OMÜ "Nöroimmünoloji Araştırma Laboratuvarı"na Kavuştu
15 Ocak 2018, Pazartesi - 17:06
Güncelleme: 16 Ocak 2018, Salı - 21:41

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi bünyesinde Türkiye’de az sayıda bulunan "Nöroimmünoloji Araştırma Laboratuvarı"nın açılışı gerçekleştirildi.

Açılış törenine; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Dağdemir, OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Recep Sancak, Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sinir Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Murat Terzi, Dokuz Eylül Üniversitesi Nöroloji Kliniği’nden Prof. Dr. Egemen İdiman ve Prof. Dr. Fethi İdiman, Türkiye Nöroimmünoloji Çalışma Grubu Başkanı ve İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Altıntaş, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“Bu laboratuvara deneyimlerimizi ve donanımlarımızı aktardık”

Törenin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. İdiman “2006 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı içerisinde ilk Nöroimmünoloji Araştırma Laboratuvarı’nı kurdum. 2016’dan 2017 yılına dek bu laboratuvarın adım adım gelişmesini, ilerlemesini görmekten çok mutlu oldum. Bugünkü laboratuvarımızın açılışı da beni bir o kadar mutlu etti. Çünkü deneyimlerimiz ve donanımlarımız çok hızlı bir şekilde buraya aktarıldı. Bu konuda bize destek olan Rektörümüze ve tüm OMÜ’ye teşekkür ediyorum.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ise böyle bir laboratuvarın OMÜ'ye kazandırılmasının getireceği olumlu gelişmelerden bahsederek laboratuvarın kurulmasında katkısı olan ve 10 yıl önce de İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Nöroloji Kliniği’nde böyle bir laboratuvarın temellerini atan Prof. Dr. Egemen İdiman ve aynı üniversitenin eski Rektörü Prof. Dr. Fethi İdiman’a ve Doç. Dr. Murat Terzi’ye teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından bağışıklık sistemi ile ilişkili bazı hastalıkların tanısıyla beyin, omurilik ve vücuttaki sinirlerin etkilenmesi ile seyredebilen bazı nörolojik hastalıkların tanısına yönelik incelemelerin yapılacağı ve Türkiye'de nadir sayıda bulunan laboratuvarın, pasta ve kurdele kesilerek açılışı yapıldı.

Laboratuvar açılış töreninin ardından Tıp Fakültesi Dekanlık Binası Mavi Salon’da bir de konferans gerçekleştirildi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Başhekim Prof. Dr. Recep Sancak “Prof. Dr. Egemen İdiman ve Prof. Dr. Fethi İdiman’a Türkiye’nin en gelişmiş laboratuvarını bizlere kazandırdıkları için çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Nöroimmünoloji alanında yakılan meşale OMÜ’de”

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Dağdemir ise Prof. Dr. Egemen İdiman’a teşekkür ederek “Nöroimmünoloji alanında yaktığı meşaleyi OMÜ'ye devrettiği için hocamıza özellikle teşekkür etmek istiyoruz. OMÜ de bu meşaleyi daha da alevlendirerek ileriki nesillere devredecektir.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından konferansa geçildi. Konferansın moderatörlüğünü Prof. Dr. Ayşe Altıntaş yaptı. Prof. Dr. Egemen İdiman “Geçmişten Bugüne Nöroimmünoloji” başlıklı sunumunda nöroimmünoloji teriminden, nöroimmünoloji bilim dalının gelişimsel tarihinden ve bilim dalına katkısı olan belli başlı bilim insanlarından bahsetti. Prof. Dr. Fethi İdiman ise “Akademisyen Nedir, Akademisyen Kimdir?” başlıklı konuşmasında akademinin tarihçesi, akademi-üniversite tarihi, tarihte ünlü akademiler, akademi-üniversitenin amacı, geçmişten günümüze Türkiye’de akademik özgürlük, akademisyen kimdir, akademisyen nasıl yetişir?” konularıyla ilgili bilgiler paylaştı.

Konferans Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Dağdemir’in, Prof. Dr. Egemen İdiman ve Prof. Dr. Fethi İdiman’a fidan sertifikası takdimiyle son buldu.

HABER: Nehir GÜLER

FOTOĞRAFLAR: Halit GÜLERYÜZ