimin önemine değinildi.

Kongre, bölüm öğretim üyelerinin öğrencilere sertifika vermesiyle sona erdi.

OMÜ Ziraat Fakültesi, bir gelenek hâline getirdiği Bitki Koruma Öğrenci Kongresi ile meslek hayatına atılmak üzere olan Bitki Koruma Bölümü mezunu ziraat mühendisi adaylarına, öğretim süreleri boyunca kazandıkları akademik bilgi, beceri ve tecrübelerini sunma imkânı sağlanmayı amaçlıyor.