Senato Bildirisi: 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü
12 Temmuz 2017, Çarşamba - 17:43
Güncelleme: 14 Kasım 2017, Salı - 11:37

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Senatosu, 6 Temmuz 2017 tarihli toplantısında 2017-176 sayılı kararla "15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü Bildirisi"ni kabul etti. Senato Salonu'nda, senato üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, kararı basın mensuplarıyla paylaştı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Senatosu 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü Bildirisi

15 Temmuz darbe girişimi Cumhuriyet tarihinde benzeri olmayan, devlet içinde yapılanmış bir terör örgütünün, milleti korumak için kendilerine emanet edilen araç ve silahlarla devleti ele geçirme çabasının en somut örneğidir. FETÖ/PDY terör örgütü, Cumhuriyet tarihinin son 50 yıllık sürecinde dinî söylemleri kullanarak devşirdiği takipçileri ile devletin tüm kurumlarına sızmıştır. 1980’lerden itibaren örgütleşmeye başlayan bu grup, sivil görünümlü kimliğinden kopmuş ve 15 Temmuz gecesi terörist bir örgüt olarak katliama girişmiştir. Ülkemizin demokrasisini temsil eden Cumhurbaşkanlığı makamı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi başta olmak üzere masum halka yapılan saldırılarla esasında topyekûn bir millet sindirilmeye ve diz çöktürülmeye çalışılmıştır.

Ancak 15 Temmuz gecesi gerçekleştirilmeye çalışılan bu meş’um darbe girişimi, başta Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlı tavrı, Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan siyasi partilerin partilerüstü mutabakatı ve bu makamların meşruiyet kaynağı olan aziz milletimizin destansı direnişi ile akamete uğratılmıştır. Milletimizin o gece sergilediği tavır, aynı gaye doğrultusunda yüreklerin topyekûn birlikte attıkça neler başarabileceğini bir kez daha tüm dünyaya göstermiş ve Türk milletinin, demokratik yollarla tecelli etmiş olan iradesini koruma pahasına neleri göze alabileceğinin de en güzel timsali olmuştur.

Yaşanan acı olayın ardından milletimizin kahramanlık destanı olarak tarihteki yerini alan 15 Temmuz, “Demokrasi ve Millî Birlik Günü” ilan edilmiştir. Zira bugün, tanklara, toplara, uçaklara, bombalara karşı dahi olsa demokratik refleksimizin ne denli güçlü olduğunun kayıt altına alındığı tarihî bir vesikadır. 15 Temmuz direnişi, halkın devletine, demokrasisine, özgürlüğüne ve istikbaline sahip çıkması açısından parlak bir zafer olarak tarihteki yerini alırken, istiklal ve istikbalimize dair bundan böyle oluşabilecek tüm riskleri bertaraf etme noktasında yeniden düşünmemiz açısından da ayrıca önemlidir.

Özellikle üniversiteler olarak bizler, yeni yetişen genç dimağların bir daha bu tür örgütlerin ve illegal yapılanmaların hedefi olmaması için aklın, bilimin, ahlakın ve vicdanın ışığında daha güçlü ve azimli bir şekilde çalışma konusunda kararlılığımızı bir kere daha teyit ediyoruz.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak, vatanımızın ve devletimizin bekası, milletimizin refah ve mutluluğu için temel hak ve özgürlüklerden taviz vermeden bu şer odaklarına karşı mücadelemizi hukuk çerçevesinde sürdüreceğimizi ve 15 Temmuz ruhunu üniversitemizde her daim canlı tutacağımızı özellikle ifade ediyoruz.

Bu vesile ile bir daha 15 Temmuz’ların yaşanmaması için; “15 Temmuz’u unutmayalım ve  unutturmayalım” çağrısını yineleyerek;  “15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü”nü kutluyor, milletimizin istiklal ve istikbal mücadelesinde canlarını feda eden bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyor, vatanını canından aziz bilen gazilerimize de şükranlarımızı sunuyoruz.

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SENATOSU

“Allah milletimize bir daha böyle bir gün yaşatmasın"

15 Temmuz şehitlerinin fotoğraflarının ekrana yansıtılarak rahmetle anıldığı toplantıyı Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, "Allah şehitlerimizin yakınlarına sabırlar versin, milletimize de bir daha böyle bir gün yaşatmasın." sözleriyle noktaladı.