Uluslararası İstatistik Konferansı COSTAS 2017 Başladı
09 Kasım 2017, Perşembe - 15:16
Güncelleme: 09 Kasım 2017, Perşembe - 18:45

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü ve Uzaktan Eğitim Merkezi'nin (UZEM) iş birliğinde düzenlenen COSTAS 2017 (International Conference on Computational and Statistical Methods in Applied Sciences) konulu uluslararası konferans, UZEM Konferans Salonu’nda başladı.

İngiltere'nin Salford Üniversitesinden Prof. Dr. David Percy'nin, Kanada'nın McMaster Üniversitesinden Narayanaswarmy Balakrishnan'ın ve emekli OMÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksel Bek'in davetli konuşmacı olarak katıldığı konferansa; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz ve Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, çeşitli fakülte dekanları, akademisyenler, araştırmacılar ve öğrenciler katıldı.

"COSTAS 2017 alanının en iyilerini bir araya getirdi"

Uygulamalı bilimlerde, bilgisayar ve istatistiksel yöntemleri kullanan araştırmacıları bir araya getirmek amacıyla düzenlenen konferansın açılış konuşmasını, COSTAS 2017'nin Düzenleme Komitesi Başkanı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz yaptı. Konferansın, ortak çalışmalara imkân yaratarak bilimsel gelişime destek olmasını ümit ettiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz "Konferansa katılarak bilgilerini bizlerle paylaşacak, alanlarının en iyisi değerli konuklarımıza, sponsorlarımıza ve Rektörümüz Prof. Dr. Sait Bilgiç'e teşekkür ederim. Ayrıca zamanlamadan kaynaklanan engellere rağmen bu konferansın gerekliliğinde ısrar eden ve gerçekleşmesi için yoğun emek harcayan araştırma görevlilerimize de teşekkür etmek istiyorum. Çok sıkı çalışarak büyük işler yaptılar." dedi.

"İstatistik Bölümünü İstatistik ve Bilgisayar Bölümü olarak değiştireceğiz"

Konferansın da konusunu oluşturan bilgisayar ve istatiksel metotların yaşadığımız zamandaki önemine dikkat çeken Prof. Dr. Cengiz "Bu konferansın, bir süredir üzerinde düşündüğümüz İstatistik Bölümünü geliştirerek adını ‘İstatistik ve Bilgisayar Bölümü’ olarak değiştirmek için de bir adım olacağını düşünüyorum. İstatistik Bölümünde kontenjan sorunu yaşanmasa da puanının yükselmesi için bu değişikliğin olması gerektiğine inanıyorum." diye konuştu.

COSTAS 2017'yi gelenekselleştirerek her sene düzenlemeyi amaçladıklarını kaydeden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, konferansın birlikteliğin oluşmasına fayda sağlayarak başarılı geçmesini diledi.

Konuşmacı olarak davet edilen eski OMÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksel Bek de "İngiltere ve diğer ülkelerde, istatistik alanında ün yapmış isimleri bir araya getirdiği için Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz'e minnettarım." ifadesini kullandı.

“OMÜ’nün davetinden çok mutlu oldum”

Türkiye'yi ve Türk insanını çok sevdiğini dile getiren Salford Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. David Percy ise "Böyle muhteşem bir üniversiteden davet aldığım için çok mutlu oldum. Konferansın başarılı geçmesini ve katılımcıların kariyerlerine faydalı olmasını ümit ediyorum." şeklinde konuştu

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı da "Uzmanlığını kimya alanında yapmış bir akademisyen olarak kendi alanımda istatistik biliminin yerinin giderek arttığını söyleyebilirim. Bu konuda bir farkındalık oluştu ve istatistik bilimi, kimya disiplininde ağırlıklı olarak kullanılmaya başlandı." değerlendirmesinde bulundu.

“İstatistik biliminde uzman isimler OMÜ’de buluştu”

Dünyanın istatistik biliminde uzman isimlerini OMÜ'de buluşturmanın üniversite için bir onur olduğunu vurgulayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan ise "Bu kadar değerli bilim insanlarının bir arada olduğu bir konferansın başarılı olacağına inanıyorum. Bu birlikteliğin ilerleyen süreçte de devam etmesini ve bilimsel gelişmelere vesile olmasını umuyorum." dedi.

Konuşmaların ardından İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Çakır, icra ettiği ney taksimi ile kültürümüzden bir parça sundu. OMÜ Devlet Konservatuvarı öğretim üyeleri Doç. Dr. Özgü Bulut, Doç. Dr. Seyhan Bulut ve Yrd. Doç. Dr. Ols Cinxo da repertuvarlarındaki eserleri başarılı bir şekilde yorumlayarak dinleyenlerin beğenisini kazandı.

Salford Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. David Percy'nin sunumuyla devam eden konferans, 11 Kasım'da sona erecek.

HABER: Çiğdem ÜNALDI

FOTOĞRAFLAR: Sinan AKDOĞAN