MENU

Uluslararası Karadeniz Dil ve Dil Eğitimi Konferansı OMÜ’de Düzenlendi
22 Eylül 2017, Cuma - 20:37
Güncelleme: 27 Eylül 2017, Çarşamba - 16:45
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 1. Uluslararası Karadeniz Dil ve Dil Eğitimi Konferansı, “Dil Eğitiminde Yeni Eğilimler” teması ve yerli - yabancı konukların katılımıyla 22-23 Eylül tarihlerinde OMTEL Otel’de düzenlendi.

OMÜ Proje Yönetim Ofisinin desteği ile Karadeniz’de ilk kez gerçekleştirilen ve Prof. Dr. İsmail Hakkı Mirici (Hacettepe Üniversitesi), Prof. Dr. Abdulvahit Çakır (Gazi Üniversitesi), Prof. Dr. Belma Haznedar (Boğaziçi Üniversitesi) ile Doç. Dr. Ayşegül Amanda Yeşilbursa’nın (Uludağ Üniversitesi) davetli konuşmacı olduğu konferansa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Amerikan Eğitim Ataşesi David Fay, Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rıfat Günday, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nalan Kızıltan, Proje Yürütücüleri Yrd. Doç. Dr. Emrah Ekmekçi ve Yrd. Doç. Dr. İsmail Yaman ile akademisyenler, öğretmenler, araştırmacılar ve öğrenciler katıldı.

“Konferans farklı illere de taşınacak”

Açılış konuşmalarını yapan Proje Yürütücüleri Yrd. Doç. Dr. İsmail Yaman ve Yrd. Doç. Dr. Emrah Ekmekçi konferansın amacını, “Temel amacımız; dil ve dil eğitimiyle ilgilenen tüm dünyadan ve her seviyeden akademisyen, öğretmen, lisansüstü öğrencileri ve araştırmacıları uluslararası bir akademik etkinlikte bir araya getirmektir.” sözleri ile özetlerken konferansın Karadeniz’de ilk kez düzenlendiğini söylediler. Bu konferansı daha sonra Sinop’ta, ardından da Rize’de gerçekleştirerek bir konferanslar serisini hayata geçirmeyi planladıklarını kaydeden Yaman ve Ekmekçi, bunun için ön çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. İsmail Yaman ve Yrd. Doç. Dr. Emrah Ekmekçi konferansta emeği geçen ve sunumlarıyla organize ettikleri bu etkinliği zenginleştiren akademisyenlere şükranlarını sundu.

“Dil olgusu sürekli güncelleme gerektiriyor”

Sonrasında konuşan Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nalan Kızıltan da günlük yaşantımızda, uğraşılarımızda ve eğitimde dille kuşatıldığımıza dikkat çekerek “Dili kullanma biçimimiz, okumuşluğumuz, cehaletimiz, düşünce biçimimizin saydamlığı ya da bulanıklığı, inceliğimiz yahut kabalığımız; kısacası gerek bireysel gerekse mesleki kimliğimize ilişkin ipuçları dille yansıtılmaktadır. Dil olgusu bu kadar yaşamsal bir önem taşıdığından dil incelemeleri, dilin öğretimi ve sorunları ile çözüm önerileri sürekli güncelleme gerektirmektedir.” ifadelerini kullandı. 

Doç. Dr. Kızıltan, konferansın düzenlenmesinde başta Rektörlük olmak üzere konferansın fikir sahipleri Yrd. Doç. Dr. İsmail Yaman ve Yrd. Doç. Dr. Emrah Ekmekçi ile emeği geçenlere, ayrıca bildiri ve fikirleriyle konferansa katkıda bulunacak konuklara yürekten teşekkür etti.

Ardından söz alan Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rıfat Günday da öncesinde organize ettikleri “9. Ulusal Frankofon Kongresi” ve “Ulusal Yabancı Dil Çalıştayı” ile birlikte 1. Uluslararası Karadeniz Dil ve Dil Eğitimi Konferansı’na OMÜ’nün ev sahipliği yapmasının kıvancını yaşadıklarını vurgulayarak yoğun bir programla verimli olacak bir etkinliğe imza attıkları için son derece mutlu olduklarını dile getirdi.

Üniversitenin böyle bir etkinliği hayata geçirmesinden gayet mutlu ve memnun olduklarını ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan ise konferansta sadece bir dilin değil, pek çok dilin tartışılacak olmasının ufuk açıcı olduğuna işaret ederek dil öğretimi konusunda dünyadaki gelişmeleri takip etmenin ve bunu eğitim sektörü ile paylaşmanın profesyonel gelişime ciddi katkıları olacağını kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından, konuk Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Mirici, “Avrupa Ölçütleri Odaklı Yabancı Dil Eğitiminde Ortak Uygulamalar” başlıklı sunumunda bu yönde yapılan çalışmalar, güncellenen programlar ile dil öğretimi ve felsefelerinin Türkiye’deki yansımalarını kapsamlı bir şekilde katılımcılarla paylaştı.

Yaşam boyu ve yaşamın her alanında eğitim

Prof. Dr. Mirici, Avrupa Konseyi çalışmaları kapsamında yer alan Avrupa Dil Portfolyosu, Yabancı Dil Pasaportu, Europass ve öğretmen eğitimi ile değerlendirmelerde de bulunarak sürekli gelişen ve değişen dil eğitim ve öğretiminde aktif ve güncel olmamızın, Türkiye’deki dil öğretiminin kalitesini yükselteceğini, bu konuda şekilden çok niteliğin ön planda olduğunu kaydetti. Mirici her alanda olduğu gibi dil eğitim ve öğretiminde yaşam boyu eğitimin vazgeçilmez olduğunu, yanı sıra da söz konusu eğitimin hayatın her alanında geçerlilik kazandığını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Rıfat Günday, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Mirici’ye katılım belgesi ve plaketini takdim ederken Amerikan Eğitim Ataşesi David Fay ise katılım belgesi ve plaketini Doç. Dr. Nalan Kızıltan’dan aldı.

Konferans, diğer bölümlerde Prof. Dr. Abdulvahit Çakır (Gazi Üniversitesi), Prof. Dr. Belma Haznedar (Boğaziçi Üniversitesi) ile Doç. Dr. Ayşegül Amanda Yeşilbursa’nın (Uludağ Üniversitesi) ana konuşmalarıyla devam etti.

180 yerli ve yabancı bilim insanının katıldığı ve yaklaşık 160 bildirinin sunulduğu 1. Uluslararası Karadeniz Dil ve Dil Eğitimi Konferansı 2 gün süresince OMTEL Otel’de katılımcılara güzel bir bilgi ve fikir alışverişi olanağı sağladı.

Konferansın ikinci gününde eş zamanlı sunumların bitmesiyle birlikte Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin sponsorluğunda Bandırma Vapuru Müzesi ve yeni açılan Panaroma Samsun Müzesi’ne ziyaretler gerçekleştirildi.

X
Secure Login

This login is SSL protected