MENU

İş’te Samsun Programında Turizm Ele Alındı
12 Nisan 2018, Perşembe - 17:24
Güncelleme: 12 Nisan 2018, Perşembe - 20:18
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Haber Medya Grubu ve Lovelet Sahne iş birliği ile Haberaks TV’de yayınlanan “İş’te Samsun” programının bu haftaki konukları; OMÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Turizm Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yasin Keleş, Metro Turizm Samsun Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çakır ile Samsun Turizm ve İşadamları Derneği (SAMTİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Samsun Myhouse Otel Genel Müdürü Mustafa Öztürk oldu.

Yapımcılığını ve sunuculuğunu Sinan Sallabaş’ın yaptığı programa izleyici olarak Turizm Fakültesi öğrencileri ve sektör temsilcileri katıldı.

2 saat süren canlı yayında turizm sektörü ile ilgili tüm konular masaya yatırıldı ve sektör en ince ayrıntısına kadar irdelendi. Programda; “Turizm deyince ne anlamamız gerekiyor?”, “Dünya, Türkiye ve Samsun şehri turizmden ne anlıyor?” ve “Turizm neden çok önemli?” sorularına yanıt arandı.

“ Yüksekokulumuzda Turizm ve Seyahat Hizmetleri programını açtık”

İlk olarak söz alan OMÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Turizm Meslek Yüksekokul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yasin Keleş konuşmasında turizmi tanımlayarak şu sözlere yer verdi: “Turizm çok yönlü bir alan. Dünyada turizm kavramı 1830’lara tariflense de aslında çok daha eski bir kavram. İnsanoğlunun 1200’lü yıllardan itibaren gerek sağlık gerek dinî gerekse seyahat amaçlı hareket ettiğini biliyoruz. Turizm daha eski dönemlerde daha lüks bir kavram olarak algılanırken sanayi devriminden sonra insanların izin hakları ve dinlenme zamanlarının oluşması turizmi ve tatili bir ihtiyaca dönüştürdü. Turizm bilinci oluştu ve insanlar bunu bir ihtiyaç olarak görmeye başladı. 1950’li yıllarda dünyada seyahat eden insan sayısı 25 milyon civarında iken 2017 yılında bu rakam 1 milyar 322 milyon insanı buldu. Dünya nüfusunu göz önüne alırsanız her 6 insandan birinin turizm amaçlı seyahat ettiğini görürsünüz.”

Keleş ayrıca 2015 yılında kurmuş oldukları Turizm Meslek Yüksekokulundan bahsederken “Yüksekokulumuzda özellikle Turizm ve Seyahat Hizmetleri programını açtık. Kadrolama sürecimiz devam ediyor. Günümüzde sektörden kopuk bir anlayış benimseyemezsiniz. Bu programın derslerini belirlerken de pek çok paydaşımızdan fikir aldık. Aldığımız fikirler doğrultusunda da derslerimizi uygulamaya yönlendirdik yani 4 dönemlik programımızın en az bir dönemini seçmeli olacak şekilde öğrencimizin sektörde çalışmasına yönlendirdik. Diğer derslerin de hep uygulamalı olmasını sağlamaya çalıştık.” dedi.

Turizmin en önemli ayaklarından biri ulaşım

Turizmin önemli bir öğesi olan karayolları taşımacılığında nasıl bir noktada durulduğunun cevabını veren Metro Turizm Samsun Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çakır da “Turizmin en önemli ayaklarından biri ulaşım, gerek kara gerekse hava yolu çok önemli. Yıllık ortalamaya vurulduğunda biz bu sektörde 20 milyon yolcu taşıyoruz Bu çok ciddi bir rakam. İnsanlar artık ulaşımda en iyiyi istiyorlar. Bizim de yapmamız gereken en iyi hizmeti ve kaliteyi yakalamak. Ancak bu noktada kalifiye elaman bulmakta zorlanıyoruz. İş hayatıyla Üniversitenin tam olarak birleşememesi, bu tarz sorunları doğuruyor. Bu noktada da Üniversiteden kalifiye eleman isteğimiz olduğunu ve Üniversitede iki yıllık Turizm ve Seyahat Bölümünün açılmasını ve bu bölümü her anlamda destekleyeceğimizi söyledik. Özellikle bazı derslerin seçmeli ders olarak okutulması ve stajların bizim kurumumuzda yapılması talep ederek mezun öğrencilere istihdam sağlayacağımızın garantisini verdik.” ifadelerini kullandı. 

Samsun şehrini ne kadar iyi pazarlıyoruz, bunu sorgulamamız gerekiyor

SAMTİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve Samsun Myhouse Otel Genel Müdürü Mustafa Öztürk ise kurdukları derneğin işleyişine değinerek ”SAMTİAD; bölgemizde bulunan otel, acente, restoran ve buna bağlı 54 paydaş sektörün oluşumuyla kurulmuştur. Turizm sektörünün bölgemizdeki profesyonelliğini arttırmak, sektör temsilcileri arasındaki iletişimi ve yardımlaşmayı sağlamak, sektörün ortak sorunlarına karşı müşterek çözümler geliştirmek için kurulmuş bir derneğiz. Karadeniz de turizm dediğiniz zaman ilk akla gelen yer Trabzon. Trabzon Orta Doğu’dan gelen turistlerin yüzde 75’ini çekerek lider konumda bulunuyor. Bu noktada biz Samsun şehrini ne kadar iyi pazarlıyoruz, bunu sorgulamamız gerekiyor. Pazarlayacağımız unsurun tam olarak yeterli altyapısı var mı sorusunu sorduktan sonra turizmden uzun vadede gereken katkıyı alacağımıza inanıyorum.” diye konuştu.

Program Turizm Fakültesi öğrencilerinin konuklara ilettiği soruların cevaplanmasıyla son buldu.

X
Secure Login

This login is SSL protected