MENU

OMÜ TÜİK Başkan Yardımcısını Ağırladı
25 Nisan 2018, Çarşamba - 19:11
Güncelleme: 25 Nisan 2018, Çarşamba - 19:11
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü, "Mezun- Öğrenci Buluşması" ve "25 Nisan Türkiye İstatistik Günü" etkinliği kapsamında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Yardımcısı Enver Taştı'yı konuk etti.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinliğe; Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı, TÜİK Bölge Müdürü İsmail Çapoğlu, Terme Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Erol Terzi, Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yüksel Terzi, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

"FEDEK Akreditasyon Kurumuna başvurumuz kabul edildi"

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yüksel Terzi, 1982 yılında kurulan OMÜ İstatistik Bölümü hakkında bilgi vererek bölümü daha da ileriye taşımak için başvurdukları FEDEK Akreditasyon Kurumunun başvurularını kabul ettiğini belirtti. Sürecin devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Terzi, 2018 yılı içerisinde akreditasyon çalışmalarını tamamlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

"Matematik ve İstatistik Bölümlerinde akredite çalışmaları başladı"

Üniversitelerin bir değişim ve dönüşüm içinde olması gerektiğine işaret eden Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı da "Yaptığımız eğitim ve araştırma faaliyetlerinin, kalite ve verimlilik açısından belli bir seviyeye ulaşması bir gerekliliktir. Çünkü yapılan faaliyetlerin bir maliyeti var ve bu maliyet sonunda kalite ve verimliliğin denetlenmesi lazım. Bu durumda biz de Fakültemizin bazı bölümlerden başlayarak akredite olmasını arzu ediyoruz. Üniversite yönetimimizin de bu konuda her türlü desteği vereceğini belirtmesi üzerine Matematik ve İstatistik Bölümü'nde akredite çalışmaları başladı." dedi.

Akreditasyon kapsamında paydaş görüşlerin alınmasının önemine de değinen Dekan Bekir Batı, bu nedenle TÜİK Başkan Yardımcısı Enver Taştı'nın vereceği bilgilerin ve görüşlerinin çok önemli olduğunun altını çizerek kendisine teşekkür etti.

"Üniversiteler mezunlarının kariyer gelişimiyle de kalite kazanır"

Öğrencileri, okudukları bölümlerin mezunlarıyla buluşturmanın çok önemli olduğuna dikkat çeken Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz de "Üniversiteler sadece verdiği eğitimle değil, mezun ettiği öğrencilerin kariyer gelişimleriyle de kalite kazanan kurumlar artık. Son 10 yıldır da mezun kavramı ve mezunların kariyer gelişiminin takibi üniversiteler için önemli. Bu anlamda da Enver Bey her birimiz için bir rol model." diye konuştu.

"İstatistik geleceğin en önemli mesleklerinden biri olacak"

25 Nisan Türkiye İstatistik Günü ile ilgili de konuşan Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz "İstatistik bize 1950'lerde giren bir kavram olmasına rağmen kurumsal anlamda hâlâ yerine oturmadı. Geleceğin sayılı meslek alanlarından biri olsa da gerçek anlamda yerini bulmuş bir meslek değil. Bu konuda en çok sizlere görev düşüyor. Dünyada çok kolay kazanılmayacak bir bölümde okuduğunuzun farkında olun. Ayrıca son senelerde oldukça gelişim gösteren TÜİK ile üniversitelerin İstatistik bölümlerinin bir araya gelmesinin önemli olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Vali Yardımcısının etkinliğe katılmasının, devletin istatistik bilimine verdiği önemi gösterdiğine de işaret eden Prof. Dr. Cengiz "Doğru veri olmadığı sürece karar vericilerin doğru karar alması mümkün değil. Bu nedenle çok önemli bir mesleğimiz var ve hakkını vermek durumundayız. Size verilen imkânların karşılığını verme sorumluluğunuz var." değerlendirmesinde bulundu.

"İsatistik tüm bilimlerin temelidir"

Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyeti kurduktan hemen sonra TÜİK'i kurduğuna dikkat çeken Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı ise şunları söyledi: "Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün ideolojisi ve dayandığı felsefe akıl ve bilimdi. Akıl ve bilim de gözleme, eleştirmeye, yapılan deneylerden elde edilen verileri analiz ederek bunlardan bir sonuç çıkarmaya dayanıyor. Sürekli gelişmek ve yenileşmek için bunları yapmak şart. İnsanlar bir konuda söz söylerken elinde veriler olmalı. İşte istatistik, bu verileri sağlıyor. Aslında istatistik, bütün bilimleri temeli çünkü o olmadan hiçbir bilim alanında, kamu kurumunda, özel sektörde hatta bireysel alanda sorunlar belirlenemez, çözümleme yapılamaz. Bu nedenle istatistik yaygınlaştırmalıyız. Bunun aracı da Atatürkçü düşüncedir."

"İstatistiğin önemini topluma anlatmak için İstatistik Günü kutluyoruz"

Açılış konuşmalarının ardından, 1987 yılında OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü’nden bölüm birinciliğiyle mezun olan TÜİK Başkan Yardımcısı Enver Taştı, istatistik bilimi ve TÜİK kurumu hakkında detaylı bilgiler içeren bir sunum yaptı.

25 Nisan 1926 yılında Merkezi İstatistik Dairesi adıyla TÜİK'in kurulması nedeniyle her 25 Nisan'ın Türkiye İstatistik Günü olarak kutlandığını kaydeden Enver Taştı "Toplumumuza istatistik biliminin önemini daha iyi anlatabilmek için bugünü Türkiye'de İstatistik Günü olarak kutluyoruz." dedi.

"Doğru, zamanlı, güvenli bilgiler artık olmazsa olmaz"

İstatistiğin önemi, istatistik ve toplum ilişkisi, istatistik devrimleri, TÜİK ve istatistikte yeni çalışma alanları konu başlıkları altında sunum yapan Başka Yardımcısı Taştı "İstatistik, verilerin doğru analiz edilerek kullanılması hususunda oldukça önem arz ediyor. Kısacası doğru, zamanlı ve güvenli bilgiler artık olmazsa olmaz. Evrensel bir konuşma diline sahip olması da istatistiğin önemli bir özelliği. Ülkeden ülkeye yorumlar değişmiyor. Ayrıca istatistik;  sadece sonuçların kamuoyuna sunulmasını değil, doğru politikaların izlenebilir hâle gelmesini de sağlıyor." şeklinde konuştu.

"İyi veri bilimciler olmalısınız"

Gelişen teknolojiyle istatistiki bilgiye daha kapsamlı, ayrıntılı ve hızlı bir şekilde ulaşılabildiğini ifade eden Taştı, geleceğin istatistikçisi olacak öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: "Çok iyi bir veri bilimci olmalısınız. Temel hedefiniz bu olmalı. Ekstra bilgi için kendiniz geliştirmelisiniz. Bilgisayarı derinlemesine bilmeli, diğer alanlarda da geniş bilgi birikimine sahip olmalısınız."

TÜİK ve kanunda belirtilen yeri hakkında da bilgiler paylaşan Taştı, kuruma girebilmek için istenen şartlar ve staj imkânları konularında da öğrencilere rehberlik etti.

TÜİK Başkan Yardımcısı diplomasına seneler sonra kavuştu

Sunumun ardından Vali Yardımcısı Hakan Kubalı tarafından plaket takdim edilen TÜİK Başkan Yardımcısı Enver Taştı'ya Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Taştı'nın mezun olduğundan beri alamadığı OMÜ İstatistik Bölümü diplomasını verdi. Yıllar sonra diplomasına kavuşmanın sevincini yaşayan Taştı, yapılan güzel sürpriz için Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz ve İstatistik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yüksel Terzi'ye teşekkür etti.

X
Secure Login

This login is SSL protected