OMÜ’de Bilimde Başarının Sırları Konuşuldu
10 Ocak 2018, Çarşamba - 17:55
Güncelleme: 12 Şubat 2018, Pazartesi - 13:40

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), “Üniversite Konferansları Programı” çerçevesinde Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) konferans düzenledi.

“Bilimde Başarının Sırları” konulu konferansa; TÜBA Asli Üyesi ve Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Beslenme Bölümü Hayvan Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin konuşmacı olarak katıldı.

Uzaktan Eğtim Merkezi (UZEM) Toplantı Salonu’nda gerçekleşen konferansta; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Kuran ve Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, fakülte dekanları, rektör danışmanları, akademisyenler ve öğrenciler yer aldı.

Konferans başlamadan önce TÜBA’nın tanıtım videosu seyredildi ve misafir konuşmacı Prof. Dr. Kazım Şahin’in öz geçmişi katılımcılarla paylaşıldı.

Konferansta özellikle öğrencilere ve akademisyenlere seslenen Prof. Dr. Kazım Şahin, başarıda kişinin yeteneklerini bilmesinin, baştan bir hedef belirleyip bu hedefi takip etmesinin ve bu konuda devamlılık sağlamasının, önemli araştırma alanlarını seçerek bu yönde incelemeler yapmasının ve çalışma konusunda inanç beslemesinin önemi üzerinde durdu.

“Çalışmanızdan keyif alın”

Prof. Dr. Kazım Şahin “Çalışmanızdan keyif alın. Bilim insanları ne yaptığından hoşlanmanın bir yolunu bulmalı ve yaptığı işi çok sevmelidir. Eğer işinizden keyif alırsanız başarıya ulaşmak için gereken mesaiyi harcamak kolay olur.” dedi.

Başarılı bilim insanının özelliklerini de tanımlayan Prof. Dr. Şahin “Bahane üretmeyen, dirençli olan ve pes etmeyen, ayrıntı odaklı ve vizyon sahibi, farklı fikirlere açık olan ve takım oyuncusu olabilen bilim insanları başarılıdır.” şeklinde konuştu.

“Pergel gibi olun bir ayağınız burada diğeri dünyada olsun”

Risk almanın bilimdeki büyük keşiflerin çoğunu barındırdığını da kaydeden Prof. Dr. Kazım Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: “Konfor bölgelerinizin dışına adım atmaktan korkmayın ve A planınız çalışmıyorsa alfabenin 28 harfi daha var, bunu unutmayın. Hem alfa hem de beta bir projeniz olsun. Projelerinizi, bilimsel toplantılara katılarak kişisel ve mesleki çıkarlarınızı paylaşan insanlara sunun. Pergel gibi olun; bir ayağınız burada diğeri dünyada olsun. Akademik merdivende tırmanmak için ulusal ve uluslararası dolaşımı önemseyin.”

Konferans, Prof. Dr. Şahin’in katılımcılardan gelen sorulara ayrıntılı yanıt vermesiyle sona erdi. Konferansın ardından Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Prof. Dr. Kazım Şahin’e teşekkür ederek "Prof. Dr. Kazım Şahin’i öğrenciliğinden beri tanıyan biri olarak kendisinin hangi safhalardan geçerek bu başarıları elde ettiğini ve bu başarılara hangi engelleri aşarak ulaştığını biliyorum. Kendisini, Türkiye’de bu noktaya gelebilmiş örnek bir akademisyen olarak davet ettik. Aynı şartlarda çalışan insanlar arasında daha başarılı olanların çıkmasının sebebi yine bu kişilerin kendileridir. Bu konferansın bu noktada da yararlı olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Rektör Bilgiç, Prof. Dr. Şahin’e adına dikilmiş fidan sertifikasını ve hediyeyi takdim etti.

HABER: Nehir GÜLER

FOTOĞRAFLAR: Sinan AKDOĞAN