MENU

Samsun Valisi Ziraat Fakültesini Yerinde İnceledi
05 Aralık 2017, Salı - 16:46
Güncelleme: 06 Aralık 2017, Çarşamba - 11:34
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Samsun Valisi Osman Kaymak ve beraberindeki protokol üyeleri, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesini ziyaret ederek Fakülte Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir'in gerçekleştirdiği, fakültenin tanıtımını ve faaliyetlerini içeren bir sunuma katıldı.

Fakültenin toplantı salonunda düzenlenen sunuma Vali Osman Kaymak'ın yanı sıra; Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, Diş Hekimliği Fakültesi Prof. Dr. Selim Arıcı ve Ziraat Fakültesi Bölüm Başkanları da katıldı.

"Amacımız Fakültemizi her yönüyle tanıtmak"

Vali Osman Kaymak'ın, Ziraat Fakültesini ve çalışmalarını yerinde inceleme isteğini daha önce kendisine ilettiğini ifade eden Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir "Bunun üzerine biz de sadece Bölüm Başkanlarımızın bulunduğu bir toplantı düzenleyerek kısa bir sunum hazırladık. Amacımız Fakültemizi her yönüyle tanıtmaktır." dedi.

Sunuma Fakültenin tarihçesinden başlayan Prof. Dr. Yusuf Demir, akademik ve idari personel sayısını, lisans ve lisansüstü öğrenci sayısını istatistiki verilerle açıklayarak Fakültenin uygulama alanları, yayınları, faaliyetleri, AR-GE çalışmaları, projeleri ve düzenlediği etkinlikler hakkında bilgiler paylaştı.

“700 dekarlık uygulama alanımız var”

Fakültenin Bafra ve Atakum’da toplam 700 dekarlık bir uygulama alanına sahip olduğunu kaydeden Demir, bu alanlarda tarım, hayvancılık ve sulama faaliyetlerini gerçekleştirerek öğrencilere uygulamalı eğitim verdiklerini kaydetti.

Fakülte olarak eğitim ve öğretimi geliştirmek, dış kaynakları arttırmak, sanayi odaklı proje üretmek, araştırma altyapısını güçlendirmek gibi hedefleri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Demir "Seracılıkla ilgili de çalışmalarımız var. 3 dönümlük arazinin bakımı yapıldı ve fiilî üretime geçmek için de çalışmalarımızı başlattık. Kivi ve kestane bahçelerimizde de üretim faaliyetlerimiz devam ediyor. Hastalıksız kestane üretme çalışmalarımız da mevcut." diye konuştu.

"Tarım makineleri geliştirilmeli"

Fakültenin Bölüm Başkanlarından alanlarıyla ilgili bilgiler alarak sorular soran Vali Osman Kaymak ise Ziraat Fakültesi çalışmalarının kâğıt üzerinde kalmaması gerektiğinin, çiftçinin üretimine katkı sunması gerektiğinin altını çizdi. Tarım makinelerinin geliştirilmesi konusunun da önemli olduğunu ifade eden Vali Kaymak "Bu konuya kaynak yaratmak için proje geliştirilebilir ya da dış kaynak bulunabilir." dedi.

Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ise Fakültenin gelişmesi ve sorunların çözümü için fikirlerin paylaşılmasını önemli bulduğunu belirterek "Ürettiğiniz şeyi hayata geçirebilmek için Türkiye'de yollar tıkalı değil." ifadelerini kullandı.

"Samsun tarımındaki problemlerin çözümünde 24 saat yardıma hazırız"

Sunumun ardından öğle yemeği ikramına geçilen ziyarette konuşma yapan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir "Aslında niyetimiz etkinliği açık havada düzenleyerek bahçede yaptığımız güzellikleri paylaşmaktı. Ama hava koşulları nedeniyle yapamadık. Bu güzelliklerin gerçekleşmesinde bize destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Sait Bilgiç'e ve Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz'a teşekkür ederim. Ayrıca Sayın Valimiz göreve başladığı günden itibaren hem Üniversitemizle hem de Fakültemizle yoğun diyalog hâlinde. Biz de kendisinin ve herkesin huzurunda bir açık çek veriyoruz. Samsun tarımı ile ilgili tüm problemlerin çözümünde Fakülte olarak 24 saat Valimizin yanındayız, yardıma hazırız." şeklinde konuştu.

"Samsun’u besleyen ana damar tarımdır"

Tarımın Samsun'un en önemli alanlarından biri olduğuna dikkat çeken Vali Osman Kaymak da "Samsun aynı zamanda turizm, sağlık ve sanayi kenti ama bunların hepsini besleyen ana damar tarımdır. Bu nedenle, Samsun tarımı sürekli konuşulurken Ziraat Fakültesi bunun dışında tutulamaz. Bugün de çalışmalarını tanıttıkları sunum için teşekkür ediyorum. Fakültenin yaptığı güzel çalışmaları görmüş olduk. Ancak Ziraat Fakültelerini dersliklerin ve laboratuvarların dışında, tarım alanlarında, halkın hizmetinde daha çok görmek istiyoruz. Çalışmalar, ürüne dönüşsün." değerlendirmesinde bulundu.

"Ürün verimliliğini arttırmada Ziraat ve Veteriner Fakülteleri rehber olacak"

Ziraat Fakültesinin çiftçinin yanı sıra ziraat odaları gibi diğer sektörel paydaşlarıyla da bir araya gelmesi gerektiğini vurgulayan Vali Kaymak "Böyle bir çalışma ortamı çok daha etkili olacaktır. Bafra ve Çarşamba Ovalarımızdan birim başına daha çok verim alabilecek durumdayız. Bu konuda Ziraat ve Veteriner Fakülteleri bize rehberlik edebilir. Biz Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda arkanızdayız." dedi.

Ziraat Fakültesinin Çarşamba, Havza, Terme gibi diğer Samsun ilçelerinde de faaliyet alanları olmasını ve buralarda halkla iç içe olarak tarıma katkı yapmasını beklediklerini dile getiren Samsun Valisi Osman Kaymak, bunun için de gerekli desteği vereceklerini sözlerine ekledi.

Haber: Çiğdem Ünaldı

Fotoğraflar: Gökhan Çetin

X
Secure Login

This login is SSL protected